Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πολύ μεγάλος σεισμός στη Νέα Ζηλανδία - Τσουνάμι ενός μέτρου (συγκλονιστικό βίντεο)


Μεγάλες ζημιές σε αρκετά σημεία της Νέας Ζηλανδίας και τραυματίες στις πόλεις Kaikoura και Cheviot μετά τον πολύ ισχυρό σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (13:02 ώρα Ελλάδας) στη Νέα Ζηλανδία. 

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της πόλης Κράιστσερτς, όπως ανακοίνωσε το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (το USGS που αρχικά είχε δώσει το μέγεθος στα 7,4 και μετά αναθεώρησε στα 7,8). Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες, αλλά για πολλές ζημιές στο Κράιστσερτς καθώς και σε Hanmer Springs, Cheviot και Kaikoura. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ ελικόπτερα κατευθύνονται σε αυτές τις περιοχές για να παραλάβουν τραυματίες.

Από τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός, γίνονται συνεχώς μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν 6,1 Ρίχτερ. Οπως γράφουν χρήστες στα social media, είναι σαν να κουνιέται η γη συνεχώς, χωρίς διακοπή!
Ο σεισμός σημειώθηκε ενώ εκεί ήταν μεσάνυχτα και έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, όπου μάλιστα ακούστηκαν σειρήνες και κάτοικοι βγήκαν κλαίγοντας στους δρόμους.Ο σεισμός που έπληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13:02 σήμερα ώρα Ελλάδας) την κεντρική Νέα Ζηλανδία προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε τη βορειοανατολική ακτή του Νότιου Νησιού.
Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Νέας Ζηλανδίας είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής ακτής της χώρας να καταφύγουν σε υψηλότερα εδάφη.

Η Άννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε πως τσουνάμι ύψους ενός μέτρου καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι στο Νότιο Νησί.
Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό παρατηρητήριο USGS ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 βαθμών. Η σεισμολογική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας Geonet ανακοίνωσε πως το μέγεθός του ήταν 6,6 βαθμών.
Κάτοικοι στο Ουέλινγκτον είπαν πως έσπασαν υαλοπίνακες κτιρίων και έπεσαν στους δρόμους.
Σειρά μετασεισμικών δονήσεων καταγράφηκε σ' όλη τη χώρα, μερικές από τις οποίες είχαν μέγεθος έως 6,1 βαθμούς.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.