VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

H σύσκεψη των αγροτών με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ - Το υπόμνημα στον ΥΠΑΑΤ (φωτο)

Σύσκεψη παρουσία όλων των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών Πέλλας (Σ.Ε.Α.Σ.) και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας υπό  τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ, με την παρουσία της Διευθύντριας του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας κας Μαρίας Παππά και της κας Σουλίου από τα Κεντρικά. Η σύσκεψη   πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Πέλλας και σε αυτή παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Πέλλας κος Ιωάννης Σηφάκης.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ  αποδεχόμενος την πρόσκληση του ΣΕΑΣ και του κ. Νικόλαου Μηνά πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στο Νομό με τα υπηρεσιακά στελέχη του Οργανισμού προκειμένου να σχηματίσει ιδία άποψη για τις «βιβλικές καταστροφές» από τον πρόσφατο παγετό που έπληξε το Νομό μας αλλά και να ενημερώσει για τα πορίσματα των ζημιών του 2016 καθώς και για τον τρόπο  λειτουργίας , διοίκησης και τον «χαρακτήρα» του Ασφαλιστικού Οργανισμού.
.
Παρουσία όλων των Προέδρων και Διοικήσεων των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων διεξήχθη στα πλαίσια του διαλόγου μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τοποθετήσεις τόσο  από την πλευρά των Αγροτών και ενημέρωσης και επίλυσης απορροιών από την πλευρά του Προέδρου, της κας Παππά και της κας Σουλίου ως καθ ύλην αρμόδιων για τα ασφαλιστικά Θέματα.  

Μετά από τον χαιρετισμό-καλωσόρισμα του τεχνικού συμβούλου του ΣΕΑΣ κ Γιάννη Στογιαννίδη  που περιέγραψε τα χαρακτηριστικά των καλλιεργειών της Πέλλας τα οποία είναι αυτά των δυναμικών καλλιεργειών και του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν  στην Οικονομία της χώρας, χαιρετισμό και τοποθετήσεις σχετικά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και τα προβλήματα κατέθεσαν οι: Νικόλαος Μηνάς με την ιδιότητα του Προέδρου Σ.Ε.Α.Σ.,  Μανώλης Παπαδόπουλος με την ιδιότητα του Πρόεδρου  της Οργάνωσης Παραγωγών Α.Σ. Πέλλας, Λυσίτσας Ιωάννης με την ιδιότητα του Πρόεδρου  του Α.Σ. Παλαιού Μυλοτόπου, Νικόλαος Δημητριάδης με την ιδιότητα του Πρόεδρου  Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας, ο Τσόλκας Γεώργιος  με την ιδιότητα του Πρόεδρου  του Α.Σ. Γαλατάδων, ο Τάσος Κυραλίδης από τον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου από τη Νάουσα, κ.α.

Υπόμνημα  προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κατατέθηκε από τον πρόεδρο της Τοπική Κοινότητας Δάφνης, μιας περιοχής που πλήγηκε με απίστευτη σφοδρότητα από  την περυσινή χαλαζόπτωση και ακόμα δεν αποζημιώθηκαν οι αγρότες. 

Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις – ερωτήσεις που διατυπώθηκαν το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κος Φάνης Κουρεμπές όπου ενημέρωσε για τα ζητήματα αρμοδιότητας του οργανισμού, απάντησε σε θέματα αποζημιώσεων, πορισμάτων, εκτιμητικής διαδικασίας, αντιχαλαζικής Προστασίας, Εναέριας αντιχαλαζικής Προστασίας, ασφαλιστικών καλύψεων και ασφαλιστικών κινδύνων, αποπληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, θέματα λειτουργιάς του Οργανισμού όπως αυτό των οδοιπορικών των εκτιμητών που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί τον οργανισμό, ενημέρωσε για τα οικονομικά του Οργανισμού. Τοποθετήσεις και ενημερώσεις έκανε και η κα Παππά για το Υποκατάστημα Βέροιας καθώς και η κας Σουλίου για γενικότερα θέματα ασφάλισης τρόπου υπολογισμού εισφορών, εκτιμήσεων- αποζημιώσεων.

Τέλος κατατέθηκε υπόμνημα από τον ΣΕΑΣ και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Δενδροκαλλιεργητών Κεντροδυτικής Μακεδονίας,  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη  Αποστόλου ως Πολιτικό Προϊστάμενο και Υπουργείο που εποπτεύει τον ΕΛΓΑ με τα παρακάτω θέματα:    

ΘΕΜΑ: «ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΉΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2017»

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Πρόεδρε

1) Αποζημίωση σε οποιοδήποτε στάδιο της ανθοφορίας και  καρπιδίου προέρχεται ζημία από κάθε αίτιο(χαλάζι, Παγετός, Έντονες βροχοπτώσεις, Μεγάλες Θερμοκρασίες για την εποχή, Καύσωνας κλπ.)
2) Όταν πρόκειται για αποδεδειγμένα εκτεταμένες και καθολικές ζημίες για κάποιο τοπικό διαμέρισμα π.χ. ποσοστά ζημίας άνω του 65% να γίνεται συμψηφισμός μεταξύ εισφορών και ποσού αποζημίωσης, να δίνεται μια προκαταβολή αρχικά και μετά το πόρισμα να καταβάλλεται το υπόλοιπο της αποζημίωσης.
3) Μετά την πρόσφατη εμπειρία από την αποχή των εκτιμητών και τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, να βρεθεί τρόπος μείωσης της γραφειοκρατίας έτσι ώστε τα πορίσματα ζημιών να είναι έτοιμα εντός του κάθε ημερολογιακού έτους που συμβαίνει η ζημιά με σκοπό όσοι αγρότες είναι ασφαλιστικά ενήμεροι να  λαμβάνουν αποζημίωση κατά την πρώτη πληρωμή του Ιανουαρίου. 
4) Με την αξιοποίηση  της τεχνολογίας προς όφελος του Οργανισμού και των αγροτών  να επιτευχθούν αμεσότερες και πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις .  
5) Αποζημιώσεις 2016,  μεγάλες καθυστερήσεις πότε θα αποπληρωθούν και τι προβλέπεται για τις φετινές  καταστροφές διαδικασίες χρονοδιαγράμματα .
Για όλους αυτούς του λογούς παρακαλούμε όπως προσορμιστεί  άμεσα μια σύσκεψη με όλους τους αρμοδίους  φορείς - Υπουργείο για συντονισμό  και επίσπευση των ενεργειών. 

Για τον ΣΕΑΣ
Γιάννης Στογιαννίδης


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια:

  1. Ο ψηφαλακης τον έφερε? Συγνώμη... Ο Σηφάκης ήθελα να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…