Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αποκάλυψη Politico: Σχέδιο Μισέλ για Μητσοτάκη στη θέση της Φον Ντερ ΛάιενΟ Σαρλ Μισέλ έχει νέο σχέδιο για να ρίξει την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διακινεί στους ηγέτες της ΕΕ την ιδέα ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αναλάβει τη θέση της Φον Ντερ Λάιεν, όπως δήλωσαν στο Politico πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Μια δεύτερη θητεία μπορεί να φαίνεται ότι είναι εξασφαλισμένη για την Φον Ντερ Λάιεν, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον Μισέλ να προτείνει εναλλακτικές λύσεις.

Οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια να πέσει η Φον Ντερ Λάιεν.

"Ο Μισέλ έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για να γλιστρήσει η Φον Ντερ Λάιεν και το αδειάζει", δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. "Στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί ενόχληση, στη χειρότερη περίπτωση είναι αποσταθεροποιητικό".

Ακόμη, ο Μισέλ υπονοεί στις συζητήσεις του ότι η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας ΑΝτόνιο Κόστα, ο οποίος είναι συμπαθής στη Φον Ντερ Λάιεν και το όνομά του κυκλοφορεί για την κορυφαία θέση.

"Για ακόμη μια φορά πρόκειται για ψευδείς  ειδήσεις. Ο Πρόεδρος έχει διαβουλευτεί με όλους τους ηγέτες ξεχωριστά για τις κορυφαίες θέσεις. Δεν έχει αναφερθεί κανένα συγκεκριμένο όνομα από τον Πρόεδρο σε αυτό το στάδιο", δήλωσε η Εκατερίνα Κασίνγκε, εκπρόσωπος του Μισέλ.

Ο Μισέλ είναι υπεύθυνος για την προώθηση μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βραχίονα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Μετά τις ευρωεκλογές, προέκυψε συναίνεση μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ότι η Φον Ντερ Λάιεν θα πρέπει να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία και ότι ο Κόστα θα πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η τρέχουσα θέση του Μισέλ). Η καλή προσωπική σχέση μεταξύ των δύο βοήθησε στην οικοδόμηση της συναίνεσης γύρω από το δίδυμο, ειδικά μετά από χρόνια εσωτερικής διαμάχης μεταξύ του Μισέλ και της Φον Ντερ Λάιεν.

Παρόλα αυτά, ο Μισέλ συνεχίζει να προτείνει εναλλακτικές λύσεις αντί της Φον Ντερ Λάιεν στις συνομιλίες του με τους ηγέτες της ΕΕ, όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το Politico σημειώνει ωστόσο ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα αποκλείσει ότι επιδιώκει μια θέση εργασίας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Αριστοτελία Πελώνη, Διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης "έχει επανειλημμένα αποκλείσει ότι ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε από τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες. Και έχει μιλήσει ξεκάθαρα. Υποστηρίζει 100% την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή".

Ο Θανάσης Μπακόλας, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χαρακτήρισε το σενάριο Μητσοτάκη και Φρεντέρικσεν "εντελώς γελοίο". Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο". 

Ένας από τους αξιωματούχους της ΕΕ, υπερασπιζόμενος τον Μισέλ, δήλωσε ότι είναι φυσιολογικό να δοκιμάζει διαφορετικά ονόματα για τις κορυφαίες θέσεις.

Έξι διπλωμάτες συμφώνησαν ότι ο Μισέλ θα πρέπει να επιμείνει στη διοργάνωση των υπόλοιπων συναντήσεων των ηγετών της ΕΕ και να αφήσει το πακέτο των κορυφαίων θέσεων στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. 
 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.