Όλοι έχουμε πλέον αποδεχτεί πως το διαδίκτυο είναι ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας και αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε αν δούμε τις ζωές των περισσότερων ανθρώπων μέρα παρα μέρα. Είτε πρόκειται για δουλειά, διασκέδαση, μάθηση ή κοινωνικοποίηση, οι διαδικτυακές δραστηριότητες κυριαρχούν στη ρουτίνα μας.
Οι επιλογές που προσφέρει το διαδίκτυο είναι ατελείωτες. Μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα: από το να αναζητήσουμε πληροφορίες για οποιοδήποτε θέμα μας ενδιαφέρει μέχρι να παρακολουθήσουμε σειρές, να συμμετάσχουμε σε κοινωνικά δίκτυα, να παίξουμε διαδικτυακά παιχνίδια ή ακόμη και να δοκιμάσουμε την τύχη μας σε πλατφόρμες όπως το novibet casino, όπου τα τυχερά παιχνίδια μπορούν να συνδυαστούν με τη δυνατότητα κέρδους.
Στο σημερινό άρθρο θα θέλαμε όμως να μιλήσουμε για κάτι που πολλοί από εμάς βρίσκουν δύσκολο. Θα θέλαμε να μιλήσουμε λοιπόν για την διαχείριση του χρόνου μας και πως μπορεί αυτό να είναι εφικτό όταν ασχολούμαστε με κάθε είδους διαδικτυακές δραστηριότητες.
Διαδικτυακές δραστηριότητες
Για αρχή, καλό θα ήταν να αναγνωρίσουμε ποια είδη διαδικτυακών δραστηριοτήτων είναι αυτά που μας τρώνε τον περισσότερο χρόνο. Ποιες είναι οι πιο συχνές δραστηριότητες που κάνουμε στο διαδίκτυο ουσιαστικά…
- Εργασία και εκπαιδευτική χρήση: Όπως οι βιντεοδιασκέψεις, η χρήση εργαλείων συνεργασίας και η έρευνα.
- Ψυχαγωγία και κοινωνική δικτύωση: Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο στο YouTube, streaming, και online gaming.
- Ενημέρωση και emails: Ενημερώσεις ειδήσεων, ενημερώσεις από blogs και επικοινωνία μέσω email.
Η πλειοψηφία από εμάς ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο σε μία ή και παραπάνω από τις δραστηριότητες αυτές. Τώρα που γνωρίζουμε ποιες είναι, πάμε να δούμε πως μπορούμε να εξοικονομούμε χρόνο.
Διάφορες στρατηγικές διαχείρισης χρόνου
Ανα τα χρόνια έχουν δημιουργηθεί αρκετές στρατηγικές και αρκετές θεωρίες για το πως μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο ενώ κάνετε διαδικτυακές δραστηριότητες. Παρακάτω θα αναλύσουμε μερικές από τις πιο γνωστές από αυτές τις στρατηγικές. Μερικές μπορεί να τις ξέρετε ήδη ενώ άλλες όχι…
Προγραμματισμός και στόχοι
Μια από τις καλύτερες τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι να θέσετε πρόγραμμα και στόχους. Όταν έχετε στο μυαλό σας, πως κάτι πρέπει να γίνει, είναι υποχρέωσή σας τέλος πάντων, ότι και να κάνετε, θα το σταματήσετε έτσι ώστε να ολοκληρώσετε αυτή την υποχρέωση. Θέστε στόχους επομένως… Μπορείτε να θέσετε στόχους όλων των ειδών αλλά προτείνουμε να θέσετε στόχους που σας ενδιαφέρουν και σας ωφελούν σε προσωπικό επίπεδο. Έτσι θα έχετε το μεγαλύτερο δυνατό κίνητρο για να σταματήσετε την οποιαδήποτε διαδικτυακή δραστηριότητα.
Εκτός από αυτό, μπορείτε να θέσετε και χρονικούς στόχους. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας πως θα είστε στον υπολογιστή για 1 ώρα την ημέρα ή για όσο τέλος πάντων θεωρείτε εσείς σωστό. Αφου θέσετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να προσπαθήσετε να το τηρήσετε. Αν βλέπετε πως δεν τα καταφέρνετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω ιδέα…
Χρήση διαδικτυακών εργαλείων
Μια πολύ καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε διαδικτυακά εργαλεία τα οποία μετράνε τον χρόνο που ξοδεύετε στο ίντερνετ και σας ενημερώνουν με την μορφή ειδοποιήσεων. Μπορείτε να προσθέσετε τα χρονικά όρια στα οποία αποφασίσατε πως θα σταματάτε στην εφαρμογή και έτσι κάθε φορά που ξεπερνάτε το όριο, η εφαρμογή θα σας ενημερώνει.
Άλλα διαδικτυακά εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι τα εργαλεία για to-do lists. Οι λίστες to-do είναι ουσιαστικά λίστες με τις υποχρεώσεις που έχετε να κάνετε κάθε μέρα και βοηθούν στο να ολοκληρώσετε με σειρά και τάξη αυτές τις υποχρεώσεις.
Τέλος, υπάρχουν και εφαρμογές που σας βοηθούν με την συγκέντρωσή σας έτσι ώστε να τελειώνετε οποιοδήποτε task έχετε διαδικτυακά σε λιγότερο χρόνο. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο αν κάνετε ότι κάνετε συγκεντρωμένα. Και όχι μόνο εξοικονομείτε χρόνο αλλά έχετε και καλύτερη απόδοση σε αυτό που κάνετε.
Διαχείριση χρόνου και υγεία
Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως η υπερβολική χρήση του διαδικτύου, όπως ήδη θα γνωρίζετε, είναι πολύ πιθανό να φέρει συνέπειες στην υγεία σας, τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική. Η σωματική σας υγεία μπορεί να μην κινδυνεύει τόσο αλλά αν ξοδεύετε πολλοί χρόνο καθιστοί, σερφάροντας στο διαδίκτυο τότε είναι σίγουρα πως θα είστε εκτός φόρμας, ειδικότερα αν το κάνετε πολύ συχνά.
Όσον αφορά τις ψυχικές συνέπειες, για αρχή, μπορεί άθελά σας να απομακρυνθείτε από τον κοινωνικό σας κύκλο και να αρχίσετε να μένετε περισσότερο χρόνο στο σπίτι ψάχνοντας το διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε συνέχεια άσχημα και μπορεί να σας φτάσει και στο σημείο να έχετε κατάθλιψη.
Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, είναι πολύ σημαντικό να παίρνετε διαλείμματα όταν κάνετε οποιαδήποτε διαδικτυακή δραστηριότητα έτσι ώστε να μπορείτε να ξεκουραστείτε και να καταλάβετε αν θα πρέπει να συνεχίσετε ή όχι.
Είναι σημαντική η διαχείριση χρόνου;
Η διαχείριση του χρόνου σας ειδικά όταν κάνετε διαδικτυακές δραστηριότητες είναι πολύ σημαντική. Καλώς ή κακώς αν αφήσουμε τον εαυτό μας ανεξέλεγκτο, θα καταλήξουμε να περνάμε πολύ παραπάνω χρόνο στο διαδίκτυο από ότι θα θέλαμε.
Επομένως πρέπει πάντα να έχουμε το νου μας και πάντα να προσπαθούμε να χαλάμε όσο λιγότερο χρόνο μπορούμε online. Υπάρχουν πολλά καλύτερα πράγματα να κάνουμε εκτός του διαδικτύου, σωστά;
*Η ανάρτηση είναι διαφήμιση - προβολή προϊόντος και απευθύνεται σε άτομα άνω των 21 ετών
Blogger Comment
Facebook Comment