Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ένας στους τέσσερις Έλληνες χρησιμοποιεί το IRIS – Τι ισχύει για τους επαγγελματίες



Με αλματώδεις ρυθμούς εξαπλώνεται η χρήση του IRIS, της λύσης άμεσων πληρωμών που προσφέρει η ΔΙΑΣ σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες, τόσο μεταξύ των ιδιωτών όσο και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Μαΐου 2024 που ανέφερε σε δημόσια δήλωσή της η CEO της ΔΙΑΣ, Σταυρούλα Καμπουρίδου, ένας στους τέσσερις Έλληνες (2,6 εκατομμύρια) έχει ενεργοποιήσει το IRIS στο κινητό του τηλέφωνο (μέσω του mobile app της τράπεζάς του).

Την υπηρεσία προσφέρουν σήμερα οκτώ τράπεζες -Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Ηπείρου, Viva, Optima bank και Attica Bank- ενώ σύντομα θα προστεθεί η Συνεταιριστική Καρδίτσας και η Παγκρήτια, αυξάνοντας τον αριθμό των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων σε 10.

Ο λόγος που οι πολίτες στρέφονται μαζικά στο IRIS είναι οι δωρεάν μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων (IRIS Person to Person) για ποσά έως 500 ευρώ την ημέρα. Τη δυνατότητα αυτή αξιοποιούν οι χρήστες τόσο για μεταφορές μικροποσών (π.χ. μοίρασμα του λογαριασμού στο εστιατόριο), όσο και για μεταφορές μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών διαφορετικών τραπεζών οι οποίες χρεώνονται "τσουχτερά" από τις τράπεζες όταν γίνονται με τα παραδοσιακά εμβάσματα.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΔΙΑΣ, το πρώτο τετράμηνο του 2024 πραγματοποιήθηκαν 12,7 εκατομμύρια συναλλαγές έναντι 4,3 εκατομμυρίων συναλλαγών το ίδιο διάστημα του 2023, καταγράφοντας άλμα 194% σε ετήσια βάση.

"Ενδεικτικά της ανάπτυξης που γνωρίζει το IRIS είναι τα στοιχεία για το τελευταίο 7ήμερο του Απριλίου (24-30/4). Βάσει αυτών, το P2P έκανε 930.000 συναλλαγές, περισσότερες δηλαδή από όσες έγιναν όλο το 2020 (771.000 συναλλαγές) και σχεδόν τις μισές του 2021 (1,85 εκατομμύρια συναλλαγές)", αναφέρει η κα Καμπουρίδου.

Όσον αφορά στο προφίλ των χρηστών του IRIS, το προϊόν χρησιμοποιείται εξίσου από άνδρες και γυναίκες, σε ποσοστό 50%-50%, ενώ 7 στους 10 χρήστες (70%) είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών. Η σχεδόν ολοκληρωτική διείσδυση στο νεανικό κοινό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 56% των συναλλαγών στο IRIS P2P είναι έως 20 ευρώ.

Αύξηση 900% στους επαγγελματίες
Σε ακόμη πιο δυναμική πορεία βρίσκονται οι επαγγελματίες οι οποίοι υποχρεούνται βάσει νόμου να παρέχουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS. Τα τελευταία στοιχεία της ΔΙΑΣ δείχνουν εκτόξευση 900% στις εγγραφές στην υπηρεσία, εκτινάσσοντας τους εγγεγραμμένους επαγγελματίες στους 277.000. 

Η δυναμική αυτή αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, καθώς  στα μέσα Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία που έχει ορίσει το Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για τους επαγγελματίες. Όσοι δεν εναρμονιστούν με τη νέα νομοθεσία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Όσον αφορά στη συναλλακτική κίνηση που παρουσιάζει το εν λόγω προϊόν (IRIS Person to Business), φέτος έχουν πραγματοποιηθεί 111.000 συναλλαγές έναντι μόλις 11.000 πέρυσι. Τέλος, το IRIS Commerce -το προϊόν της ΔΙΑΣ για πληρωμή σε ηλεκτρονικό κατάστημα απευθείας μέσω τραπεζικού λογαριασμού- κατέγραψε 1,9 εκατ. συναλλαγές έναντι 1 εκατ. το 2023 (ετήσια αύξηση 98%).

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προέβη σε μια ανακοίνωση που ανοίγει τον δρόμο για καθολική χρήση της ελληνικής εφαρμογής στις άμεσες πληρωμές, το IRIS. Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε τον Μάρτιο του 2025 ως την καταληπτική προθεσμία για όλες οι επιχειρήσεις να αποδέχονται πληρωμές μέσω IRIS, τόσο στο ηλεκτρονικό όσο και στο φυσικό κατάστημα.

Ο Υπουργός προέτρεψε, μάλιστα, τις τράπεζες να εξετάσουν την εφαρμογή ενός διακριτού ορίου σε ό, τι αφορά τις συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων, καθώς σήμερα επιτρέπουν σωρευτικά τη μεταφορά μέχρι 500 ευρώ. "Οι τράπεζες θα μπορούσαν να αυξήσουν το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος  IRIS για τους καταναλωτές, στα 500 ευρώ για μεταφορές σε ιδιώτες συν 500 ευρώ για πληρωμές σε επιχειρήσεις, δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ την ημέρα από 500 ευρώ που είναι σήμερα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.