Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ευρω-καταδίκη και βαρύ πρόστιμο στην Ελλάδα για επικίνδυνα απόβλητα


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε βαρύ πρόστιμο στη χώρα μας γιατί παρότι πέρασαν επτά χρόνια από την προηγούμενη καταδίκη εξακολουθεί σήμερα να μην εφαρμόζει τους κοινοτικούς κανόνες επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Οι δικαστές επέβαλαν ένα διπλό πρόστιμο, το πρώτο είναι κατ'αποκοπήν και ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ και το δεύτερο ημερήσιο που φτάνει τα 30.000 ευρώ.

Το Δικαστήριο είχε διαπιστώσει το Σεπτέμβριο του 2009 ότι η Ελλάδα δεν εφάρμοζε τις κοινοτικές οδηγίες για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία.

Παρά τις οχλήσεις των Βρυξελλών οι ελληνικές κυβερνήσεις που μεσολάβησαν δεν συμμορφώθηκαν με την καταδίκη με αποτέλεσμα η Κομισιόν να προσφύγει εκ νέου στο δικαστήριο το 2014, ζητώντας καταδίκη και επιβολή προστίμου.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε σήμερα ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, δεδομένου ότι παρότι έχουν περάσει τόσα χρόνια η κατασκευή διαφόρων εγκαταστάσεων καθως και τριών χώρων απόθεσης για την επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων δεν έχει ακόμη ξεκίνησει.

Οι δικαστές έκριναν σήμερα ενδεδειγμένη για την αποφυγή επανάληψης ανάλογων παραβιάσεων στο μέλλον, την επιβολή στην Ελλάδα ενός κατ’ αποκοπήν προστίμου ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.. Επιπλέον, από σήμερα τρέχει και ένα δεύτερο πρόστιμο 30.000 ευρώ ημερησίως, το οποίο θα επιβάλλεται μέχρι την ημέρα που θα διαπιστωθεί η πλήρης συμμόρφωσης της χώρας με την κοινοτική νομοθεσία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2009 στην Ελλάδα βρίσκονταν προσωρινά αποθηκευμένοι 600.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων. 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.