Στην Ελλάδα όμως του 2025 αυτή η κοινωνική ομάδα φαίνεται να έχει μετατραπεί σε νέα φτωχοποιημένη τάξη παγιδευμένη ανάμεσα στην υπερφορολόγηση και το αυξημένο κόστος ζωής και την αβεβαιότητα του μέλλοντος.
Η ακρίβεια έχει γίνει πια καθημερινότητα, ενοίκια, τρόφιμα, ενέργεια και υπηρεσίες καταγράφουν σταθερές αυξήσεις χωρίς η αγοραστική δύναμη των πολιτών να ακολουθεί αντίστοιχη πορεία.
Μισθοί που θεωρούνταν επαρκείς προ πενταετίας σήμερα επαρκούν απλώς για τά βασικά.
Πολλοί εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης δυσκολεύονται να καλύψουν το σύνολο των αναγκών τους ενώ το φαινόμενο της εργαζόμενης φτώχειας είναι πλέον αισθητό ακόμα και στους πιο παραγωγικούς τομείς.
Η μεσαία τάξη επιβαρύνεται με πολλαπλές υποχρεώσεις, στεγαστικά δάνεια, εκπαίδευση παιδιών, ενοίκια φοιτητών, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αυξανόμενους φόρους.
Ταυτόχρονα πολλές οικογένειες στηρίζουν οικονομικά και μεγαλύτερες γενιές όπως γονείς ή παππούδες με χαμηλές συντάξεις.
Οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης παραμένουν περιορισμένες ενώ η ανασφάλεια στην αγορά εργασίας καθιστά κάθε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αβέβαιο.
Επιπλέον η κρατική στήριξη δείχνει να στοχεύει κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις αφήνοντας τη μεσαία τάξη στο κενό, χωρίς ουσιαστικά οφέλη ή ανακούφιση.
Αυτή η πραγματικότητα έχει οδηγήσει αρκετούς να μιλούν για τη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης.
Αυτό δημιουργεί επίσης το αίσθημα αδικίας, ενισχύοντας την κοινωνική απογοήτευση και την πολιτική δυσπιστία.
Αν η Ελλάδα επιθυμεί μια βιώσιμη και δίκαιη κοινωνία οφείλει να επαναφέρει τη μεσαία τάξη στον ρόλο που της αξίζει, έναν ρόλο δυναμικό δημιουργικό και σταθεροποιητικό.
Χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές, φοροελαφρύνσεις, επενδύσεις στην παιδεία και την υγεία, ενίσχυση της απασχόλησης με ποιοτικές θέσεις εργασίας καθώς και γενναίες μεταρρυθμίσεις που να μειώνουν τη γραφειοκρατία και να ενισχύουν την παραγωγή.
Η φτώχεια δεν είναι πια μόνο ζήτημα περιθωρίου, είναι ζήτημα καθημερινότητας για μια πλειοψηφία που κάποτε αποτελούσε την καρδιά της κοινωνίας. Η αφύπνιση απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα είναι απαραίτητη όχι μόνο για την επιβίωση της μεσαίας τάξης αλλά και για το μέλλον ολόκληρης της χώρας.
Νικόλαος Γκοτζαμάνης
Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου
Έδεσσας και Αλμωπίας
0 Σχόλια
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.