Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάλος με τις απαντήσεις που δίνει το νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης της GoogleΤην περασμένη εβδομάδα, η Google παρουσίασε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη μηχανή αναζήτησής της τα τελευταία 25 χρόνια, στην προσπάθειά της να ανταγωνιστεί τη Microsoft και την OpenAI. Ο τεχνολογικός γίγαντας παρουσίασε το πρόγραμμα AI Overviews το οποίο παρέχει στους χρήστες περιλήψεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη στην κορυφή πολλών αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Ωστόσο, λίγες μέρες μετά το λανσάρισμα της λειτουργίας, η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με σφοδρές επικρίσεις αφού το πρόγραμμα παρείχε ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες σε ερωτήσεις ορισμένων χρηστών. Για παράδειγμα, αρκετοί χρήστες δημοσίευσαν στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ότι μια από τις απαντήσεις που έδωσε το πειραματικό εργαλείο της Google ήταν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο πρώτος μουσουλμάνος πρόεδρος των ΗΠΑ. Σε άλλους χρήστες σύστησε να χρησιμοποιήσουν «μη τοξική κόλλα» για να κολλήσει καλύτερα το τυρί στην πίτσα και είπε ότι οι γεωλόγοι συνιστούν να τρώμε μια πέτρα την ημέρα. Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης βασίστηκε σε σχόλια που είχαν αναρτηθεί στην πλατφόρμα Reddit ή σε άρθρα από τη σατιρική ιστοσελίδα The Onion. Όπως αποδεικνύεται, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Google δεν μπορεί να ξεχωρίσει την πληροφορία από τη σάτιρα.
Οι λανθασμένες απαντήσεις έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Google δήλωσε στο BBC ότι πρόκειται για «μεμονωμένα παραδείγματα».

«Τα παραδείγματα που είδαμε προέκυψαν από πολύ ασυνήθιστα αιτήματα και δεν είναι αντιπροσωπευτικά των εμπειριών των περισσότερων ανθρώπων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

«Πραγματοποιήσαμε εκτεταμένες δοκιμές πριν από την έναρξη αυτής της νέας εμπειρίας και, όπως και με άλλα χαρακτηριστικά που έχουμε ξεκινήσει στην Αναζήτηση, εκτιμούμε την ανατροφοδότηση. Λαμβάνουμε άμεσα μέτρα, όπου είναι απαραίτητο, στο πλαίσιο των πολιτικών μας για το περιεχόμενο» δήλωσε η εκπρόσωπος της Google Κολέτ Γκαρσία.

Πηγή: NYT, BBC
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Πέρα από το ότι δεν υπάρχει καμιά διεθνική συντονισμένη προσπάθεια (παρά το γεγονός ότι αρκετοί επιστήμονες κρούουν το κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις μια ανεξέλεγκτης κούρσας μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων για να επιτύχουν την Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη), υπάρχει και το προηγούμενο πρίν από μερικές βδομάδες που παραιτήθηκε το συμβούλιο 'εσωτερικής δεοντολογικής ή κανονιστικής -αν και κανόνες δεν υπάρχουν - συμμόρφωσης' της OpenAI καθώς δεν μπορούσε να επιβάλλει στο προσωπικό ή στους διοικούντες της εταιρείας κάποια όρια ώς προς την ανάπτυξη και τους στόχους επίτευξης των γλωσσικών μοντέλων.
    Το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο καθώς δεν ξέρουμε τί γίνεται στην Κίνα ή στην Ρωσία. Στην Δύση αυτές οι εφαρμογές αυτές είναι ελεύθερες, που τις κάνει ένα εργαλείο για τους προγραμματιστές, τους επικοινωνιολόγους και τους επιχειρηματίες, αλλά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τους λαούς δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι, καθώς η εκπαίδευση αυτών των γλωσσικών μοντέλων μπορεί να τα καταστήσει κίνδυνο για την ελεύθερη ανάπτυξη της ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 7:57 πες του πνευματικού σου να αλλάξει καρβουνακια στο θυμίαμα σε πειράζουν

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.