VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Έδεσσα πρότυπο στο δημοτικό φωτισμό


Σε μία ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το  Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με θέμα: «Παρουσίαση ολοκληρωμένου προγράμματος χρηματοδότησης των Ο.Τ.Α. Α’ & Β’ Βαθμού, για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων του δημοτικού οδοφωτισμού», συμμετείχε ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου.
΄
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης και Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και πολλών Δήμων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αλλαγή του δημοτικού τους φωτισμού.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε το πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων του δημοτικού οδοφωτισμού, που υλοποιεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με την τεχνική υποστήριξη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το πρόγραμμα αφορά συνολικά 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ καλύπτεται το 100% της επένδυσης στον δημοτικό οδοφωτισμό.


Ο Δήμος Έδεσσας αποτελεί τον δήμο - πρότυπο του προγράμματος, καθώς είναι ο πρώτος δήμος που έχει λάβει χρηματοδότηση και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης του προγράμματος. Ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού με τη διαδικασία υποβολής των προτάσεων, χωρίς ενστάσεις μέχρι τώρα, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η ανάδειξη του αναδόχου προκειμένου να ολοκληρωθεί το πολύ σημαντικό έργο της αντικατάστασης του συνόλου του δημοτικού οδοφωτισμού στο Δήμο Έδεσσας.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας κλήθηκε να παρουσιάσει στους συνέδρους τους στόχους του δήμου σχετικά με το πρόγραμμα και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "Ο Δήμος Έδεσσας πέρασε μία μακρά περίοδο νοικοκυρέματος των οικονομικών του, καθώς αναγκαστήκαμε να αποπληρώσουμε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ παλαιών οφειλών. Τώρα μπαίνουμε σε νέα φάση, τολμώ να πω σε τροχιά ανάπτυξης, με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών και χρηματοδοτικών προγραμμάτων που διεκδικούμε δυναμικά και βρισκόμαστε σε πολύ ικανοποιητικό σημείο".

Ο Δήμος Έδεσσας έχει λάβει χρηματοδότηση της τάξης των 2,1 εκατομμυρίων ευρώ το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα διατεθεί για την αλλαγή του δημοτικού οδοφωτισμού, μέσω του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί για την κατασκευή του νέου γηπέδου της πόλης. 

Οι στόχοι που επιτυγχάνονται με την αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων δημοτικού οδοφωτισμού είναι η μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρηματικών πόρων, η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του Δήμου Έδεσσας, αλλά και η βελτίωση του οδοφωτισμού που συνεπάγεται βελτίωση της ποιότητας ζωής και του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων του Δήμου Έδεσσας.

Ειδικά σε ότι αφορά στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος πρέπει να επισημανθεί ότι ο Δήμος Έδεσσας θα είναι από τους πρώτους Δήμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, σύμφωνα με τα στοιχεία, θα πιάσει το στόχο του Συμφώνου των Δημάρχων για μείωση του 20% των εκπομπών ενέργειας μέχρι το 2020. Το γεγονός αυτό, πέρα από την αυτονόητη περιβαλλοντική του σημασία, ανοίγει το δρόμο για διεκδίκηση κονδυλίων για την υλοποίηση περισσότερων δράσεων ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος για το Δήμο Έδεσσας, ο οποίος θα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη βελτίωση στις περιβαλλοντικές του επιδώσεις.

Παράλληλα, η κατασκευή του νέου γηπέδου στις παρυφές της πόλης αποτελεί ένα από τα παλιότερα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, που θα λειτουργήσει συνδυαστικά με την υλοποίηση του μεγάλου έργου για την ενοποίηση του ιστορικού με το εμπορικό κέντρο της πόλης, που έχει ήδη εγκριθεί από το ΕΣΠΑ.

Ο συνδυασμός αυτών των έργων ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας θα δώσει στο Δήμο Έδεσσας αφενός σημαντική προβολή λόγω της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης της χρηματοδότησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων και αφετέρου σημαντικές υποδομές για τη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών, της ποιότητας ζωής των πολιτών και την περιβαλλοντική προστασία.

Γραφείο Τύπου
Δήμου Έδεσσας


Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

8 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Τι μπράβο ρε γραφείο προπαγάνδας. Μια δράση που τι πρότεινε το Ταμείο Παρακαταθηκών στην ΚΕΔΕ για όλους τους Δήμους, το πήρε ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ (ως άμεσος συνομιλιτής με το Ταμείο) και το παρουσιάζουν σαν δικιά τους πρωτοβουλία. Σας έχουν πάρει χαμπάρι και τα ... αδέσποτα ρεεεεε, ότι είστε τελείως άχρηστοι

   Διαγραφή
 2. Όπως στα Γιαννιτσά ένα πράγμα που εδώ και δύο εβδομάδες σχεδόν δεν ανάβει ο δημοτικός φωτισμό σε κεντρικές οδούς στο συνοικισμό και δεν ασχολείται κανείς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. τα μπράβο να λέγονται λεφτά για κάτι καλό όχι για γιορτές'' πάπιας'' που είχαν οι προηγούμενοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πρότυπο ανικανότητας της διοίκησης του δήμου και τίποτα άλλο η ανικανότητα σου είναι αήττητη ! Αυτοί τη στιγμή γράφετε η ποιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της εδεσσας κάναμε ένα λάθος....ποτέ ξανά ! Έρχεται η ώρα της ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σιγα τα αιματα ρε μεγαλε. Ποιο τραγικος πεθαινεις. Ηρεμησε γιατι λες βλακειες. Βαλε εσυ υποψηφιότητα να δουμε τα σωστα τα δικα σου. Αντε ρε γιδι μιλας κιολας.

   Διαγραφή
  2. μια η επανάσταση του 21 και μια η δικιά σου κόψε κάτι ρεεεεεεε μια χαρά είναι σε σχέση με τους προηγούμενους ο άνθρωπος!
   ήθελα περισσότερα αλλά με τον γιαννακη είναι η μέρα με την νύχτα αν βρουμε κανα καλύτερο το συζητάμε

   Διαγραφή
 5. στα γιαννιτσα ειστε χωριο ρε μεγαλε
  ο σταμκος ουτε μια τρίχα απο την φαλακρα του Γιαννου δεν αξιζει

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…