Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ρούμπιο και Λαβρόφ συμφώνησαν σε διερευνητικές για τον τερματισμό του πολέμου



Έπειτα από περίπου 4,5 ώρες ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Ριάντ μεταξύ των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, συμφώνησαν να διορίσουν ομάδες υψηλού επιπέδου για να αρχίσουν να εργάζονται για μια πορεία τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα αρχίσουν επίσης να εξετάζουν «τη μελλοντική συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και τις ιστορικές οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν από τον επιτυχή τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία» δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τάμι Μπρους μετά τις σημερινές συνομιλίες στο Ριάντ. Οι ΗΠΑ ευχαρίστησαν επίσης τη Σαουδική Αραβία για τη φιλοξενία των συνομιλιών.

Ρούμπιο: Όλοι πρέπει να αποδέχονται τη λύση που θα προκύψει
Ο Μάρκο Ρούμπιο, υπογράμμισε πως ο μόνος ηγέτης που μπορεί να φέρει τις εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου με σοβαρότητα είναι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, επισήμανε πως για να τερματιστεί μια σύγκρουση, όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να αποδέχονται τη λύση που θα προκύψει.

Χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συνάντηση ως «το πρώτο βήμα μιας μακράς και δύσκολης πορείας», ο Ρούμπιο τόνισε ότι η λήξη μιας διαμάχης απαιτεί αμοιβαίες παραχωρήσεις. Ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν είναι σωστό να καθοριστούν εκ των προτέρων οι όροι αυτών των παραχωρήσεων.

Ο Αμερικανός υπουργός υπαινίχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαδραματίσει ρόλο στο μέλλον, δεδομένου ότι έχει επιβάλει τις δικές της κυρώσεις. «Η ΕΕ θα πρέπει να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε κάποια φάση, καθώς και εκείνη έχει κυρώσεις που έχουν επιβληθεί» δήλωσε.

Ο Ρούμπιο επισήμανε πως ο στόχος είναι να βρεθεί ένας δίκαιος, διαρκής και βιώσιμος τρόπος για να λήξει η σύγκρουση, αποδεκτός από όλες τις πλευρές. «Πώς θα μοιάζει αυτό; Αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να καθορίσουμε μέσα από τη συνεχή εμπλοκή και τις διαπραγματεύσεις», κατέληξε.

Στο τραπέζι εδαφικά ζητήματα και εγγυήσεις ασφαλείας
Οι συνομιλίες για την Ουκρανία θα περιλαμβάνουν ζητήματα εδαφικών διευθετήσεων και εγγυήσεων ασφαλείας, όπως ανέφερε η αμερικανική αντιπροσωπεία.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, δήλωσε πως υπάρχουν θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να τηρηθούν στις διαπραγματεύσεις. «Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει οριστικά και όχι προσωρινά, όπως έχουμε δει στο παρελθόν» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματικότητα υπαγορεύει ότι η συζήτηση θα περιλαμβάνει τόσο ζητήματα εδαφών όσο και εγγυήσεων ασφαλείας, καθώς αυτά αποτελούν βασικά στοιχεία κάθε διαπραγμάτευσης. «Το πιο σημαντικό» πρόσθεσε, «είναι ότι ο Πρόεδρος έχει εκφράσει τη βούληση και την αποφασιστικότητά του να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο και στην αιματοχυσία».

Ο Γουόλτς υπογράμμισε ότι η συνέχιση της σύγκρουσης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ούτε της Ουκρανίας ούτε της Ρωσίας, αλλά ούτε και της διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Όλα αυτά τα στοιχεία, κατέληξε, θα καθοδηγήσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία το επόμενο διάστημα.

Απίθανο η συνάντηση Τραμπ - Πούτιν να γίνει την επόμενη εβδομάδα
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «πήγαν καλά» και ότι ήταν «μια σοβαρή συζήτηση για όλα τα θέματα».  Παράλληλα, όπως τόνισε, συζητήθηκαν οι όροι για μια συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν αν και σημείωσε ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Επενδύσεων, Κίριλ Ντμίτριεφ, δήλωσε στο Channel One της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης: «Ξεκίνησε ένας πολύ θετικός, εποικοδομητικός διάλογος. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία δεν προσπάθησε ποτέ να ακούσει τη θέση της Ρωσίας, αυτή ήταν μια πολύ σαφής προσπάθεια να ξεκινήσει ο διάλογος, να κατανοηθεί η θέση της Ρωσίας και να συζητηθούν τα πράγματα στα οποία συμφωνούμε».
Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία συμφωνούμε... γνωριστήκαμε πολύ καλύτερα... καταλαβαινόμαστε πολύ καλύτερα τώρα». Ο Ντμίτριεφ, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι συμπεριφέρθηκαν ο ένας στον άλλον με σεβασμό, αλλά πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συμβιβασμούς». 

Ποιοι συμμετείχαν στις συνομιλίες
Από αμερικανικής πλευράς, στη διαπραγματευτική ομάδα συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς και ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ. 

Από τη ρωσική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ. Επιπλέον, στη ρωσική αντιπροσωπεία ήταν ο επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Επενδύσεων, Κίριλ Ντμίτριεφ.




Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.