Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στα 35 με 38 λεπτά η τιμή παραγωγού στα συμπύρηνα ροδάκινα- Ξεκίνησαν οι παραδόσεις στα εργοστάσια της Ημαθίας και της Πέλλας- Τιμή από 35 έως 38 λεπτά το κιλό βάζει τον πήχη στα συμπύρηνα η βιομηχανία

- Ξεκίνησαν τη Δευτέρα εντατικά οι παραδόσεις βιομηχανικών ροδάκινων στα εργοστάσια της Ημαθίας και της Πέλλας

Σε τιμές αναφοράς μεταξύ 0,35 έως και 0,38 ευρώ το κιλό, σημαντικά μακριά από τις επιδιώξεις των παραγωγών, που έχουν βάλει τον πήχη στα 0,50 λεπτά το κιλό, φαίνεται να καταλήγουν οι βιομηχανίες για τη φετινή παραγωγή του συμπύρηνου ροδάκινου.

Το επιχείρημα που κυριαρχεί στους μεταποιητές είναι πως με αυτές τις τιμές στηρίζουν το εισόδημα των παραγωγών, καθώς ναι μεν είναι ίδιες με εκείνες του 2023, αλλά ουσιαστικά θα πληρωθούν για μεγαλύτερο τονάζ ανά στρέμμα, μια και η φετινή παραγωγή προβλέπεται σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την περσινή. Επιπλέον δε, για φέτος μάλλον μένει εκτός κάδρου ο κλαρίσιος χυμός που έχει χαμηλότερη τιμή.

Μολονότι το σενάριο αυτό δεν έχει «κλειδώσει» οριστικά, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ισχυρή τάση, στις τάξεις των βιομηχανιών, να το υιοθετήσουν και, μάλιστα, ορισμένες φέρονται να είναι κοντά στο να προβούν και σε επίσημες ανακοινώσεις προς τους παραγωγούς, καθώς η συγκομιδή σιγά – σιγά αρχίζει να γενικεύεται. Οι τελευταίοι, πάντως, όσο δεν οργανώνονται σε σοβαρές συλλογικές μονάδες, μειονεκτούν σε σχέση με τους συνομιλητές τους στη βιομηχανία και μοιραία δεν είναι σε θέση να συνδιαμορφώσουν τους όρους κι απλώς τους αποδέχονται.

Ήδη στις υπερπρώιμες ποικιλίες Romeo και Marlen έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή και πλέον άρχισε και το μάζεμα της «Κατερίνας», η οποία αντιπροσωπεύει, μαζί με κάποιες ισπανικές και ιταλικές, γύρω στο 40% του συνόλου και θα ακολουθήσουν οι μεσοπρώιμες, με κυρίαρχη την Andros, που καλύπτουν άλλο 40% και στο τέλος οι όψιμες, με βάση την Evert, που αντιστοιχούν στο 20% της παραγωγής.

Από τις αρχές της εβδομάδας, εν τω μεταξύ, τέθηκαν σε παραγωγική λειτουργία και τα 16 εργοστάσια μέλη της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς τα δοκιμαστικά τεστ την περασμένη εβδομάδα αν και παραμένουν κενά σε προσωπικό με συνέπεια σε ορισμένες να μην κλείνουν πλήρως και οι τρεις βάρδιες.

«Μαζεύουμε την Κατερίνα εδώ και μια εβδομάδα και βλέπουμε πως κάποια δέντρα είναι φορτωμένα, ενώ άλλα έχουν μειωμένη παραγωγή κατά τουλάχιστον 25%-30%. Τα ροδάκινα δεν είναι τόσο πολλά, όσο λένε και οι τιμές πρέπει τουλάχιστον να είναι στα 40 λεπτά το κιλό για να καλύψουμε το αυξημένο κοστολόγιο και να μπορέσουμε και του χρόνου να ξανακαλλιεργήσουμε. Διαφορετικά θα μας αναγκάσουν να τα κόψουμε και τότε να δούμε πώς θα δουλέψουν τα εργοστάσιά τους που τα έχουν κάνει όλοι επεκτάσεις και καλά κάνουν», επισήμανε ο παραγωγός Χάρης Κοσμίδης από το νομό Πέλλας.

Με κατά τόπους διαφοροποιήσεις ως προς τις στρεμματικές αποδόσεις είναι η Κατερίνα και στην Ημαθία. «Σε πολλά χωριά, από την Κουλούρα και πάνω προς τη Βεργίνα, έχει κτήματα που δεν ξεπερνούν τους 2,5 – 3 τόνους», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Γιώργος Διαμαντόπουλος και βάζει στο κάδρο και τις απώλειες που θα προκύψουν και από την ίωση που παραμορφώνει τους καρπούς, καθώς δεν πρέπει να μαζευτεί ούτε καρπός από τα προσβεβλημένα κτήματα για να μην μεταφερθεί μέσω των bins η ασθένεια και σε υγιή περιβόλια σε άλλες περιοχές.

Με το θεσμικό του ρόλο, μάλιστα, συμμετείχε και στη συνάντηση που οργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή 5 Ιουλίου στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας, στα Γιαννιτσά, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη. «Του ζητήσαμε να παρέμβει για να σταματήσει η ανεπίτρεπτη τακτική των ανοικτών τιμών και να πιέσει να δοθεί μια τιμή αξιοπρεπής για τον παραγωγό. Είπε θα διερευνήσει, μέσω των συναρμόδιων υπουργείων, κατά πόσο είναι σύννομο να παραλαμβάνουν την παραγωγή με ανοικτή τιμή. Από την άλλη, ξεκαθάρισε ότι δεν νομιμοποιείται το κράτος να εξασφαλίσει ελάχιστες εγγυημένες τιμές», ανέφερε ο κ. Διαμαντόπουλος. Ο ίδιος επέμεινε πως το αίτημα των παραγωγών παραμένει για 0,50 ευρώ το κιλό, ώστε να βγουν τα έξοδα και να μείνει και ένα μεροκάματο, ενώ για τη μειονεκτική θέση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί, επέρριψε ευθύνες και στο ρόλο που παίζουν τα αναρίθμητα στέκια που στήνονται κάθε χρόνο στους δύο νομούς, ιδίως σε εκείνα που δεν έχουν υποδομές αποθήκευσης και διαλογής και ανήκουν ή τα διαχειρίζονται παραγωγοί ακόμη και με συνδικαλιστική δράση. «Ή παππάς – παππάς ή ζευγάς - ζευγάς. Δεν γίνεται και τα δύο ταυτόχρονα», είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Σταμενίτη, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων από την Πέλλα, την Ημαθία, την Πιερία και τα χωριά της Βεγορίτιδας και του Αμυνταίου, έθεσαν και μια σειρά από άλλα ζητήματα όπως το πρόβλημα με το ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΛΓΑ και την αποζημίωση των πληγέντων από τη μυστηριώδη ίωση.

Πηγή: Λεωνίδας Λιάμης/ Agronews.gr

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

23 comments:

 1. Τζάμπα ΑΑ μας τα φάγανε πάλι.
  Μ αρεσε που λένε βγάζει η Κατερίνα 2.5 με 3 τόνους το στρέμμα.
  Προκαλώ αυτόν που έκανε αυτή την δήλωση να μου δείξη ένα κτήμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εάν δεν πάρεις 5 τόνους το στρέμμα, πράγμα ανέφικτο, με τις τιμές που λένε τα λεφτά σου αλλάζεις κι αν σου μένει ένα χαρτζιλίκι με πολύ κόπο και αγώνα. Όσο για τον κύριο υφυπουργό μας γιατί ασχολούμαστε, αφού αυτός είναι άσχετος με το άθλημα.

   Διαγραφή
 2. ΞΟΔΕΥΤΗΚΑΝΕ. ΑΛΗΤΕΣ.........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αλυσοπριονο Και καλό χειμώνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και κουπόνια για μακαρόνια δώρο από τον Σταμενιτη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ναι ρε Σταμενιτη δεν επιτρέπεται υφυπουργός κ να λες στην συνάντηση ότι στο μόνο που έχουμε δίκιο οι παραγωγοί είναι να ξέρουμε πριν την συγκίνηση την τιμή;;.
  Εσύ σαν υφυπουργός μόνο αυτό μπορείς να λες;..φοβάστε να πάτε ενάντια στους βιομηχάνους κ στρεφεστε ενάντια στον κακομηρο αγρότη;.
  Αφού τα ξέρεις...δεν μπορεί να μην ξέρεις για το κόστος παραγωγής για τα φάρμακα κ τα λιπάσματα;;
  Τι υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης μου είσαι;;.
  Καλή η καρέκλα δεν λέω..αλλά για πόσο ακόμη..σκέψου το..
  Σε βλέπω πριν τις εκλογές να μην αφηνης πανηγύρι για πανηγύρι κ να ζητάς ψήφους..θυμήσου κάτι τελευταίο..από πίσω υπάρχουν κ άλλοι βουλευτές..αν δεν κάνω λάθος δεν ήσουν και πρώτος σε ψήφους Ε;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 4,04, αυτός που είναι πρώτος τι θα κάνει; Τώρα λανσάρεται με φώτο και αντιγραφές, σαν υφυπουργός με φώτο αντιγραφές και ...... δεν βάφουν αυγά. Ο Διονύσης μια χαρά το πάει .

   Διαγραφή
 6. Δέκα στρέμματα ΚΑΤΕΡΙΝΑ 20 τόνους.
  6 λεπτά συγκομιδή το κιλό =20000χ0,06=1200€
  400 δένδρα με 1,3€ αραίωμα 400χ1,3=520€
  Φάρμακα. 10χ150=1500€
  Λίπασμα 600κιλά =600€
  Πετρέλαια ,ρεύμα ,μηχανικές εργασίες,ΕΛΓΑ κλπ=2500€
  Σύνολο δαπανών =530+1500+600+2500+1000=6130€

  Σύνολο =20000χ0,32€(0,35-0,03 προμήθεια και μεταφορικά)=6400€αν όλα τα κιλά παραδοθούν για καλά

  Έσοδα -δαπάνες=6400€-6130€=270€ καθαρό εισόδημα χωρίς αποσβέσεις μηχανημάτων !!!

  Και όμως το 2023 το 48% των αγροτών ψήφισε ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτός είναι ο λογαριασμός στα έξοδα και τα ενοίκια και δε μένει απόλυτος τπτ. Μη ξεχάσετε τον παραπάνω λογαριασμό στις εκλογές

   Διαγραφή
 7. Να πάρουν τα αλυσοπρίονα 🔥. Προσφορά και ζήτηση. Όταν όμως δώσουν οι εκατομμυριούχοι βιομήχανοι 40-50 λεπτά μην τσιμπήσετε το τυράκι και φυτεύεται ασυστολα απέραντες εκτάσεις βιομηχανικά ροδάκινα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η Πέλλα καταστρέφεται πρώτος νόμος σε παραγωγή συμπύρηνου καταστρέφεται οικονομικά από ένα καρτέλ πέντε ατόμων που είναι ο υφυπουργός;;;; ανύπαρκτος σαν να μην υπάρχει….

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Κανένας λαός δεν σώθηκε από "σωτήρες"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. 20-30 χρόνια η ίδια ιστορία αλυσοπρίονα και αλλά χαζά και στο τέλος τα ίδια . Και μετά τριάντα χρόνια όσοι συνεχίσουν την αγροτιά τα ίδια θα λενε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. 20-30 χρόνια η ίδια ιστορία αλυσοπρίονα και αλλά χαζά και στο τέλος τα ίδια . Και μετά τριάντα χρόνια όσοι συνεχίσουν την αγροτιά τα ίδια θα λενε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Να μην δώσετε ροδάκινο πουθενά αφήστε τα να πέσουν κάτω . Καλύτερα τίποτα παρά να γίνονται μάγκες τα εργοστάσια . Φτάνει πλέον.
  Από τον Σταμενιτη τι περιμένατε να ακούσετε ; Ότι του λένε αυτό πρέπει να πει. Που ξέρει από αγροτιά .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Εγώ λέω να τα κλείσουμε τα εργοστάσια με συνδικαλιστές και σωματία και να απαιτήσουμε περισσότερα λεφτά απο τους στεκατζιδες που γίναν μάγκες με τα 3-5 λεπτά
  Και μετά να πάμε για ύπνο ήσυχοι γιατί δεν θα υπάρχουν εργοστάσια να δουλέψουν τα ροδάκινα, και θα τα βγάλουμε για να βάλουμε λευτοδεντρα που μαζεύονται και μόνα τους (κενουρια ποικιλία)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτοί οι συνδικαλιστές σασ καταστρέψανε κοροιδαααααα....

   Διαγραφή
 14. Κορόιδα όλοι κοματοσκυλα είστε ακόμη.σασ μαζεύουν στα καφενεία σασ παραμυθιαζουν εσεισ καμαρώνεις σαν τα χαϊβάνι,αυτοί φεύγουν στην υγεία των κορόιδα και μετά μαλώνεις μεταξύ σασ ρε χαϊβάνια για τα κόμματα.καλα να πάθετε πολύ καλά.δεν είστε για λύπηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Αφού δεν βγαίνετε οικονομικά μην τα συγκομιζετε. Να δούμε τι θα κάνουν οι βιομηχανίες.απο έξω δεν συμφέρει να φέρουν φρούτα.μεσα θα μπουν.αλλα φοβάστε κορόιδα θα σασ κάνουν ντα οι βουλευτές που ψηφίζετε. Και του χρόνου ποιο λίγα στρώματα και οικογενειακά φίλοι αγροτεσ.θα γεμίσει η τσέτουλα σασ χρήμα.οικογενεικα χωρισ πολλα μεροκάματο και λιγ στρέμματα.το έκανα και σώθηκα πέντε χρόνια και ειμε πολύ καλά.εχω και ρονο δεν ψάχνω για εργάτες.κλαδεμα μονοσ η με την γυναίκα 6 ώρες την μέρα και μετά καφενείο ξεκουραστοσ και γεμάτη τσέπη.και μακριά από αυτουσ τουσ ψεύτες.οταν έρχονται στο καφενείο να που τα παραμύθια απλά εγώ φεύγω.αντε γεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Κύριε υπουργέ,σπάστε αυτό το καρκίνωμα που λέγετε καρτέλ στο συμπηρινο.Οι άνθρωποι είναι απατεώνες,ξυπνήστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ξυπνατεεεεεεε ρεεεεεεε κάντε τουσ περαααααασ.δικια μασ είναι η οικονομία.τουσ εκλεγουμε για να μασ αντιπροσωπευουνε.οχι για να μασ κλεβουνεεεεε ρεεεεε.δικα μασ λεφτά είναι.διωξτε τουσ.και πρέπει να διεκδικούμε τα αυτονόητα τον υδροτα μασρεεεεεε

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.