728x90

ΑΔΕΔΥ: Η άρση της μονιμότητας φέρνει απολύσεις


Η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα οδηγήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, επισημαίνει με δήλωση της, στο aftodioikisi.gr, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ Βέτα Πανουτσάκου. 

Η κυβέρνηση σημείωσε η κ. Πανουτσάκου επιχειρεί να «προχωρήσει μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές, ανάμεσά τους το χτύπημα των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων με την άρση της μονιμότητας».  Αποτελεί, σημείωσε «εξαγγελία νέας επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων» με στόχο παράλληλα την ενίσχυση «των ιδιωτικοποιήσεων και των εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων» του δημοσίου τομέα στους εργολάβους.

Η απάντηση, σημειώνει η κ. Πανουτσάκου, στην προσπάθεια κυβέρνησης και όποιων άλλων «προθύμων» βρεθούν, για να χαθεί το δικαίωμα στη «μόνιμη και σταθερή δουλειά» θα πρέπει να απαντηθεί. «Η εναντίωση στις απολύσεις αποτελεί καθήκον όλων μας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της Βέτας Πανουτάκου, στο aftodioikisi.gr:

Η εξαγγελία Μητσοτάκη για τη συνταγματική αναθεώρηση «κλείνει το μάτι» στο αστικό πολιτικό σύστημα και τα στηρίγματά του, για θωράκιση των επιλογών του.

Πίσω από την αναφορά του πρωθυπουργού «για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, συμβαδίζοντας με νέα δεδομένα», που, «επιβάλλουν» την συνταγματική αναθεώρηση κρύβονται οι εξελίξεις που συνδέονται με την πολεμική προετοιμασία και εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, εξελίξεις που θέλουν τους κρατικούς υπαλλήλους «σκυφτούς», φοβισμένους και «υπάκουους» στις αντιλαϊκές εντολές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμέτωπη με τα σοβαρά προβλήματα του λαού, αντιμέτωπη με άλλο ένα έγκλημα, αυτό της «ΒΙΟΛΑΝΤΑ», προκλητικά επιλεκτική στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, προκλητικά αμετακίνητη απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις μισθών, για μέτρα υγείας κι ασφάλειας, για αντιμετώπιση της ακρίβειας που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα κ.α., επιχειρεί να στρέψει την προσοχή αλλού και ταυτόχρονα να προχωρήσει μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές, ανάμεσά τους το χτύπημα των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων με την άρση της μονιμότητας με την αναθεώρηση του άρθρου 103, την παραπέρα εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την “συνταγματοποίηση” των ματωμένων πλεονασμάτων.

Νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

Αποτελεί εξαγγελία νέας επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, αλλά και όλου του λαού γιατί πίσω από τα παραπάνω κρύβεται η πολιτική επιλογή λειτουργίας των υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και παραπέρα εμπορευματοποίησης, ενίσχυσης της εργολαβοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων και εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων, της ακόμα μεγαλύτερης αύξησης του αριθμού των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, πολιτικές που χρόνια τώρα συνεχίζονται και συνεχώς οξύνονται.

Οι εργαζόμενοι ξέρουν πλέον, ότι όταν η κυβέρνηση μιλάει για «αξιολόγηση» εννοεί το φόρτωμα των ευθυνών της και της λαϊκής δυσαρέσκειας για τα χάλια των υπηρεσιών στους υπαλλήλους, τη στοχοποίησή τους για καθετί. Ξέρουν ότι η «αξιολόγησή» που θέλουν να επιβάλλουν δεν έχει καμία σχέση με την βελτίωση των υπηρεσιών μας, ώστε να μπορούν να είναι στην υπηρεσία των αναγκών του λαού. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι γι αυτό μιλάνε για τους υπαλλήλους κι όχι για τα αποτελέσματα της πολιτικής που δεν εξασφαλίζει στο λαό δωρεάν υγεία και παιδεία, μισθό και σύνταξη, υποδομές κλπ, που δεν εξασφαλίζει τα αναγκαία μέσα για να μπορούν οι υπηρεσίες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Ότι η δικιά τους αξιολόγηση είναι αυτή που είχε «αξιολογημένη» την Helenic Train, που είχε δώσει δέκα βραβεία στη ΒΙΟΛΑΝΤΑ για τη λειτουργία τους!!!

Η εναντίωση στις απολύσεις αποτελεί καθήκον όλων μας

Κανείς δεν ξεχνά ότι η με Συνταγματική πρόβλεψη (θεμελιωμένη εδώ και 110 χρόνια) μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων, έγινε για να διασφαλιστεί η «ανεξαρτησία» των εργαζομένων, από περισπασμούς και καταναγκασμούς και κερδήθηκε με αγώνες.

Έτσι και σήμερα η απάντηση στην προσπάθεια κυβέρνησης και όποιων άλλων «προθύμων» βρεθούν, να γίνει το κράτος ακόμα πιο αποτελεσματικό για μια χούφτα κοινωνικά παράσιτα και πιο εχθρικό για την εργατική τάξη και συνολικότερα τον λαό, θα δοθεί στο δρόμο του αγώνα απέναντι στη συνολική αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική.

Εξάλλου η απαίτηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αποτελεί απαίτηση για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και η εναντίωση στις απολύσεις αποτελεί καθήκον όλων μας.

aftodioikisi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code