Μέσα σε συγκινησιακό κλίμα, τελέστηκε σε Αριδαία και Εξαπλάτανο, το καθιερωμένο μνημόσυνο για τους Σέρβους πεσόντες, στο τέλος του 1ου παγκοσμίου πολέμου.
Εκπρόσωποι της Σερβικής αντιπροσωπείας ήταν ο υπ. Εργασίας της Σερβίας Zoran Antic, η πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη Jasmina Milacic και άλλοι.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου, αφού καλωσόρισε τους επίσημους Σέρβους εκπροσώπους, αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης, συνδέοντας την Ελληνοσερβική φιλία με τα γεγονότα της εποχής και αναδεικνύοντας το πλαίσιο συνεργασίας για την ανάδειξη των μνημείων, με την γείτονα χώρα.
Από την πλευρά τους οι Σέρβοι αξιωματούχοι, αφού εξήραν την κατάσταση των κοιμητηρίων, κάλεσαν τον δήμαρχο στα τέλη Νοεμβρίου στην Σερβία,για την συγκεκριμενοποίηση της συνεργασίας.
Ο Νίκος Παρούτογλου στην προσφώνησή του τόνισε:
Αγαπητοί εκπρόσωποι της Σερβικής Κυβέρνησης.
Κύριε Αντιπεριφεριάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή
Κύριε βουλευτή Πέλλας κ υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη
Κύριε διοικητή του ΑΤ Αριδαίας Βαγγέλη Γάκη
Φίλες και φίλοι,
Τα τσιμεντένια οχυρά, διάσπαρτα στην περιοχή πάνω από το Λουτράκι έως το Ντόμπρο πόλε και την Γκράβιτσα, διηγούνται την ιστορία του 1ου παγκόσμιου πολέμου.
Στις 28 Ιουνίου 1917 μπήκε η Ελλάδα επίσημα στον πόλεμο.
Στις 30 Μαΐου 1918 έγινε η μάχη του Σκρά με νίκη των ελληνικών δυνάμεων, μια μάχη που έκρινε, εν πολλοίς τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο από τη μεριά της Ελλάδας.
Το Σεπτέμβρη του 1918 στο Ντόμπρο Πόλε,μεγάλες σέρβικες δυνάμεις μαζί με γαλλικές, πολιορκούν Βούλγαρους, Γερμανούς και Αυστριακούς με αποτέλεσμα την οπισθοχώρησή τους,τη συνθηκολόγηση των Βούλγαρων και τον τερματισμό του πολέμου.
Η Ελληνοσερβική φιλία,παρέμεινε άρρηκτη στο πέρασμα των χρόνων και οι λαοί συναισθηματικά ταυτισμένοι.
Σήμερα τιμούμε με σεβασμό,αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους, για την ειρήνη, την ανθρωπότητα, για όλους εμάς.
Αυτά τα κομμάτια μνήμης με την τεράστια ιστορική σημασία, από την καλή πεδιάδα και σε ολόκληρο το οροπέδιο της Αλμωπίας, είμαστε υποχρεωμένοι να να τα αναδείξουμε με κάθε τρόπο ακόμη και με την ψηφιακή αποτύπωσή τους.
Να τα αποκαταστήσουμε ώστε να τα καταστήσουμε επισκέψιμα.
Στο πλαίσιο αυτό καλώ τους Σέρβους αδελφούς, σε κοινή πορεία συνεργασίας, ώστε να καταφέρουμε αυτό το πολιτιστικό προϊόν, να το ενσωματώσουμε σε μια εναλλακτική μορφή στρατιωτικού τουρισμού, ή τουρισμού αναπαραστάσεων.
«Η πρότασή μας αυτή στοχεύει όχι μόνο στη διατήρηση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην ενεργή προώθησή των μνημείων αυτών μέσω της τεχνολογίας, καθιστώντας την περιοχή ένα βιώσιμο, δυναμικό πολιτιστικό προορισμό.»
Εύχομαι σήμερα από εδώ να ξεκινήσει μια νέα περίοδος συνεργασίας.
Το πρωί της Παρασκευής ο Σταμενίτης στους Σέρβους, το βράδυ στα εγκαίνια για τα κρασιά και τα φαγητά, την Πέμπτη στην έκθεση για τα βιολογικά, την Τετάρτη για στα εγκαίνια των ποπ την τρίτη στον Έβρο, την Δευτέρα στους Αγιασμούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠότε πάει στο υπουργείο;
Και εμείς περιμένουμε να μας δώσει την συνδεδεμένη για το καλαμπόκι.
Αμφιβάλλω αν ο άνθρωπος έχει πάρει χαμπάρι τι του γίνεται.
και φυσικά ε΄χει πάρει χαμπάρι και με τι έχει να κάνει γι΄ αυτό λειτουργεί έτσι.
ΔιαγραφήΤο πόπολο περιμένει να τον επιβραβεύσει.
Εδώ στας Σέρρας δεν είδαμε τι έγινε;
Αφού αποδεκάτισε την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση από υπαλλήλους αποσπώντας όλους στο γραφείο του!!! Αυτοί θα λύσουν και τα αγροτικά προβλήματά μας!!!
ΔιαγραφήΔεν μοιάζει τον συνάδελφό του από αφήνει να του φεύγουν τα στελέχη του, βλέπε Ντόλη, Μπέττα … και λύνει τα προβλήματα του τόπου μόνος του!!!
Ρε τσιπλακιδες εκει στον δημο ουτε τις πετρες δε καθαρισατε! ριξτε λιγο τσιμεντο, βαλτε κανα λουλουδι, ντροπη στους πεσοντες και στους ξενους.
ΑπάντησηΔιαγραφή