Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Αντί-ΡΗ΄ΣΗ» Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Έδεσσας: Eπιστολή προς τους γονείς για τις εξετάσεις Pisa



Στις 22 Μαΐου 2024 εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητ(ρι)ες ακυρώνουμε τις εξετάσεις “PISA”  λέμε ΟΧΙ στην κατηγοριοποίηση-ιδιωτικοποίηση-διάλυση του δημόσιου σχολείου!

Αγαπητοί γονείς των μαθητ(ρι)ών μας,
Την Τετάρτη 22 Μαΐου πραγματοποιείται για τρίτη φορά ο «ελληνικός διαγωνισμός PISA», στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών με τη συμμετοχή μαθητ(ρι)ών της Στ΄ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου σε 660 σχολεία από όλη τη χώρα. Μεταξύ των σχολείων που επιλέχθηκαν φέτος από το υπουργείο Παιδείας επιλέχθηκαν –με αδιευκρίνιστα κριτήρια και χωρίς να ερωτηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, μαθητ(ρι)ες και γονείς– περιλαμβάνονται και 3 σχολεία της περιοχής του Συλλόγου μας: το 5ο Δ.Σ. Έδεσσας, το Δ.Σ. Παναγίτσας και το Δ.Σ. Άρνισσας.
Ο διαγωνισμός αυτός δεν είναι κάτι νέο. Σε διεθνές επίπεδο διενεργείται ήδη από τη δεκαετία του 1990 για να συγκρίνει τα εκπαιδευτικά συστήματα από πολλές χώρες και να «παρθούν μέτρα» για αλλαγές. Όσο για τον «ελληνικό διαγωνισμό PISA» ξεκίνησε «πιλοτικά» το 2022 με στόχο να επεκταθεί στην Στ΄ Δημοτικού και την Γ΄ Γυμνασίου όλων των σχολείων της χώρας και “προοπτική” να επεκταθεί και στις υπόλοιπες τάξεις και σε άλλα διδακτικά αντικείμενα. 
Σε τι έχει βελτιώσει όμως ο διαγωνισμός αυτός το εκπαιδευτικό μας σύστημα, την εκπαίδευση των παιδιών;
Η απάντησή μας είναι καθαρή: όχι μόνο δεν το έχει βελτιώσει, αλλά το έχει χειροτερεύσει. Ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως, ο οποίος έχει την ευθύνη για τον διεθνή διαγωνισμό “PISA”) και οι κυβερνήσεις λένε ότι φταίει το δημόσιο σχολείο για τις «χαμηλές επιδόσεις», άρα πρέπει να «πάρουμε μέτρα»  που θα αλλάζουν εντελώς το χαρακτήρα του: περισσότερες εξετάσεις,  περισσότερη και δυσκολότερη ύλη που δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των παιδιών, πολύ δε περισσότερο στις ανάγκες των παιδιών της κάθε ηλικίας, λιγότερη ουσιαστική γνώση και περισσότερα προγράμματα και κατάρτιση «μιας χρήσης»,  λιγότερη χρηματοδότηση από το κράτος έτσι ώστε τα σχολεία να κυνηγούν χορηγούς. Η “PISA”, όπως και ανάλογες εθνικές εξετάσεις σε Αγγλία, Η.Π.Α. και άλλες χώρες σε συνδυασμό με τη λεγόμενη «αξιολόγηση» ανοίγουν τον δρόμο για την κατηγοριοποίηση σχολείων, παιδιών και εκπαιδευτικών, οδηγούν τα δημόσια σχολεία της γειτονιάς σε υποβάθμιση ή και κλείσιμο, με βάση και τις επιδόσεις των μαθητ(ρι)ών τους.
Το Υπουργείο Παιδείας θα προσπαθήσει να σας πείσει ότι είναι για το «καλό των παιδιών σας», ότι «με βάση τα αποτελέσματά του θα βελτιώσουμε την εκπαίδευση», ότι είναι διαγωνισμός «ανώνυμος και αντικειμενικός» άρα δεν έχετε τίποτε να φοβηθείτε.  Ας δούμε λοιπόν μερικές βασικές πλευρές αυτού του διαγωνισμού:
- Είμαστε η μοναδική χώρα που «κατεβάζει» τον συγκεκριμένο διαγωνισμό αυτό σε τόσο μικρούς μαθητές,  στην Στ΄ Τάξη του Δημοτικού.
Σε όποιες χώρες υπάρχουν κάποιου τύπου εξετάσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί και μαθητές ζουν με μεγάλο άγχος για να τα καταφέρουν σε κάτι που είναι έξω από τις δυνάμεις ή τις δυνατότητές τους. Τα θέματα και το πλαίσιο καθορίζεται από άλλους έξω από το σχολείο. Η λογική τους: πρέπει από πολύ μικρή ηλικία να ξεχωρίσουν αυτοί «που τα καταφέρνουν» από αυτούς που «δεν μπορούν», είτε αυτό αφορά κάθε παιδί ξεχωριστά, είτε τη σχολική μονάδα.
- Μα, μπορεί να ρωτήσει κάποιος, αφού το εκπαιδευτικό μας σύστημα στηρίζεται στις εξετάσεις, δεν είναι καλό να μπορούν τα παιδιά από μικρά να εξοικειώνονται με αυτές;
Κατηγορηματικά όχι. Δεν υπάρχει «συνηθίζω να δίνω εξετάσεις» -γιατί  άλλωστε να το κάνουμε; Οι εξετάσεις δημιουργούν άγχος, ξεχωρίζουν τους μαθητές σε «ικανούς»  και «μη ικανούς», τα σχολεία σε «καλά» και «κακά»  χωρίς να παίρνουν υπόψη τους την ιδιαιτερότητα, τις ειδικές κλίσεις, τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε παιδιού ή τις συγκεκριμένες συνθήκες μιας περιοχής ή ενός σχολείου.  Σε καμία περίπτωση το σχολείο σε κάθε του βαθμίδα –πόσο μάλλον στο δημοτικό– δεν πρέπει να είναι απλά ένας χώρος που τα παιδιά προετοιμάζονται για εξετάσεις.
- Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι τα τεστ θα είναι ανώνυμα, τα θέματα δεν θα τα βάζουν εκπαιδευτικοί, αλλά θα είναι από Τράπεζα Θεμάτων και άρα αντικειμενικά…
Ναι μεν τα τεστ θα είναι ανώνυμα, όμως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε επίπεδο σχολείου, δήμου και περιφέρειας. Τα όποια χαμηλά αποτελέσματα του σχολείου (και των μαθητών του) θα χρησιμοποιηθούν όχι για να «βελτιωθεί», αλλά για να «στοχοποιηθεί», με τελικό αποτέλεσμα, την υποχρηματοδότηση, τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων. Όσο για την «Τράπεζα θεμάτων», η εμπειρία δείχνει ότι είναι εκτός της καθημερινής, σχολικής πραγματικότητας αφού δεν παίρνει υπόψη τις ξεχωριστές ανάγκες ή δυσκολίες που έχει το κάθε σχολείο και το κάθε παιδί κι ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τις σχολικές επιδόσεις. Είναι φτιαγμένα έτσι λες και θέλουν να αποδείξουν ότι τα παιδιά σας «δεν τα παίρνουν τα γράμματα» και ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε «ανίκανοι» να τα διδάξουμε.  Μια ματιά στις τράπεζες θεμάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το αποδεικνύει. Δεν υπάρχουν λοιπόν  «μετρήσιμα κι αξιόπιστα αποτελέσματα, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο. Στο σχολείο δεν μπορούν όλα να μετρηθούν… 
- Μα δεν είναι σωστό αυτό που λέει το Υπουργείο ότι «Κανένα σύστημα δεν μπορεί να βελτιωθεί αν δεν αξιολογηθεί»;
Κανένα σύστημα δεν μπορεί να βελτιωθεί αν δεν ικανοποιούνται αυτά που χρόνια τώρα εσείς οι γονείς και εμείς οι εκπαιδευτικοί διεκδικούμε. Λιγότερα παιδιά στην τάξη, μόνιμο και σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό, δομές που θα υποστηρίζουν τις ιδιαίτερες και ειδικές ανάγκες ανάγκες των μαθητών μας, γενναία χρηματοδότηση, σύγχρονα σχολικά κτίρια και υλικοτεχνική υποδομή, κατάργηση τράπεζας θεμάτων και ΕΒΕ(Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής), βιβλία και προγράμματα σπουδών που θα  κάνουν τα παιδιά να αγαπούν τη γνώση.
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;
Το Υπουργείο θα σας πει ότι η συμμετοχή των παιδιών σας είναι «υποχρεωτική». Το λέει για να σας πιέσει. Το λέει γιατί ξέρει ότι υπάρχουν αντιδράσεις. Σας το λέμε καθαρά: δεν υπάρχει καμία συνέπεια για τα παιδιά σας αν δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό.
Εμείς από τη δική μας πλευρά, μέσα από τα εκπαιδευτικά σωματεία και εσείς από τη δική σας, με τη δυνατότητα που έχετε να μη συμφωνήσετε στη συμμετοχή των παιδιών σας, πρέπει να ματαιώσουμε τη διεξαγωγή του. Γιατί αν και φέτος δεν συναντήσει την αντίσταση και την αντίδρασή μας, από του χρόνου θα αφορά όλους τους/τις μαθητ(ρι)ες της  Στ’ Τάξης του Δημοτικού και της Γ’ τάξης του Γυμνασίου και αργότερα και  άλλες τάξεις και άλλα μαθήματα. Γιατί αν επιβληθεί πολύ δύσκολα θα εμποδίσουμε τη μετατροπή των σχολείων μας σε χώρους όπου παιδιά και εκπαιδευτικοί θα περνούν μεγάλο μέρος της σχολικής καθημερινότητας για την προετοιμασία εξετάσεων και διαγωνισμών.
Γιατί θέλουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει 
Το σχολείο της χαράς και της δημιουργίας, της γνώσης και της ελευθερίας!

«Αντί-ΡΗ΄ΣΗ» Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Έδεσσας


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Τεμπέληδες συνδικαλιστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκληρά εργαζόμενε πότε βρήκες χρόνο να ανεβάσεις σχόλιο;
      προφανώς και έχεις πρόβλημα με τους εκπαιδευτικούς,. θέμα είναι γιατί δεν επέλεξες να γίνεις τεμπέλης;
      Ξέχασα, έχεις μάθει να εργάζεσαι σκληρά για τα προς το ζην.
      Όταν θα έρθει η ώρα να βάζουν οι ραγιάδες το χέρι στην τσέπη για να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ίσως προβληματιστείς.
      Μήπως κάτι ανάλογο δεν έλεγαν και για τους γιατρούς του ΕΣΥ;
      Τώρα που ξεπαραδιάζονται και για το μικρότερο πρόβλημα υγείας, τα σχόλιά τους τους δικαιώνουν

      Διαγραφή
    2. Τεμπέληδες συνδικαλιστές το λέει το 99% του κόσμου δεν το λέω μόνο εγώ, βγες μάθε ρώτα, δεν είναι βροχή ροχάλες είναι.

      Διαγραφή
  2. Όταν εσεις οι εκπαιδευτικοί δεν υπακουτε στις εντολές του Υπουργείου θα υπακούσουν οι μαθητές στις υποχρεώσεις τους?Αξιολόγηση ε δω και τώρα..Τώρα που σας έκανε μόνιμους βγαζεται και γλώσσα.Μεχρι προχθές παρακαλούσατε τον Τσίπρα και ούτε σημασία δεν σας έδινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μη κατανόηση ενός απλού κειμένου, πάτος στα μαθηματικά και τὴν φυσική είναι: "Γιατί θέλουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Το σχολείο της χαράς και της δημιουργίας, της γνώσης και της ελευθερίας!" Αυτό δεν εἶναι πρόοδος. Είναι μαύρο σκοτάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.