Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η συνεργασία των τεσσάρων, σημαντικό βήμα για κοινή διεκδίκηση και προώθηση θεμάτων της Π.Ε. Πέλλας



Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την εποχή των Κοινοτήτων, του «Καποδίστρια», του «Καλλικράτη», του «Κλεισθένη», αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία θετικής παρέμβασης στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και ευκαιρία για ώθηση τοπικών αναπτυξιακών ζητημάτων.
Ερώτημα: Αξιοποιείται όμως καταλλήλως και επαρκώς αυτή η «ευκαιρία» για όλους τους πολίτες κάθε Περιφερειακής Ενότητας; Ο θεσμός συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή;
Δυστυχώς, χωρίς κάποιες ουσιαστικές αρμοδιότητες, δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια πολλές φορές παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στους δήμους τους, χωρίς να μπορούν να παρέμβουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά σε κορυφαία ζητήματα, όπως π.χ. αυτό των υποδομών, του οδικού δικτύου, της δημόσιας υγείας κ.ά
Το στοίχημα συνολικά για την Πέλλα είναι διπλό: Υπάρχει μεγάλη και άμεση ανάγκη από έργα υποδομής που θα στηρίξουν την τοπική οικονομία σε πολλαπλά επίπεδα, αλλά, ταυτόχρονα, χρειάζονται και ευρύτερες θεσμικές παρεμβάσεις.
Πάνω απ΄ όλα όμως χρειάζεται συντονισμός και συνεργασία θεσμικών φορέων για να πάει μπροστά αυτός ο αδικημένος όμορφος και ιστορικός νομός. Να ξεφύγει από "αγκυλώσεις" και παθογένειες του παρελθόντος που, δυστυχώς όμως, σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, κρατάνε ακόμη αφού βλέπουμε ότι, επί σειρά ετών, οι τοπικοί βουλευτές των κομμάτων δεν συνεργάζονται μεταξύ τους για κορυφαία ζητήματα ή -καλύτερα- για κανένα θέμα που απασχολεί το νομό τους.
Υπ΄ αυτή την έννοια η πρόσφατη συνάντηση των τεσσάρων δημάρχων του Ν. Πέλλας στο δημαρχείο του δήμου Πέλλας, στα Γιαννιτσά, μπορεί αναμφίβολα να χαρακτηριστεί σημαντική και αποτελεί ένα ΠΡΩΤΟ ουσιαστικό βήμα για την αλλαγή νοοτροπίας προς το συμφέρον του τόπου μας.
Οι δήμαρχοι Πέλλας Στάθης Φουντουκίδης, Έδεσσας Γιάννης Τσεπκεντζής, Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου και Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, προερχόμενοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες και άλλη κουλτούρα, δείχνουν ότι είναι ταυτισμένοι σε κάποια ζητήματα, έχουν κοινή ανησυχία και κοινή αναπτυξιακή φιλοσοφία για τον τόπο τους.
Καταρχάς, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση μετά την συνάντησή τους, επιβεβαιώθηκε η άριστη προσωπική επαφή και η συνεργασία μεταξύ τους, αλλά και η βούληση να διεκδικήσουν από κοινού ζητήματα που αφορούν τον νομό, με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, όπως οι υποδομές (Εθνική Οδός), ο τουρισμός, η διαχείριση αδέσποτων ζώων. Οι δήμαρχοι δεσμεύτηκαν να πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις για την παρακολούθηση της προόδου των συμφωνημένων δράσεων και για τον σχεδιασμό νέων πρωτοβουλιών.
Η συνάντηση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δήμων του νομού Πέλλας, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης.
Η πρωτοβουλία τους, στον βαθμό που θα έχει συνέχεια (κάτι που το εύχονται πιστεύω όλοι οι πολίτες της Πέλλας), δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφερειακής Ενότητας, τη φυσική και πολιτισμική μας κληρονομιά, την ανάδειξη και προβολή του τοπικού πολιτισμού ώστε να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό τουριστικό προϊόν. Η Πέλλα μπορεί να το διεκδικήσει αυτό μαζί με τα απαραίτητα οδικά έργα, αφού όλα μπορούν να συνεισφέρουν προς ένα κοινό στόχο: την εύκολα προσβάσιμη Πέλλα, που θα μπορεί με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να υποδεχθεί περισσότερους τουρίστες και να προσφέρει ασφαλή μετάβαση στους κατοίκους της.
Για αυτό η πρωτοβουλία των δημάρχων χαρακτηρίζεται με θετικό πρόσημο και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τόσο σε ότι αφορά στην αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με την αντιμετώπιση θεμάτων από τους πολιτικούς, όσο και για την προοπτική που θα δώσει στον τόπο μας.
Αρκεί βέβαια να έχει την απαραίτητη συνέχεια...
  
ΦιλοΔήμος

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.