Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Ελλάδα για δύο χρόνια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Τι σημαίνειΜια σημαντική διπλωματική επιτυχία κατήγαγε η Ελλάδα με την ανάδειξή της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-26, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και την ευρεία αποδοχή της ελληνικής υποψηφιότητας, την οποία υπερψήφισαν τα 182 από τα 188 κράτη που συμμετείχαν στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης.
Όμως πέρα από το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει το σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον, η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη μόνιμο μέλος μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά τις διπλωματικές θέσεις της για μια σειρά από λόγους.

Σε μια στιγμή που στην παγκόσμια σκηνή υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις και ιδιαίτερα ανησυχητικές εντάσεις, όπως οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων που θα αφορούν στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Η ελληνική παρουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσφέρει ντε φάκτο στην Ελλάδα μεγαλύτερη προβολή σε διεθνές επίπεδο, δίνοντας την ευκαιρία να προωθήσει τις θέσεις και τα συμφέροντά της σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο για θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η εκλογή μιας χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ασφαλώς εμπεριέχει και την αναγνώριση του ρόλου και της συμβολής της στην παγκόσμια κοινότητα, κάτι που προσθέτει κύρος και ενισχύει το εθνικό της προφίλ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να ενισχύσει τις σχέσεις της με άλλα κράτη και να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο σε διεθνείς συμμαχίες και συνεργασίες.  
Όσον αφορά στα εθνικά θέματα, η συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας προσφέρει την ιδανική πλατφόρμα για την Αθήνα να παρουσιάζει τις ελληνικές ανησυχίες και προτάσεις για τις σχέσεις μας με άλλα κράτη. Αυτή η προβολή των ελληνικών θέσεων μπορεί να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία ή σε άλλους γείτονες να υιοθετήσουν μια πιο συνεργάσιμη διάθεση ή να επανεξετάσουν κάποιες από τις πολιτικές τους.

Παράλληλα, η ευρύτερη διπλωματική επιρροή της Ελλάδας εξαιτίας της συμμετοχής τ.ης στις συζητήσεις και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορεί να της επιτρέψει να προωθήσει τις θέσεις της σχετικά με τα εθνικά θέματα σε διεθνές επίπεδο και να εξασφαλίσει ευρύτερη υποστήριξη.
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

6 comments:

 1. Δουλειά του Δένδια κατά 80%

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ο καλυτερος υπουργος εξωτερικων από το 74 και μετα.

   Διαγραφή
 2. Τι σημαίνει;
  Ένα ακόμα ναι στις θέσεις των ΗΠΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι θα πάμε με τους φασίστες τους ψεκες τους Ρώσους

   Διαγραφή
 3. Otan.ise.kalo.pedi.se.vazune.se.ena.posto.ke.meta.les.malsta.psifizo.neeeeee..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. (πόλεμος) στη Γάζα?? ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ λέγεται

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.