728x90

ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας: Ξεκινά το πρόγραμμα ενεργητικής επιτήρησης -αξιολόγησης των εμβολιασμών κατά της Λύσσας


Ανακοίνωση του Τμήματος Κτηνιατρικής της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Πέλλας για το πρόγραμμα ενεργητικής επιτήρησης – αξιολόγησης των εμβολιασμών κατά της Λύσσας

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Πέλλας ανακοινώνονται τα εξής:

“Με βάση το υπ’ αριθ. πρωτ. 2831/08.01.2025 έγγραφο του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας του ΥΠ.Α.Α.Τ., η ενεργητική επιτήρηση που ακολουθεί την πρόσφατη εαρινή εκστρατεία του αντιλυσσικού εμβολιασμού της άγριας πανίδας στη χώρα μας θα διαρκέσει 2 μήνες με πιθανότητα παράτασης.

Το πρόγραμμα ενεργητικής επιτήρησης-αξιολόγησης των εμβολιασμών ξεκινά για την Π.Ε. Πέλλας στις 7 Μαΐου 2025, στις περιοχές  ρίψεων αντιλυσσικών εμβολίων-δολωμάτων [Για τις συγκεκριμένες περιοχές μπορείτε να ενημερωθείτε από τα κατά τόπους Αγροτικά Κτηνιατρεία όπως και από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Πέλλας (Έδεσσα-Διοικητήριο) όπου αναγράφονται σχετικό πίνακα (1) και στο εμφανίζονται σε σχετικό χάρτη] . 

Στην Π.Ε. Πέλλας απαιτείται- στο πλαίσιο της ενεργητικής επιτήρησης -η συλλογή 84 δειγμάτων ζώων.

1. Προκειμένου η αξιολόγηση του προγράμματος εμβολιασμών να είναι αποτελεσματική, παρακαλούμε τους αρμόδιους για τη συλλογή φορείς (συνεργεία δίωξης και κυνηγούς) να δώσουν έμφαση στην προσκόμιση στις κτηνιατρικές υπηρεσίες ενήλικων αλεπούδων από τις παραπάνω περιοχές.

2. Είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του πεδίου «Τοποθεσία συλλογής δείγματος/ Γεωγραφικές Συντεταγμένες σημείου συλλογής» στο έντυπο αποστολής δειγμάτων από κυνηγούς και φύλακες θήρας για την ενεργητική επιτήρηση για το πρόγραμμα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών έναντι του ιού της λύσσας (μέρος Γ του Παραρτήματος), το οποίο θα πρέπει να προμηθευτείτε αλλά και να καταθέσετε στα κατά τόπους Αγροτικά Κτηνιατρεία .

3. Για τη συγκρότηση των συνεργείων δίωξης, στο πλαίσιο της συλλογής δειγμάτων για την αξιολόγηση των εμβολιασμών, εκτός κυνηγετικής περιόδου, δεν απαιτείται η άδεια θήρας να είναι σε ισχύ. Όταν όμως οι κυνηγοί και οι φύλακες θήρας συνδράμουν αυτόνομα (όχι ως μέλη συνεργείων δίωξης) στην προσκόμιση δειγμάτων, κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, θα πρέπει να διαθέτουν άδεια θήρας σε ισχύ.

4. Σχετικά με τον εμβολιασμό, τη σήμανση και τη μεταφορά σκύλων που συνοδεύουν κυνηγούς, ισχύουν τα οριζόμενα στον υπ’ αρ 4830/2021 (ΦΕΚ 169Α’) Νόμο, τον υπ’ αρ. 4235/2014 (ΦΕΚ 32Α’) Νόμο και την υπ’ αρ. 331/10301/25.01.2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το «Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα» (ΦΕΚ Β’198/2013).

5. Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται επιχορήγηση ύψους πενήντα ευρώ (50€) ανά αλεπού που θα προσκομίζεται άμεσα μετά τη θανάτωσή της στην τοπική κτηνιατρική αρχή, στο πλαίσιο αξιολόγησης του προγράμματος εμβολιασμών των ζώων της άγριας πανίδας έναντι του ιού της λύσσας (ενεργητική επιτήρηση) και για το έτος 2025. Η διαδικασία σχετικά με τις επιχορηγήσεις για τη συλλογή δειγμάτων στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος για τη λύσσα καθορίζονται στην υπ’ αρ. 59322/26923/05.03.2025 (ΦΕΚ Β’ 1011/2025) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι βασικές λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος εμβολιασμού καθορίζονται στην υπ’ αρ. 90/14812/17.01.2024 (ΑΔΑ: 9Υ834653ΠΓ-ΞΗΞ) Απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.”


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code