Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Επιδημία» τα νοθευμένα λάδια στην Πέλλα… ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για αρχές & νοικοκυριά



Δεν υπάρχει μήνας που να μην γίνουν συλλήψεις στην Πέλλα για νοθευμένο λάδι ή λαθρεμπόριο λαδιού. Το είδος αυτό εξελίσσεται -στην Πέλλα αλλά και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα- σε «μάστιγα». 

Επιτήδειοι αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ηλιελαίου, προσθέτουν χρώμα και το πουλούν σαν ελαιόλαδο, κολλώντας στις συσκευασίες πινακίδες ότι πρόκειται για «έξτρα παρθένο». Το νοθευμένο λάδι και το λαθρεμπόριό του έχει εξελιχθεί σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για την αστυνομία αλλά και πρόβλημα για τα νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας αλλά και συνολικά για τη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα τους τελευταίους μήνες και σε κάθε περίπτωση μέσα στο 2016, οι συλλήψεις ατόμων που κάνουν λαθρεμπόριο λαδιού σε Γιαννιτσά, Σκύδρα, Κρύα Βρύση, Αριδαία και Έδεσσα έχουν αυξηθεί. 
(Τα πιο πρόσφατα περιστατικά σημειώθηκαν πριν από 4 ημέρες σε Πέλλα και Κιλκίς).
Πλανόδιοι πωλητές πλασάρουν ηλιέλαιο ως… ελαιόλαδο! 

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τα νοικοκυριά. Κάποιοι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, σε μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιου προσθέτουν χρώμα και το πουλούν σαν ελαιόλαδο, κολλώντας στις συσκευασίες πινακίδες ότι πρόκειται για «έξτρα παρθένο», ενώ δεν κάνουν ούτε για… «άναμμα καντηλιού», όπως μας είπε χαρακτηριστικά υπάλληλος της Χημικής Υπηρεσίας που έκανε μέχρι σήμερα πολλούς ελέγχους σε λάδια - «μαϊμού».
Οι συσκευασίες των πέντε λίτρων με διάφορες πινακίδες που διαφημίζουν ότι το περιεχόμενο είναι εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και μάλιστα απόλυτα ελεγμένο, πλέον κυκλοφορούν παντού. Από πλανόδιους πωλητές στις γειτονιές των χωριών μέχρι και τις λαϊκές αγορές. Η τιμή των ελαιόλαδων-μαϊμού κινείται αρκετά χαμηλότερα από αυτήν των γνήσιων, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 10 έως 15 ευρώ το πεντάλιτρο.

Οι διωκτικές αρχές έχουν κατασχέσει αρκετές συσκευασίες στα χέρια πωλητών και κατά καιρούς αποκαλύπτεται η μέθοδος των λαθρεμπόρων. Κατηγορούνται ότι χρωματίζουν το ηλιέλαιο, που είναι φθηνό, και στη συνέχεια το πασάρουν στους καταναλωτές σαν ελαιόλαδο. Ορισμένοι έχουν αποδεχτεί πως αγοράζουν έτοιμο το λαθραίο λάδι, δηλαδή χρωματισμένο. Σε όσες περιπτώσεις έχουν αποκαλυφτεί, τα εργαστήρια του Χημείου επιβεβαίωσαν πως το ελαιόλαδο-μαϊμού αποτελεί πρόσμειξη άλλων ελαίων με χρώμα, προκειμένου να αποκτήσει την εμφάνιση του ελαιόλαδου.
Στις ΠΕ Πέλλας και Ημαθίας

Οι περισσότερες αστυνομικές επιχειρήσεις με τη σύλληψη επιτήδειων που πουλούν το ελαιόλαδο-μαϊμού έχουν γίνει στις Π.Ε. Πέλλας και Ημαθίας. Σε όλες τις περιπτώσεις οι πινακίδες που ήταν κολλημένες στις συσκευασίες, που είναι κυρίως πλαστικές των πέντε λίτρων, ήταν διαφορετικές, όμως πάντα διαφήμιζαν την «εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος».

Τι πρέπει να προσέχετε

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμη η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, έτσι ώστε όταν αγοράζει ελαιόλαδο:
- να υπάρχει πάντα επί της συσκευασίας “κωδικός αριθμός έγκρισης” τύπου «EL-40-…», ο οποίος αντιστοιχεί στις εγκεκριμένες τυποποιητικές μονάδες ελαιολάδου,
- να προσέχει τον ενδιάμεσο αριθμό του κωδικού αριθμού έγκρισης να είναι πάντα ο αριθμός «40», καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν αντιστοιχεί σε εγκεκριμένη τυποποιητική μονάδα ελαιολάδου,
- να συγκρίνει τον κωδικό αριθμό έγκρισης που βρίσκεται επί της συσκευασίας ελαιολάδου με τους ανακοινωθέντες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: 
11012@hellenicpolice.gr 
& financialpolice@hellenicpolice.gr 
της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Να μην αγοράζετε ΠΟΤΕ λάδι απο πλανόδιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι έγκλημα οι διάφοροι πλανόδιοι να εκμεταλεύονται την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών και να διοχετεύουν λάδια επικίνδυνα για την υγεία μας. Όσοι συλλαμβάνονται πρέπει να αντιμετωπίζονται πιο σκληρά από την Δικαιοσύνη. Αλλά και οι νοικοκυραίοι πρέπει να μην αγοράζουν σε καμία περίπτωση τέτοια λάδια. Πρέπει να υποπτέυονται την κατάσταση από τις χαμηλές τιμές. Αν συναντήσω πωλητή με νοθευμένο λάδι θα τον πλακώσω στο ξύλο.Όπως άλλωστε το ίδιο πρέπει να κάνουμε και για τα ποτά- "μπόμπες" που είναι εξίσου επικίνδυνα για την υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οταν η τιμη του παραγωγου για το εξτρα παρθενο ειναι 4,40ευρω,πονηρευομαστε εαν ειναι φθηνοτερη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε το 4,40 από που προκύπτει; Από το διεπαγγελματικό σας όργανο; Περιλαμβάνει και ΦΠΑ; Στην Μεσσηνία οι παραγωγοί πωλούν στους εμπόρους από 1,80 έως 2 ευρώ,εσείς εδώ στα Γιαννιτσά θέλετε να λύσετε το βιοποριστικό σας με τα 200 κιλά λάδι που παράγεται;

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.