Την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για συνολική αντιμετώπιση του ιού στα ροδάκινα, εξέφρασε σήμερα στη Βουλή ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη.
Ειδικότερα, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι το σχέδιο του Υπουργείου βασίζεται σε τρία σημεία: Πρώτον, στην ενδελεχή έρευνα των αιτιών του φαινομένου, που είναι αυτή που θα οδηγήσει στην οριστική αντιμετώπιση του. Δεύτερον, στην επιστημονική καθοδήγηση των παραγωγών με στόχο των περιορισμό εξάπλωσης του φαινομένου. Και τρίτον, στη διερεύνηση και εξεύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου για τη στήριξη των παραγωγών που έχουν υποστεί μεγάλη ή μικρή απώλεια εισοδήματος αλλά και στην αξιοποίηση των εργαλείων της νέας ΚΑΠ για χρηματοδότηση αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.
Για το πεδίο της έρευνας, ο κ. Σταμενίτης περιέγραψε το πλήθος ενεργειών στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ίδιος ως αρμόδιος Υφυπουργός, αμέσως μετά την ενημέρωση που έγινε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου αλλά και μετά τη σχετική ενημέρωση από το Μπενάκειο για τα αποτελέσματα που είχαν προκύψει από τη μελέτη των δειγμάτων (φύλλα), που εντόπιζαν ιολογική προσβολή. Συγκεκριμένα:
· Διοργανώθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή αρμοδίων φορέων του ΥΠΑΑΤ και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, επιστημόνων του Μπενάκειου και γεωπόνων της πληγείσας περιοχής όπου αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες.
· Από τη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ, εκδόθηκε οδηγός καλλιεργητικών πρακτικών, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης του φαινομένου, και απεστάλη στις ΔΑΟΚ, οι οποίες το γνωστοποίησαν στους παραγωγούς.
· Συστάθηκε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τις Αντιπεριφέρειες που εκδηλώθηκε το πρόβλημα, την ΕΘΕΑΣ, την υπό σύσταση Διεπαγγελματική Πυρηνόκαρπων, την ΕΚΕ και εκπροσώπους των παραγωγών και γεωτεχνικών των περιοχών αυτών.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της διερεύνησης του φαινομένου την Άνοιξη του 2024 εστάλησαν στο Μπενάκειο και δείγματα από καρπούς, με τα αποτελέσματα των αναλύσεων στους καρπούς να εμφανίζουν την ύπαρξη ακάρεων. Με τα νέα δεδομένα, το Υπουργείο προχώρησε σε μια σειρά νέων ενεργειών που συνοψίζονται ως εξής:
1. Το ΥΠΑΑΤ χρηματοδότησε ερευνητικό πρόγραμμα του Μπενακείου Ινστιτούτου για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης
2. Συστάθηκε επιστημονική επιτροπή από προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για παράλληλη διερεύνηση αιτιών και τρόπων αντιμετώπισης με χρηματοδότηση της EKE
3. Αναπτύχθηκε πλατφόρμα για την καταχώριση των προσβεβλημένων τεμαχίων, με χρηματοδότηση της υπό σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής Πυρηνοκάρπων.
Για το πεδίο της επιστημονικής καθοδήγησης, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι, αυτό το διάστημα η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ιολογικό, ακαρεολογικό και μη παρασιτικών ασθενειών, για την επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών όπως έχουν αυτές διαμορφωθεί τελευταία. Ενώ, με βάση τα στοιχεία ποιοτικά και ποσοτικά, που έχουν προκύψει από την πλατφόρμα και προκειμένου να υπάρξει σχετική καθοδήγηση των παραγωγών ήδη καταρτίζεται νέος οδηγός, που θα συμπληρώνει τον υπάρχοντα και βασίζεται στα ως τώρα ευρήματα της έρευνας και θα επικαιροποιείται όσο αυτή εξελίσσεται και εξάγονται νέα συμπεράσματα. Όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός, ο επικαιροποιημένος οδηγός, θα δοθεί τις επόμενες εβδομάδες στους παραγωγούς και θα περιλαμβάνει οδηγίες σχετικές με τη φυτοπροστασία, δεδομένης της εύρεσης των ακάρεων, όπως ψεκασμοί, διαχείριση υπολειμμάτων καρπών και κλαδέματος.
Όσον αφορά τη στήριξη των παραγωγών, ο Υφυπουργός σημείωσε πως αναγνωρίζοντας τη μεγαλύτερη ή μικρότερη απώλεια εισοδήματος των πληγέντων παραγωγών, διερευνώνται όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «…….και αυτή τη φορά είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό των παραγωγών, όπως κάνουμε σταθερά από το 2019 και μετά.». Και τέλος όσον αφορά την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, σημείωσε ότι έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες κινήσεις από την αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπουργείου ώστε να υπάρχουν έτοιμα εργαλεία από την εργαλειοθήκη της νέας ΚΑΠ για χρηματοδότηση αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΔΩΣΕ ΛΥΣΗ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΧα χα φάτε 41 και πολύ είναι κορόιδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠείτε μας κε Υφγυπουργέ τα κτήματα τα δηλώσαμε, από κει και πέρα τι κάνουμε, τα ξηλώνουμε να βάλουμε άλλα, θα δεσμευτούν τα κτήματα να μην μπει δενδρώδη καλλιέργεια, πείτε μας τι. Συγκεκριμένα και άμεσα πράγματα και όχι αοριστολογίες. Και αφήστε τις οδηγίες για ψεκασμούς, γιατί οι γεωπόνοι τρίβουν τα χέρια τους που θα οικονομίσουν πάλι στην πλάτη μας, εκτός εάν επιδοτήσετε τους ψεκασμούς στο 100% όμως .
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε άκουσα αυτά που διάβαζες. Δεκαπέντε μήνες είσαι και ακόμα στα λόγια . Αυτά που διάβαζες τα διαβάσαμε από αυτά που ανακοίνωσε ο Τζαμτζης. Δηλώσεις, πλατφόρμες ας είναι καλά ο Γιαννάκακης, αλλά και αυτά ιδιωτικά, τι να κάνει ο άνθρωπος. Τόσους μήνες ψάχνεις λεφτά; Το 23,το 24 χάσαμε παραγωγές και συ στο ψάξιμο. Για το κλαρισιο, για την κατρακύλα του ροδακινου τσιμουδια. Τι φοβάσαι; Μπράβο στην Τζακρη παλικάρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΨΩΝΙΣΑΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΖΑΚΡΗ
ΔιαγραφήΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕ
ΕΚΟΨΑΝ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΣ ΡΩΣΙΑ
ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΤΗΣ
Η τζακρη τουλάχιστον απέδειξε ότι δεν φοβάται να καταγγείλει την αισχοκερδια όχι μια πολλές φορές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ δικός σου λέξη, γιατί τόσο πόνο για τους κονσερβαδες;
Τι έκανε!μόνο να ψηφιζει ότι πετούσε αυτό εκανε
ΔιαγραφήΤι δεν καταλαβαίνετε η πέντε κονσερβαδες είναι η ΕΛΙΤ η παρούσα κυβέρνηση νοιάζεται μόνο γι'αυτην όσο για τους εξαθλιωμένους τους κοροϊδεύει μετά pass,ενώ μικρομεσαίους και μεσαία τάξη την πνίγει στους φόρους,αυτά τα ολίγα προς γνώση και συμμόρφωση 🤬🤬🤬.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ Η ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ
ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΟΛΩΝ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ