Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τέλος χρόνου για διορθώσεις στις προσυμπληρωμένες δηλώσειςΤελειώνει ο χρόνος για τους 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους των οποίων οι φορολογικές δηλώσεις έχουν προσυμπληρωθει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου θα πρέπει να έχουν ελέγξει τα στοιχεία που έχουν συμπληρωθεί, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να πληρώσουν υψηλότερους φόρους. Εφόσον δεν προχωρήσουν στον έλεγχο των δηλώσεών τους, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην οριστικοποίηση της δήλωσης και θα εκδώσει το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Πάντως, η ΑΑΔΕ προτρέπει τους φορολογούμενους των οποίων οι δηλώσεις είναι προσυμπληρωμένες να τσεκάρουν όλους τους κωδικούς. Κυρίως θα πρέπει να ελέγξουν τους κωδικούς των τεκμηρίων διαβίωσης. Οι φορολογούμενοι που, με βάση τα στοιχεία τους, έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων θα λάβουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail τους, στη θυρίδα "Τα μηνύματά μου", της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp.

Η ΑΑΔΕ έχει εκδώσει εκκαθαριστικό σημείωμα πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για όσους φορολογούμενους είναι δυνατή η αυτόματη υποβολή των δηλώσεών τους.

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους φορολογουμένους ότι "έχουμε προβεί σε προσυμπλήρωση της δήλωσής σας με βάση το σύνολο των στοιχείων που μέχρι στιγμής είναι στη διάθεσή μας και υπολογίσαμε τη φορολογική σας υποχρέωση". Η ΑΑΔΕ, δηλαδή, έχει προσυμπληρώσει τους κωδικούς των δηλώσεων, και μάλιστα έχει εκδώσει και ένα πρόχειρο εκκαθαριστικό, όπου αναγράφεται ο φόρος εισοδήματος ή η επιστροφή φόρου που αναλογεί στον υπόχρεο.

Εφόσον οι φορολογούμενοι θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους.

Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν στοιχεία, οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή/και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Ειδικότερα:

α) Μέχρι τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση.

β) Από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο που περιλαμβάνει:

- Τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ.
- Το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.

Μάλιστα από τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 το εκκαθαριστικό θα φέρει QR Code.

Οι φορολογούμενοι που έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία της αυτόματης υποβολής της δήλωσης από την ΑΑΔΕ, καθώς και όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση (από το δεύτερο 15ήμερο Μαΐου) μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές των στοιχείων που η ΑΑΔΕ έχει λάβει για αυτούς από τρίτους φορείς (π.χ. εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.

Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν εξαρτώμενα μέλη (στον Πίνακα 8 του εντύπου Ε1) θα ενημερώνονται άμεσα, μέσω της εφαρμογής, για την υποχρέωση του εξαρτώμενου μέλους να υποβάλει προηγουμένως τη δήλωσή του.

Εφόσον από τον έλεγχο που θα πραγματοποιήσουν διαπιστώσουν ότι έπεσαν στα τεκμήρια, θα πρέπει να καλύψουν την επιπλέον διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και δηλωθέντος εισοδήματος, ενδεχομένως με την ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών (στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης) ή, στους κωδικούς 787-788 του πίνακα 6 της δήλωσης, κάποιο χρηματικό ποσό δανείου, δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομιάς, κέρδους από τυχερό παίγνιο, εφάπαξ αποζημίωσης κ.λπ. που έλαβαν το 2023.

Τροποποιητικές δηλώσεις
Όσοι φορολογούμενοι έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση και διαπίστωσαν ότι έχουν ξεχάσει να προσθέσουν κάποια στοιχεία ή συμπλήρωσαν λάθος κωδικούς του εντύπου Ε1 ή Ε2 μπορούν πλέον να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα χωρίς την επιβολή προστίμου να υποβάλουν μέχρι τις 26 Ιουλίου τροποποιητική δήλωση και να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προχωρήσει στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο υπόχρεος δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωση, αλλά αρκεί να τροποποιήσει τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλε αρχικά και στα οποία διαπίστωσε λάθη, κενά ή παραλείψεις.

Η νέα δήλωση που θα προκύψει μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων θα αντικαταστήσει την αρχική δήλωση, θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα. Στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα εκδοθεί και θα αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην ηλεκτρονική πύλη myAADE.gr θα αναγράφεται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης, αλλά και το αποτέλεσμα της αρχικής εκκαθάρισης. 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.