VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Παράθυρο» για προκαταβολές ενισχύσεων από 16 Οκτωβρίου

Την δυνατότητα να δοθούν προκαταβολές έως ποσοστού 70 % για τις άμεσες ενισχύσεις από τις 16 Οκτωβρίου 2016 και 85 % για τις στρεμματικές ενισχύσεις για την αγροτική ανάπτυξη, μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων, δίνει συμφωνία που επετεύχθη την Παρασκευή 26 Αυγούστου σε συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών της Ε.Ε.

Η εν λόγω συνάντηση αφορούσε τις λεπτομέρειες των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη των γεωργών με το ποσό των 500.000.000 € που υποβλήθηκε τον τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Τα βασικά στοιχεία αυτού του πακέτου είναι:

-Οικονομική βοήθεια 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν υπό την μορφή κινήτρων για την μείωση της παραγωγής γάλακτος.
-350 εκατ., τα οποία θα διατεθούν στα κράτη – μέλη ως κονδύλια για συγκεκριμένες δράσεις με το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα να πλησιάζει τα 1.7 εκατ. ευρώ, με στόχο να στηριχθούν ιδιαίτερα οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και οι αγρότες που ασχολούνται με ενέργειες που συμβάλλουν η βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Πλέον αναμένεται η δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 3 κατ 'εξουσιοδότηση κανονισμών (για το πακέτο βοήθειας των 50.000.000 €, για τα 150.000.000 € που αφορούν το σύστημα μείωσης της παραγωγής γάλακτος και την επέκταση της δημόσιας παρέμβασης για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη - ΑΓΣ)
και 4 κανονισμούς τεχνικής εφαρμογής για τα κράτη μέλη, σχετικά με την εθελοντική συνδεδεμένη στήριξη, τις υψηλότερες προκαταβολών ενισχύσεων της ΚΑΠ, την 6μηνη παράταση της κινητοποίησης του άρθρου 222 για τον προγραμματισμό της παραγωγής γάλακτος, και την επέκταση της ενίσχυσης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το ΑΓΣ.

Το πακέτο των μέτρων

Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών της 18ης Ιουλίου το πακέτο των εν λόγω έκτακτων μέρων περιλαμβάνει τα εξής:

1. Πρόγραμμα μείωσης της παραγωγής γάλακτος
150 εκατ. EUR για τη στήριξη της οικειοθελούς μείωσης των παραδόσεων γάλακτος στην ΕΕ. Αυτό το καθεστώς θα λειτουργεί σε επίπεδο ΕΕ, ούτως ώστε οι γεωργοί σε όλη την Ένωση να έχουν πρόσβαση σε αυτό υπό τους ιδίους όρους.

2. Ενίσχυση προσαρμογής υπό όρους
350 εκατ. EUR, προκειμένου να υλοποιηθούν μέτρα σε επίπεδο κράτους μέλους (βλέπε κατωτέρω τα ποσά ανά κράτος μέλος). Τα κράτη μέλη μπορούν να συμπληρώσουν την ενίσχυση μέχρι το 100 %.

3. Προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη
Στα κράτη μέλη παρέχεται η δυνατότητα να επανεξετάσουν τις διευθετήσεις για την προαιρετική συνδεδεμένη στήριξη στον γαλακτοκομικό τομέα, ώστε να προβλεφθεί ότι η ενίσχυση αποσυνδέεται από την παραγωγή το 2017.

4. Παράταση της δημόσιας παρέμβασης για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη (ΑΓΣ) μετά τις 30 Σεπτεμβρίου
Η δημόσια παρέμβαση για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη θα παραταθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2017, όταν ξεκινήσει και πάλι η συνήθης περίοδος. Το ανώτατο όριο μέχρι το οποίο αγοράζεται ΑΓΣ σε καθορισμένη τιμή παραμένει στους 350.000 τόνους έως το τέλος Δεκεμβρίου 2016.

5. Παράταση των καθεστώτων ενίσχυσης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το ΑΓΣ
Αμφότερα το βασικό (αποθήκευση από 90 έως 210 ημέρες) και το ενισχυμένο (αποθήκευση επί 365 ημέρες) καθεστώτα ΑΓΣ παρατείνονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2017.

6. Προκαταβολές
Προκαταβολές έως ποσοστού 70 % για τις άμεσες ενισχύσεις από τις 16 Οκτωβρίου 2016 και 85 % για τις στρεμματικές ενισχύσεις για την αγροτική ανάπτυξη, μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων.

7. Οπωροκηπευτικά
Επικαιροποίηση της στήριξης για τις αποσύρσεις που πραγματοποιούνται από οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών.

Ενίσχυση προσαρμογής υπό όρους για το γάλα και σε άλλους τομείς κτηνοτροφίας - κατανομή ανά κράτος μέλος:

 paseges.gr
Share on Google Plus

rindis
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…