Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Aπό τους Ευζώνους οι περισσότερες οδικές αφίξεις τουριστών στην ΕλλάδαΜεγάλη άνοδο καταγράφουν από την αρχή του έτους οι οδικές αφίξεις, που επίσης αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του εισερχόμενου τουρισμού, αν και η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των επισκεπτών- κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες- είναι μειωμένη σε σύγκριση με τις αεροπορικές αφίξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας, τα οποία επεξεργάστηκε το ΙΝΣΕΤΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου καταγράφηκαν 2,5 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 2,2 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +13,3%/+296 χιλ. οδικές αφίξεις. Μόνο το Μάιο, οι οδικές αφίξεις σε σύγκριση με πέρσι σημείωσαν άνοδο 38% (έφτασαν τις 770 χιλιάδες).


Είναι χαρακτηριστικό πως στο πεντάμηνο η πλειονότητα των μεθοριακών σταθμών παρουσίασε αύξηση. 

Η μεγαλύτερη αύξηση σε απολυτές διαφορές κατά +97 χιλ./+40,2% σημειώθηκε στο σταθμό των Κήπων με 337 χιλ., και η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά +45 χιλ./+161,1% στο σταθμό του Κυπρίνου με 72 χιλ. αφίξεις. Οι περισσότερες οδικές αφίξεις καταγράφηκαν στο σταθμό των Ευζώνων (532 χιλ.) με την αύξηση να ανέρχεται σε +42 χιλ./+8,5%. Στο σταθμό του Προμαχώνα σημειώθηκαν 330 χιλ. αφίξεις με την αύξηση να φτάνει το +30 χιλ./+10,2%. 

Μείωση κατέγραψε ο σταθμός της Κρυσταλλοπηγής κατά -20,7%/-57 χιλ. με 219 χιλ. αφίξεις και ο σταθμός της Δοϊράνης με τις αφίξεις να διαμορφώνονται σε 53 χιλ. καταγράφοντας μείωση -2 χιλ./-3,2%.
Επίσης στο πεντάμηνο, οι αφίξεις από την Αλβανία μειώθηκαν κατά -340 χιλ./-6,7% και διαμορφώθηκαν σε 562 χιλ. Αντίθετα, η αύξηση από την Βουλγαρία ανέρχεται σε +136 χιλ. /+20,6% με 797 χιλ. αφίξεις και από την Τουρκία σε +134 χιλ./+47,0% με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 419 χιλ. Τέλος, η αύξηση από την Βόρεια Μακεδονία ανήλθε σε +66 χιλ./+9,7% με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 748 χιλιάδες.
Οι περισσότεροι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα οδικώς, καταλήγουν σε μεγάλο ποσοστό στην Πιερία, στη Θάσο, στη Χαλκιδική, στην Καβάλα, αλλά και στα Επτάνησα. Για φέτος μάλιστα η Πιερία προβλέπει σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των οδικών αφίξεων από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και από την Κεντρική Ευρώπη και η παρουσία των τουριστών γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στις παραλίες της Λεπτοκαρυάς και του Πλαταμώνα.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, ο οδικός τουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για την Βόρεια Ελλάδα (Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος), αλλά χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλή μέση κατά κεφαλήν δαπάνη (185 ευρώ έναντι 731 ευρώ για τον υπόλοιπο τουρισμό και 564 ευρώ για το σύνολο του εισερχόμενου τουρισμού), ως απόρροια της χαμηλής μέσης διάρκειας παραμονής (4,0 διανυκτερεύσεις έναντι 8,9 και 7,4 αντίστοιχα) αλλά και της χαμηλής μέσης δαπάνης ανά διανυκτέρευση (47 ευρώ έναντι 82 ευρώ και 76 ευρώ αντίστοιχα).
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.