Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στα σκαριά το ευρωπαϊκό πορτοφόλι πληρωμών – Τι θα προσφέρειΕπιστρέφει στο προσκήνιο η ιδέα καθιέρωσης μιας πανευρωπαϊκής λύσης πληρωμών, γνωστής ως European Payments Initiative (EPI), η οποία μπορεί να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία υλοποίησης.
Θυμίζεται ότι το σχέδιο για ευρωπαϊκό σχήμα καρτών -το οποίο θα ανταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό έδαφος τα μεγάλα αμερικανικά σχήματα Visa και Mastercard- ναυάγησε τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας διαφωνιών μεταξύ των τραπεζών των κρατών μελών που συμμετείχαν στις προπαρασκευαστικές διεργασίες.
Η ιδέα, ωστόσο, δεν εγκαταλείφθηκε. Αντ’ αυτού, άλλαξε η στόχευση από τη δημιουργία ενός "πλαστικού" με τα χρώματα της Ευρώπης, αλλά ένα ψηφιακό πορτοφόλι.
Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από το ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι (EU Digital Wallet), το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2026 από κοινοπραξία των αναδόχων της οποίας ηγείται η Netcompany-Intrasoft.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο Payments 360 o το στέλεχος της Netcompany-Intrasoft, Βασίλειος Τσιτσιάμης, θα παρέχει τη δυνατότητα πληρωμών καθιστώντας έτσι το ψηφιακό πορτοφόλι ταυτοποίησης (και) πορτοφόλι πληρωμών το οποίο θα μπορούσε να υποκαταστήσει το Apple Wallet, Google Wallet κ.λπ.
Στα ισχυρά πλεονεκτήματα αυτής της πανευρωπαϊκής λύσης περιλαμβάνονται:

- Ταχύτητα & αποτελεσματικότητα: Μέσα από μία μόνο εφαρμογή θα "τρέχουν"
διαφορετικές διαδικασίες, όπως η ταυτοποίηση χρήστη, καθιστώντας τη χρήση του πορτοφολιού ταχύτερη και πιο αποτελεσματική.

- Αυξημένη ασφάλεια: Το ψηφιακό πορτοφόλι της ΕΕ διαθέτει ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο απάτης ή κλοπής ταυτότητας. Επιπλέον, διασφαλίζει την ορθή χρήση των προσωπικών δεδομένων με βάση τα αυστηρά πρωτόκολλα της ΕΕ.

- Διασυνοριακές συναλλαγές: Με το ευρωπαϊκό πορτοφόλι διευκολύνονται σημαντικά οι συναλλαγές σε άλλα κράτη, καθιστώντας πιο εύκολες τις συναλλαγές των Ευρωπαίων πολιτών αλλά και την ταυτοποίησή τους με βάση ένα ενιαίο πρωτόκολλο.

- Προσβασιμότητα: To πορτοφόλι καθιστά τις τραπεζικές συναλλαγές πιο προσβάσιμες καθώς δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους απρόσκοπτα και με ασφάλεια χάρη στην ενσωματωμένη δυνατότητα ταυτοποίησης.

- Επέκταση σε νέες αγορές: Για τις τράπεζες, το wallet θα δώσει τη δυνατότητα εισόδου σε νέες αγορές καθώς θα τους επιτρέπει να εξυπηρετούν τους πελάτες τους σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ με βάση ένα ενιαίο πρωτόκολλο ασφάλειας.

Παράγοντες με γνώση των διαδικασιών διευκρινίζουν, πάντως, στο Capital.gr ότι η πανευρωπαϊκή λύση πληρωμών δεν έχει ακόμη ωριμάσει και θα πρέπει να υλοποιηθούν πρώτα μια σειρά από βήματα τα οποία προϋποθέτουν, πρωτίστως, βούληση και συναίνεση των ενδιαφερομένων μερών για να γίνει το ευρωπαϊκό όραμα πράξη.

capital.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.