Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

To φάντασμα της Lehman Brothers επιστρέφει: Επόμενες... υπό κατάρρευση 63 τράπεζες - Γιατί το ντόμινο θα αρχίσει να πέφτειΟ αριθμός των «προβληματικών τραπεζών» αυξήθηκε το 1ο τρίμηνο, σύμφωνα με την FDIC

Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που η κρίση των περιφερειακών τραπεζών αποκάλυψε τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, νέα έκθεση της Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) διαπιστώνει ότι ο αμερικανικός τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να παλεύει με τεράστιες απραγματοποίητες ζημίες, μεγάλο αριθμό «προβληματικών» τραπεζών και προκλήσεις που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των επιτοκίων.
Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ δημοσίευσε τα ευρήματα της έκθεσης «FDIC Quarterly Banking Profile First Quarter 2024» στις 29 Μαΐου, με τους αξιωματούχους να επιβεβαιώνουν ότι οι μη πραγματοποιηθείσες ζημιές σε τίτλους διαθέσιμους προς πώληση και διακρατούμενους μέχρι τη λήξη αυξήθηκαν κατά 39 δισεκατομμύρια δολάρια, σε 517 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό, σημειώνει η έκθεση, αντιπροσώπευε για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο «ασυνήθιστα υψηλών μη πραγματοποιηθεισών ζημιών» από τότε που η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022.
Η αύξηση των μη πραγματοποιηθεισών ζημιών από τίτλους που έχουν εξασφάλιση στεγαστικά δάνεια αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος του άλματος Ιανουαρίου-Μαρτίου.
Η έκθεση FDIC αποκάλυψε περαιτέρω ότι ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών ανήλθε συνολικά σε 63 το πρώτο τρίμηνο, από 52 το τέταρτο τρίμηνο του 2023 - στο 1,4% του συνόλου των αμερικανικών τραπεζών, «που ήταν εντός του κανονικού εύρους για περιόδους χωρίς κρίση του 1% ή 2% όλων των τραπεζών».
Αυτές οι τράπεζες εμφανίστηκαν στη «Λίστα προβληματικών τραπεζών» επειδή είχαν σύνθετη βαθμολογία CAMELS (κεφαλαιακή επάρκεια, περιουσιακά στοιχεία, ικανότητα διαχείρισης, κέρδη, ρευστότητα, ευαισθησία) «4» ή «5».
Το CAMELS είναι το σύστημα αξιολόγησης 1-5 της FDIC, το οποίο αξιολογεί την απόδοση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, τις πρακτικές διαχείρισης κινδύνου και τον βαθμό εποπτικής ανησυχίας.
Παρά την «ανθεκτικότητα» του τραπεζικού συστήματος τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, η FDIC προειδοποίησε ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος «αντιμετωπίζει σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους»: από τον υψηλό πληθωρισμό, μέχρι τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και την αστάθεια στις αποδόσεις των ομολόγων.
«Αυτά τα ζητήματα θα μπορούσαν να εγείρουν προκλήσεις για την πιστωτική ποιότητα, τα κέρδη και τη ρευστότητα του κλάδου», ανέφερε η έκθεση.
«Επιπλέον, η επιδείνωση σε ορισμένα χαρτοφυλάκια δανείων, ιδιαίτερα σε εμπορικά ακίνητα και δάνεια πιστωτικών καρτών, εξακολουθεί να δικαιολογεί παρακολούθηση».

Έρχονται περισσότερες αναταράξεις, προειδοποιούν οι ειδικοί
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, είτε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είτε στο Υπουργείο Οικονομικών, έχουν επανειλημμένα διαβεβαιώσει το κοινό ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές, υγιές, ανθεκτικό και υψηλής ρευστότητας.
Ωστόσο, ένα κύμα αναφορών υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες αναταράξεις στο μέλλον, ειδικά όσον αφορά τα εμπορικά ακίνητα (CRE).
Νέα ανάλυση δεδομένων από το Florida Atlantic University ανακάλυψε ότι 67 τράπεζες των ΗΠΑ διατρέχουν υψηλό κίνδυνο πτώχευσης λόγω της έκθεσής τους στο CRE.
Οι περισσότερες έχουν έκθεση σε CRE μεγαλύτερη από το 300% του συνόλου των ιδίων κεφαλαίων τους, διαπίστωσε η μελέτη.
«Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη για το τραπεζικό μας σύστημα, καθώς τα εμπορικά δάνεια ανατιμολογούνται σε περιβάλλον υψηλού επιτοκίων», δήλωσε ο Rebel Cole, Ph.D., Καθηγητής Οικονομικών στο Florida Atlantic University's College of Επιχείρηση.
«Με τα εμπορικά ακίνητα να πωλούνται με σοβαρές εκπτώσεις, οι τράπεζες θα αναγκαστούν από τις ρυθμιστικές αρχές να διαγράψουν αυτά τα ανοίγματα».
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε CRE από ό,τι πιστεύουν οι ρυθμιστικές αρχές λόγω των πιστωτικών ορίων και των προθεσμιακών δανείων που δίνονται σε καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα (REITs).
Ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αναπληρωτή διοικητή της Reserve Bank of India, Viral Acharya, υποστήριξαν ότι η έκθεση των μεγάλων τραπεζών σε CRE αυξάνεται κατά περίπου 40% όταν συνυπολογίζεται ο έμμεσος δανεισμός σε REIT.
Τον Φεβρουάριο, η Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκών (MBA) προέβλεψε ότι το 20%, ή 929 δισεκατομμύρια δολάρια, των εκκρεμών εμπορικών στεγαστικών δανείων ύψους 4,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχονται από επενδυτές και τράπεζες θα λήξει φέτος.
Πρόκειται για αύξηση 28% από τα 729 δισεκατομμύρια δολάρια που έληξαν το 2023.
«Η έλλειψη συναλλαγών και άλλης δραστηριότητας πέρυσι, σε συνδυασμό με τις ενσωματωμένες επιλογές επέκτασης και την ευελιξία δανειστή και εξυπηρετητή, έχει ως αποτέλεσμα ότι πολλά δάνεια που λήγουν το 2023 να έχουν πάρει παράταση ή να έχουν τροποποιηθεί με άλλο τρόπο και θα λήξουν τώρα το 2024, το 2026 , το 2028 ή σε άλλα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Jamie Woodwell, επικεφαλής έρευνας εμπορικών ακινήτων στο MBA.
«Αυτές οι επεκτάσεις και οι τροποποιήσεις έχουν ωθήσει το ποσό των στεγαστικών δανείων CRE που λήγουν φέτος από 659 δισεκατομμύρια δολάρια σε 929 δισεκατομμύρια δολάρια».
Οι αναλυτές της Fitch Ratings υποστήριξαν τον Μάρτιο ότι «οι τρέχουσες τάσεις στις αξίες των εμπορικών ακινήτων υποδηλώνουν περαιτέρω πτώση», γεγονός που αντικατοπτρίζει αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Το Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, μια επείγουσα δανειοδοτική διευκόλυνση για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές πιέσεις που ξεκίνησαν ως αποτέλεσμα της περιφερειακής τραπεζικής κατάρρευσης, έληξε τον Μάρτιο.

Καταθέσεις
Παρότι οι καταθέσεις εμπορικών τραπεζών εξακολουθούν να είναι κάτω από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών του Απριλίου 2022 των 18,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανεβαίνουν σταθερά μετά την αποτυχία της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, συνολικού ύψους περίπου 17,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι καταθέσεις σε μεγάλες εμπορικές τράπεζες ήταν 10,84 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο 2023.
Συγκριτικά, οι καταθέσεις σε μικρές εγχώριες εμπορικές τράπεζες βρίσκονται στο ιστορικό υψηλό των 5,402 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια αξιοσημείωτη τάση συγκέντρωσης καταθέσεων καθώς οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο όλων των καταθέσεων στις ΗΠΑ.
Η JPMorgan Chase ηγείται του κλάδου.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), η τράπεζα έχει περίπου το 14% όλων των καταθέσεων στις ΗΠΑ, συνολικού ύψους 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο συνολικός αριθμός των εμπορικών τραπεζών που είναι ασφαλισμένες στο FDIC μειώνεται σταθερά από το ανώτατο όριο του 1984 (14.469).
Το 2023, τα στοιχεία της FDIC δείχνουν ότι υπήρχαν 4.036 τράπεζες καθώς περισσότερα ιδρύματα συγχωνεύτηκαν με την πάροδο των ετών.

www.bankingnews.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.