Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΓΝ Έδεσσας: Μηχανήματα αιμοκάθαρσης που χαλάνε συνέχεια λόγω παλαιότητας


Στοιχεία σοκ από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων: 

Παλαιά και εκτός λειτουργίας μηχανήματα αιμοκάθαρσης, ακατάλληλα και επικίνδυνα φίλτρα, ακατάλληλες πολυθρόνες αιμοκάθαρσης Κραυγή αγωνίας βγάζουν οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς για το Γολγοθά που βιώνουν στα δημόσια νοσοκομεία. 

Περισσότεροι από 11.000 νεφροπαθείς απευθύνονται για τη σωτήρια αιμοκάθαρση τους στις δημόσιες δομές υγείας κάθε χρόνο, ενώ δραματικός είναι ο ρυθμός αύξησής τους (τουλάχιστον 2%). Οι ελλείψεις υλικών είναι τεράστιες και καλούνται να προμηθεύονται οι ίδιοι τα φίλτρα αιμοκάθαρσης για τα μηχανήματα του ΕΣΥ. 

Τα στοιχεία που φέρνει στο φως το οδοιπορικό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) δεν είναι μόνον θλιβερά, αλλά και επικίνδυνα: παλαιά και εκτός λειτουργίας μηχανήματα αιμοκάθαρσης, ακατάλληλα και επικίνδυνα φίλτρα, ακατάλληλες πολυθρόνες αιμοκάθαρσης. 

«Η εγκληματική αδιαφορία των υπουργών Υγείας να βελτιώσουν τις συνθήκες νοσηλείας στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού οδηγεί συχνά σε επιπλοκές των αιμοκαθαιρόμενων, από πνευμονικά οιδήματα και υπερκαλιαιμία μέχρι εμφράγματα» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννακός, με αφορμή τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ. 

Αναφέρει ενδεικτικά τους κινδύνους που εγκυμονούν οι πολυθρόνες αιμοκάθαρσης. Παρότι διαθέτουν μηχανισμό που ενεργοποιείται για τις αιμοδυναμικές διαταραχές των αιμοκαθαιρόμενων, στις περισσότερες οι μηχανισμοί είναι χαλασμένοι. Τα υφάσματα των πολυθρόνων έχουν εμποτιστεί (με τον καιρό) με αίμα των αιμοκαθαιρόμενων και είναι άμεσος ο κίνδυνος εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Η επισφαλής λειτουργία των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού συνδέεται άμεσα με τη χαμηλή κάλυψη σε νοσηλευτικό προσωπικό. 

Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ αναλογεί 1 Νοσηλευτής ανά 3 αιμοκαθαιρόμενους. Στο ΕΣΥ η αναλογία είναι 1 Νοσηλευτής ανά 6 έως 9 αιμοκαθαιρόμενους. Ο Γολγοθάς των νεφροπαθών σε 26 νοσοκομεία του ΕΣΥ ΑΧΕΠΑ Παλαιός εξοπλισμός, κατεστραμμένες πολυθρόνες τεχνητού νεφρού και 11 μηχανήματα αιμοκάθαρσης εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης τεχνικής υποστήριξης από την εταιρεία, είναι η εικόνα της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. 

Εξαιτίας της μείωσης των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, οι ασθενείς –στην καλύτερη περίπτωση- απευθύνονται σε μονάδα του ιδιωτικού τομέα και στη χειρότερη τελειώνουν νύχτα την αιμοκάθαρση. 

Για το Νοσοκομείο Έδεσσας αναφέρει ότι υπάρχουν 20 μηχανήματα αιμοκάθαρσης τα οποία χαλάνε συνέχεια λόγω παλαιότητας. Μεγάλη είναι η έλλειψη προσωπικού - οφείλονται πολλά ρεπό, και κανονικές άδειες. Αναλογεί 1 νοσηλεύτρια σε έξι ασθενείς, ενώ τουλάχιστον 3 νοσηλευτές σε έξι ασθενείς είναι το νόμιμο όριο.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.