Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΕΦΚΑ: Παρακράτηση συντάξεων από εργαζόμενους συνταξιούχους που δεν κατέβαλαν εισφορέςΣτην επιβολή των πρώτων ποινών σε 1.700 εργαζόμενους συνταξιούχους που δήλωσαν μεν ότι απασχολούνται χωρίς όμως να καταβάλουν και τις ανάλογες εισφορές, προχώρησε ο ΕΦΚΑ παρακρατώντας τα οφειλόμενα ποσά από τη σύνταξη του Ιουλίου.

Οι οφειλόμενες εισφορές είναι για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2024, αλλά από τη σύνταξη των 1.700 "παραβατών" συνταξιούχων παρακρατήθηκαν οι εισφορές του πρώτου διμήνου, δηλαδή του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Ο νόμος 5078/2023 με τον οποίο θεσπίστηκε η κατάργηση της μείωσης της σύνταξης κατά 30%, ώστε οι συνταξιούχοι να έχουν κίνητρο να δηλώνουν την απασχόλησή τους, προβλέπει ότι σε περίπτωση συνταξιούχου που απασχολείται παράνομα (χωρίς δήλωση) επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 12 μηνιαίες συντάξεις. Ενώ αν δηλώνεται η απασχόληση αλλά δεν πληρώνονται εισφορές, γίνεται παρακράτηση των οφειλόμενων εισφορών από τη σύνταξη, ακόμη και αν χρειαστεί να παρακρατηθεί όλη η σύνταξη.

Οι 1.700 συνταξιούχοι που πήραν μικρότερη σύνταξη για τον Ιούλιο ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή δήλωσαν απασχόληση χωρίς να πληρώσουν εισφορές για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2024. Οι εισφορές των δύο μηνών παρακρατήθηκαν από τη σύνταξη Ιουλίου, και θα ακολουθήσει η παρακράτηση των επόμενων τριών μηνών από τις συντάξεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. 

Στο μικροσκόπιο του ΕΦΚΑ βρίσκονται άλλοι 8.500 συνταξιούχοι που εμφανίζονται να έχουν δηλώσει απασχόληση χωρίς να έχουν καταβάλει εισφορές. Ωστόσο, δεν έχει γίνει παρακράτηση σύνταξης καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για να διαπιστωθεί ο χρόνος έναρξης της απασχόλησης και να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό των εισφορών που οφείλονται. 

Πριν την επιβολή της παρακράτησης ο ΕΦΚΑ αποστέλλει ατομική ειδοποίηση ενημερώνοντας τους συνταξιούχους ότι χρωστούν εισφορές και ότι για τον λόγο αυτόν η σύνταξή τους θα πληρωθεί με τις ανάλογες περικοπές. 

Τα ειδοποιητήρια αποστέλλονται στα e-mails των συνταξιούχων και αναφέρουν το ποσό της οφειλής τους που βάσει νόμου είχαν προθεσμία να πληρώσουν εντός διμήνου από την ανάληψη της εργασίας τους και ότι οι απλήρωτες εισφορές θα παρακρατηθούν από τη σύνταξή τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των συνταξιούχων που δεν κατέβαλαν τις εισφορές τους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Αν για παράδειγμα η σύνταξη είναι 1.000 ευρώ και οι απλήρωτες εισφορές του 5μήνου μαζί με τον ειδικό πόρο υπέρ του ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 1.290 ευρώ, το ποσό που παρακρατείται από τη σύνταξη Ιουλίου είναι 516 ευρώ (εισφορές δύο μηνών) και η σύνταξη περιορίζεται στα 484 ευρώ για τον Ιούλιο. Η υπόλοιπη οφειλή από τις απλήρωτες εισφορές (774 ευρώ) θα παρακρατηθεί από τις συντάξεις των επόμενων δύο μηνών.

capital.gr

Υπενθυμίζεται ότι με τον νέο νόμο (ν.5078/2023) αντί μείωσης στη σύνταξη κατά 30% οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι πέραν των εισφορών που καταβάλουν ανάλογα με το είδος της απασχόλησης, (μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες), έχουν υποχρέωση να καταβάλουν και ειδικό πόρο υπέρ του ΕΦΚΑ. Ο ειδικός αυτός πόρος είναι 10% επί του μισθού που λαμβάνουν από την εργασία τους και μισή επιπλέον εισφορά σύνταξης αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Με το νέο καθεστώς η σύνταξη για τους συνταξιούχους που εργάζονται καταβάλλεται στο 100%, ενώ οι κρατήσεις του ειδικού πόρου έχουν πλαφόν τα 426,17 ευρώ σε περίπτωση συνταξιούχων που απασχολούνται παράλληλα ως μισθωτοί και μη μισθωτοί. Για απασχόληση στο Δημόσιο προβλέπεται αναστολή σύνταξης για συνταξιούχους κάτω των 62 ετών. Εξαιρούνται από την καταβολή ειδικού πόρου (αλλά καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές) οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι με αναπηρία, και οι πολύτεκνοι, με τέκνο ανήλικο ή που σπουδάζει ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία. Εξαιρούνται από την καταβολή εισφορών και από την πρόσθετη κράτηση οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, εφόσον συνεχίζουν την αγροτική απασχόληση, και οι συνταξιούχοι άλλων ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα από την οποία αποκομίζουν ετήσιο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.


 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.