Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επαναπατρίστηκαν τα λείψανα εννέα Ελλήνων οπλιτών πεσόντων στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων του Κων/νου Τσιτιρίδη από την Κρύα ΒρύσηΟ υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη σήμερα στην τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων εννέα Ελλήνων οπλιτών από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Ελευσίνας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, ως εκπροσώπου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημήτριου Χούπη, τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ και τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη.
Η τελετή ξεκίνησε με την απόδοση τιμών και την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στη μνήμη των 9 Ελλήνων οπλιτών.
Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο πρέσβης Σταύρος Αυγουστίδης.
«Με αίσθημα συγκίνησης αλλά και εκπλήρωσης του μέγιστου εθνικού χρέους, υποδέχομαι σήμερα εν ονόματι της κυβέρνησης, αλλά νομίζω και του συνόλου του ελληνικού λαού, τα λείψανα εννέα Ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν το 1974» τόνισε ο κ. Δένδιας.
«Τιμάμε επίσης σήμερα τη μνήμη 6 ακόμη ηρώων, οι οποίοι ενταφιάστηκαν χθες στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Κύπρο.
Η προσπάθεια για την ανεύρεση και την ταυτοποίηση των οστών των νεκρών μας συνεχίζεται επί πέντε δεκαετίες. Και θέλω να απευθυνθώ με σεβασμό στις οικογένειες τους. Οικογένειες που προσέμεναν καρτερικά να ενταφιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους, να σταματήσουν να τους θρηνούν σαν "αγνοούμενους", να τους τιμήσουν ως ήρωες, πεσόντες υπέρ Πατρίδος, όπως ακριβώς αρμόζει» πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα δεσμεύεται για τη συνέχιση των προσπαθειών ανεύρεσης των ιερών οστών όλων των Πεσόντων Ελλήνων, ώστε να επαναπατρισθούν και να κηδευτούν με όλες τις προβλεπόμενες τιμές. Όπως ακριβώς επιτάσσει η εθνική συνείδηση, όπως ακριβώς επιβάλλει η εθνική παράδοση από τον καιρό του Ομήρου έως σήμερα» επεσήμανε.

«Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετώ ονομαστικά τους Ήρωες που επιστρέφουν σήμερα στην Πατρίδα:

- Τον Έφεδρο Ανθυπολοχαγό Κωνσταντίνο Τσαγγαλίδη
- Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Γεώργιο Αναλυτή
- Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Αναστάσιο Κρατημένο
- Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Κωνσταντίνο Τσιτιρίδη
- Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Ιωάννη Ηλιόπουλο
- Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Παναγιώτη Ηλιόπουλο
- Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Ηλία Τούλη
- Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Γεώργιο Μαρτζάκλη
- Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Αλέξιο - Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Όλοι θανόντες εν πολέμω. Θα αναπαυθούν εν ειρήνη στην πατρώα γη, έχοντας επιτελέσει το καθήκον προς την Πατρίδα και τον Ελληνισμό» ανέφερε.
«Παραδίδουμε σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα οστά τους στις οικογένειές τους. Παραδίδουμε, επίσης, τα ονόματά τους στην κιβωτό της Εθνικής Μνήμης» κατέληξε.
Μετά την τελετή θα ακολουθήσει η ταφή των λειψάνων στους τόπους καταγωγής των οπλιτών, από τους συγγενείς σε συνεργασία με τους οικείους σχηματισμούς.
Χθες, Πέμπτη 30 Μαΐου, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημήτριου Χούπη, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η τελετή επίσημης παραλαβής των λειψάνων των 15 Ελλήνων οπλιτών.
Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε ο ενταφιασμός των λειψάνων των 6 Ελλήνων οπλιτών, των οποίων οι συγγενείς επέλεξαν η ταφή να πραγματοποιηθεί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία.
Σημειώνεται ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί για σήμερα η μεταφορά των λειψάνων οκτώ Ελλήνων οπλιτών. Ωστόσο, μετά από αίτημα της οικογένειας ενός Έλληνα οπλίτη, που αρχικά ο ενταφιασμός ήταν να πραγματοποιηθεί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, και τα δικά του οστά μεταφέρθηκαν σήμερα στην Ελλάδα.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.