Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Είναι άρρωστο - Να το στείλω στο σχολείο ή όχι;



Δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σε 1442 γονείς με παιδιά ηλικίας 6-18 ετών, έδειξε ότι οι περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν συχνά τη σπαζοκεφαλιά: «Να το κρατήσω σπίτι ή να το στείλω σχολείο;», αφού πρέπει να «ζυγίσουν» καταστάσεις, όπως το «πόσο άρρωστο είναι;», αλλά και τις επιπτώσεις της απουσίας από το σχολείο, όπως την απουσία των γονιών από τη δουλειά, τα χαμένα μαθήματα και τα χαμένα τεστ.

Περίπου το 75% των γονιών αναφέρουν ότι τα παιδιά τους είχαν τουλάχιστον μία ημέρα απουσίας από το σχολείο το τελευταίο έτος. Ο λόγος για τον οποίο το παιδί απουσίασε από το σχολείο ήταν ο φόβος ότι μπορεί να χειροτερέψει ή να κολλήσει και τους συμμαθητές του. Όσο μικρότερο ήταν μάλιστα το παιδί, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η ανησυχία των γονέων. Αντίθετα, δύο στους πέντε γονείς παιδιών γυμνασίου έδιναν μεγαλύτερη σημασία στα χαμένα μαθήματα και στα χαμένα τεστ.
Βέβαια όλα εξαρτώνται και από τα συμπτώματα. Οι περισσότεροι γονείς (80%) δεν θα στείλουν ένα παιδί στο σχολείο όταν έχει διάρροια, ενώ είναι πιο διαλλακτικοί όταν έχει π.χ. λίγο πυρετό (49%). 

Ωστόσο, υπάρχουν γονείς που διστάζουν να στείλουν ένα παιδί στο σχολείο ακόμη και όταν έχει ήπια συμπτώματα, όπως π.χ. κόκκινα μάτια χωρίς πυρετό (16%), καταρροή, ξηρό βήχα χωρίς πυρετό (12%). Οι περισσότεροι βέβαια, πιστεύουν πως ένα σύμπτωμα όπως η καταρροή ή ο ξηρός βήχας χωρίς πυρετό, δεν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να κρατήσουν το παιδί στο σπίτι και να χάσει το σχολείο.

"Η μεγαλύτερη ανησυχία των γονιών είναι αν η παρουσία στο σχολείο θα επηρεάσει τελικά την υγεία του παιδιού ή την υγεία των συμμαθητών του”, τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Gary Freed, M.D., M.P.H. "Είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς αν ένα παιδί θα χειροτερέψει αφού πάει στο σχολείο ή το πόσο θα διαρκέσουν τα –ήπια έστω- συμπτώματα", τόνισε ο Freed. Ένας άλλος παράγοντας που επεμβαίνει στην απόφαση του γονιού για αν το παιδί θα πάει ή όχι στο σχολείο έχει να κάνει με τη δυνατότητα ή μη του γονιού να απουσιάσει από την εργασία του. Ένα ποσοστό 11% έλεγε ότι δεν ήθελε να απουσιάσει από τη δουλειά του, ενώ ένα 18% ότι δεν μπορούσε να βρει άτομο να μείνει στο σπίτι με το άρρωστο παιδί του. Ποσοστό 32% των γονιών με μεγαλύτερα παιδιά, δηλώνουν ότι τα αφήνουν μόνα τους στο σπίτι όταν είναι άρρωστα.

Να το στείλω στο σχολείο ή να το κρατήσω στο σπίτι; 
Συμβουλές για γονείς

• Τηλεφωνήστε στον παιδίατρό σας κι εκείνος θα σας υποδείξει πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα του παιδιού.
• Το παιδί σας έχει καταρροή, αλλά είναι σε καλή κατάσταση, τρώει και παίζει κανονικά; Τότε μπορείτε να το στείλετε στο σχολείο, δίνοντάς του απλώς μαζί... πολλά χαρτομάντιλα! Αν τα συμπτώματά του συνοδεύονται από μειωμένη όρεξη, λήθαργο, πεσμένη διάθεση ή δυσκολία στην αναπνοή, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.
• Ο πυρετός δεν σηματοδοτεί πάντοτε κάτι σοβαρό. Aν το παιδί παίζει και μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματά του, το να πάει στο σχολείο, δεν θα τον βλάψει. Αν όμως ο πυρετός επιμένει για περισσότερες από τρεις ημέρες και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα (όπως π.χ. απάθεια ή εμετό), κρατήστε το παιδί στο σπίτι και μιλήστε με τον παιδίατρο.
• Η αιτία της διάρροιας και του εμετού μπορεί να ποικίλλει: μπορεί να οφείλεται σε έναν ιό, αλλά και σε τροφική δηλητηρίαση. Αν τα συμπτώματα επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του παιδιού στο σχολείο και συνοδεύονται από πόνο ή/και πυρετό, ή αν το παιδί είναι πολύ μικρό για να διαχειριστεί μόνο του τα συμπτώματα (π.χ. να πηγαίνει στην τουαλέτα και να φροντίζει να πλένει σχολαστικά τα χέρια του) κρατήστε το σπίτι.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.