Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οδεύουμε προς νέα αύξηση των τιμολογίων ρεύματος τον ΑύγουστοΑρνητικά είναι τα μηνύματα που στέλνει η χονδρεμπορική αγορά κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, καθώς η υψηλή ζήτηση σε συνδυασμό με τις φουσκωμένες τιμές του φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει σε νέα αύξηση των τιμών. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, η μέση τιμή του ρεύματος στη χονδρική ήταν 106,84 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 8% σε σύγκριση με την τιμή του Ιουνίου που ήταν 98,89 ευρώ/MWh. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η μέση τιμή ήταν στα 81,08 ευρώ/MWh, δηλαδή σε ορίζοντα διμήνου η αύξηση της τιμής φτάνει το 32%. 

Η νέα αύξηση των τιμών οφείλεται στο γεγονός ότι η ζήτηση λόγω εποχής βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, απαιτείται υψηλή παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου, ιδίως τις βραδινές ώρες όταν και οι τιμές ωθούνται προς τα πάνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η διεθνής τιμή TTF του φυσικού αερίου βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα πάνω από τα 30 ευρώ/MWh.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η τιμή χονδρικής θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα σε όλη τη διάρκεια του μήνα, οδηγώντας σε νέα αύξηση τα τιμολόγια του ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο. Εάν δεν εφαρμοστούν επιπλέον αυξήσεις από τους παρόχους, τότε η αύξηση της χονδρικής θα περάσει αυτούσια στις τιμές της λιανικής, τα οποία για το μήνα Ιούλιο κινήθηκαν από τα 13,5 λεπτά/KWh μέχρι και τα 20,5 λεπτά/KWh. Δηλαδή με αύξηση της τάξης του 8% οι τιμές θα κινηθούν πάνω από τα 14,5 λεπτά/KWh φτάνοντας μέχρι και τα 22 λεπτά/KWh. 

Η αναμενόμενη νέα αύξηση των τιμολογίων για τον μήνα Αύγουστο, καθιστά εκ νέου επίκαιρη την επιλογή των σταθερών μπλε τιμολογίων που προσφέρουν οι πάροχοι στην αγορά και τα οποία παρέχουν στους καταναλωτές προστασία από την έντονη μεταβλητότητα των τιμών του ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι στα σταθερά τιμολόγια 6μηνης διάρκειας οι χρεώσεις ξεκινούν από τα 8,8 λεπτά/KWh και φτάνουν μέχρι τα 12,9 λεπτά/KWh με πάγια από τα 7 έως τα 9,9 ευρώ.

capital.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Από την μία ή ζεσταρα από την άλλη η ΝΔ να δω πως θα επιβιώσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάλτε μπρος τα λιγνιτωρυχεία. Κρατικοποιήστε όλες τις εταιρείες παροχής ρεύματος. ΜΙΑ ΔΕΗ με φτηνό ρεύμα για πολίτες και επιχειρήσεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια περί υποτιθέμενης ελεύθερης αγοράς. Η οποία ελεύθερη αγορά δεν υπήρξε ποτέ ούτε πρόκειται να υπάρξει. Καρτέλ υπάρχει, τριών τεσσάρων επιχειρήσεων που απομυζούν πλούτο από πολίτες και επιχειρήσεις που στενάζουν από το κόστος ενέργειας. Ψέκες νεοφιλελέ ακροκεντρώοι, απομεινάρια του Σημιτικού εκσυγχρονισμού που έχετε καταλάβει τη Μητσοκέικη ΝΔ, υπέρμαχοι της woke ατζέντας, της ανθελληνικότητας και της υιοθέτησης οτιδήποτε είναι αμερικανόφερτο θα κλάψετε. ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.