VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ψάχνουν τον... κρυμμένο θησαυρό! Ιστορίες καθημερινής τρέλας

«Σανίδα σωτηρίας» με οποιονδήποτε τρόπο για να επιβιώσουν ή  να ξεφύγουν από την δεινή οικονομική κρίση ψάχνουν οι Έλληνες καθημερινά, οι οποίοι, ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία, το έχουν ρίξει στο «κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού» και ερευνούν περιοχές για αρχαιότητες ή χρυσές λίρες.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία, που δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι κυνηγούν και ελπίζουν... σε ένα θαύμα! 

Πιο συγκεκριμένα, όλο και περισσότεροι Έλληνες, κυρίως από την Κεντρική Μακεδονία -και μάλιστα πάρα πολλοί από το Ν. Πέλλας αλλά και πολλοί αυτοί που αναζητούν στο Ν. Πέλλας- κιούπια με χρυσές λίρες και μπαούλα με πολύτιμα πετράδια, ευελπιστώντας να βγουν από το τέλμα της οικονομικής δυσπραγίας… 
Με το που πέφτει η νύχτα, εκτυλίσσονται κινηματογραφικές σκηνές στα βουνά και τις παραλίες, ιδιαίτερα της επαρχίας, με τους σύγχρονους χρυσοθήρες να επιδίδονται σε αναζήτηση θησαυρών. 

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας,  υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 Έλληνες αναζητούν θησαυρούς ή επιθυμούν να ξεκινήσουν την αναζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό δε πως, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ενδιαφέρον για ανιχνευτές μετάλλων είναι αυξημένο κατά 100% τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

«Είναι πολύ δύσκολο να βρεις χάρτη και από πρώτο χέρι», εξηγεί ιδιώτης από τα Γιαννιτσά που τα τελευταία… 25 χρόνια (!) ψάχνει ανελλιπώς κρυμμένους θησαυρούς. Όντως τα επονομαζόμενα «κιτάπια», όπως και τα οδοιπορικά κείμενα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα βρει κάποιος. Τις περισσότερες φορές οι χάρτες αποτελούνται από κρυπτογραφημένες λέξεις, τις οποίες οι γνώστες ερμηνεύουν σταδιακά όσο ψάχνουν τα σημάδια. Βέβαια, όπως σημειώνει καταστηματάρχης ανιχνευτών σε κυριακάτικη εφημερίδα υπάρχουν και οι επιτήδειοι, καθώς οι ψεύτικοι χάρτες «πάνε και έρχονται», και μάλιστα πωλούνται για δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Θύματα πέφτουν οι παθιασμένοι χρυσοθήρες που έχουν ξοδέψει ολόκληρες περιουσίες για τον εξοπλισμό, αλλά και για να ακούσουν αφερέγγυες πληροφορίες. Έτσι αποδεικνύεται... άνθρακες ο θησαυρός.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Πολλά και χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα και περιπτώσεις πολιτών -και στην περιοχή του Ν. Πέλλας- που μεθοδικά ή σποραδικά, νόμιμα ή παράνομα, αλλά πάντα χωρίς αποτέλεσμα, έχουν γίνει σύγχρονοι «Ιντιάνα Τζόουνς» και ψάχνουν κρυμμένες λίρες, πλάκες χρυσού ή κιβώτια με χρυσό από την Κατοχή, τον εμφύλιο ή -ακόμη πιο πίσω στην ιστορία- χρυσά φλουριά από την Τουρκοκρατία και χρυσά νομίσματα από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στον γειτονικό νομό Ημαθίας και πιο συγκεκριμένα στα 3-5 Πηγάδια, στη Νάουσα, όπου ομάδα 5 ατόμων έψαχνε έναν εβραϊκό θησαυρό της κατοχής, αποτελούμενο από πλάκες χρυσού, λίρες και κοσμήματα, τον οποίο μάλιστα υπολογίζουν στα… 50 δισ. ευρώ. Η επιχείρηση «θησαυρός» είχε στηθεί λίγα μόλις μέτρα από το ξενοδοχείο του χιονοδρομικού κέντρου, παρουσία μάλιστα συνεργείου της κτηματικής υπηρεσίας, του δασαρχείου, της αστυνομίας και του δήμου Νάουσας. Για ένα μήνα περίπου, με εκσκαφείς έσκαβαν όλη την περιοχή. Πληροφορίες ανέφεραν ότι τα 5 άτομα που ξεκίνησαν την επιχείρηση, έκαναν λόγο για ύπαρξη τούνελ που οδηγούσε σε μια αίθουσα χρυσού. Τα μηχανήματα όμως έβγαλαν μόνο…  πέτρες!
Έρευνες στην Σκύδρα, στον λόφο Μαυροβουνίου

Εξάλλου, όλοι θυμόμαστε πριν από λίγα χρόνια, την άδεια και την συγκατάθεση που ζήτησαν και πήραν από το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας 5 ιδιώτες πολίτες από την ευρύτερη περιοχή για την ανεύρεση θησαυρού που, κατά πληροφορίες των ενδιαφερομένων, βρισκόταν στον λόφο Μαυροβουνίου.

Μάλιστα, στην συνεδρίαση που είχε γίνει οι ιδιώτες είχαν καταθέσει τα τοπογραφικά διαγράμματα και όλα τα απαραίτητα έγγραφα που διασφάλιζαν τότε τις εργασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε, για ευνόητους λόγους, δεν έγινε ποτέ γνωστή η ακριβής τοποθεσία, αλλά και ο χρόνος έναρξης των εκσκαφών. Όταν αυτές ξεκίνησαν, παρόντες ήταν εκπρόσωποι του Δήμου Σκύδρας, της Αστυνομίας, αλλά και της ΙΖ΄ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων (Ε.Κ.Π.Α.), ενώ με την λήξη των εργασιών, οι κυνηγοί του θησαυρού θα έπρεπε να αποκαταστήσουν τον χώρο.

Υπενθυμίζουμε ότι παρόμοιες προσπάθειες γίνονται σε πολλές περιοχές του Νομού μας, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει εντοπιστεί κάτι ενδιαφέρον.  

Στην Πιερία, μεγάλο τμήμα του Ολύμπου έχει σκαφτεί στην αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού. Στο Λιτόχωρο, στην Άνω και Κάτω Βροντού εμφανίζονται συχνά ανιχνευτές τις νύχτες, όπως και στους Παλαιούς Πόρους. Στο νομό Κοζάνης έρευνες γίνονται στους πρόποδες του Βερμίου στην Εορδαία, στα Σέρβια, το Βόιο, το Μεσοβούνι και τους Πύργους. Στις Σέρρες οργιάζουν οι φήμες για ύπαρξη λιρών που άφησαν οι Βούλγαροι κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, με αποτέλεσμα να σκάβονται όλοι οι λόφοι. 
Στην Καβάλα οι χρυσοθήρες δραστηριοποιούνται γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στο Παγγαίο και στην Εμπορία Θάσου. Στην Ημαθία περιοχές ερευνών είναι στο Βέρμιο, στα σύνορα Ημαθίας - Πέλλας. 
Τα σημάδια

Τα σημάδια που δείχνουν το δρόμο στους χρυσοθήρες είναι πηγές νερού, κάποιο μεγάλο αιωνόβιο δέντρο, ένα μικρό ξωκλήσι, σπηλιές, γεφύρια και μικροί λόφοι. Αυτά τα σημάδια είχαν όσοι έκρυβαν λίρες για να αναγνωρίζουν τα σημεία όταν επέστρεφαν να τις πάρουν. Κάποιοι ζητούν πληροφορίες από ηλικιωμένους που ίσως άκουσαν ιστορίες από τους γονείς τους. Βοηθοί στην αναζήτηση γίνονται σε κάποιες περιπτώσεις παλιοί στρατιωτικοί χάρτες περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, που αποτυπώνουν τα τοπογραφικά της Κα Γκε Μπε. Σε αυτούς σημειώνονται οι κρυψώνες όπλων, πυρομαχικών και χρυσών λιρών που άφησε ο Δημοκρατικός Στρατός κατά την αποχώρηση του. Οι χάρτες είναι σπάνιοι και η τιμή τους μπορεί να φθάσει και τα 15.000 ευρώ.

Οι μέθοδοι εντοπισμού λιρών έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και ως επί το πλείστον χρησιμοποιούνται σύγχρονοι ανιχνευτές μετάλλων, που κοστίζουν από 600 μέχρι 4.500 ευρώ. Οι κλασικοί ανιχνευτές μετάλλων λειτουργούν με υπέρηχους, οι οποίοι αντανακλώνται από τα μέταλλα του υπεδάφους και επιστρέφουν. Οι σύγχρονοι ανιχνευτές διαθέτουν οθόνη με ενδείξεις και χαρακτηριστική, όπως διαχωρισμό μετάλλων, ένδειξη ποσότητας και βάθους. Άλλη κατηγορία είναι τα μαγνητικά, που έχουν τη μορφή τετράγωνου κουτιού με κεραίες ή με οθόνη και καλύπτουν μια περιοχή σε μεγάλη απόσταση. Είναι τα πιο σύγχρονα και ακριβά μηχανήματα. Ελάχιστοι «ερασιτέχνες» χρησιμοποιούν ακόμη τη μέθοδο της ραβδοσκόπησης, την παλαιότερη από τις μεθόδους.
Οι όροι για μια νόμιμη έρευνα- εκσκαφή

Υπάρχει υπουργική απόφαση του 1997, η οποία έχει απαγορεύσει τη χρήση των μηχανημάτων εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Για να σκάψει κάποιος μπορεί ακολουθήσει το νόμο, για να ερευνήσει όμως υπάρχει άλλη διαδικασία. Υπάρχει μια απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, που λέει ότι θα πρέπει το μηχάνημα από τη στιγμή που θα αγοραστεί,  να δηλωθεί στο σχετικό μητρώο του υπουργείου. Το υπουργείο ενημερώνεται για την αγορά του μηχανήματος και εκδίδει άδεια για να γίνει η έρευνα. Για να εκδοθεί άδεια πρέπει να οριστεί ο τόπος, ο χρόνος και το άτομο που θα εκτελέσει την έρευνα. Μόνο τότε είναι σύννομη η χρήση του μηχανήματος. 

Οι όροι που τίθενται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων για μια νόμιμη έρευνα- εκσκαφή, συνήθως είναι οι εξής:

• Η εκσκαφή θα πραγματοποιηθεί στην εμφαινόμενη στο συνημμένο σκαρίφημα θέση, σε επιφάνεια: μήκος 5,00 m x πλάτος 8,00 m και βάθος μέχρι 3,00 m.
• Ο ενδιαφερόμενος θα προσκομίσει προηγουμένως εγγυητική επιστολή υπέρ του Δήμου, ισόποση με το ύψος των εργασιών εκσκαφής και την αποκατάσταση του οδοστρώματος στην αρχική του κατάσταση, όπως αυτό υπολογίζεται από την Τεχνική Υπηρεσία, βάσει των ισχυόντων τιμολογίων του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. (τ. Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.).
• Το κόστος από την εκτέλεση των εργασιών εκσκαφής και αποκατάστασης του οδοστρώματος, όπως επίσης και όλες οι σχετικές δαπάνες θα βαρύνουν αποκλειστικά τον ενδιαφερόμενο.
• Η εκτέλεση των εργασιών εκσκαφής θα διαρκέσει ένα συγκεκριμένο διάστημα (το πολύ κάποιες ημέρες έως μήνα) και η πλήρης αποκατάσταση του οδοστρώματος στην αρχική του κατάσταση θα γίνει αυστηρά εντός των επομένων ημερών.
• Κατά την εκτέλεση των εργασιών εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη και ασφαλής διέλευση των οχημάτων από το την εν λόγω οδό, με αποκλειστική ευθύνη και μέριμνα για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας από τον ενδιαφερόμενο.
• Κατά την εκτέλεση των εργασιών τηρούνται αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα ασφαλείας για τους παριστάμενους, τους διερχόμενους πεζούς, τα οχήματα και το εργατοτεχνικό προσωπικό με αποκλειστική ευθύνη του ενδιαφερόμενου.
• Απαγορεύεται η χρήση εκρηκτικών υλών.
• Σε περίπτωση μη τήρησης οποιασδήποτε εκ των τιθέμενων προϋποθέσεων, η αδειοδότηση από τον Δήμο αίρεται αυτομάτως.
• Ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα των νόμιμων ευρέτρων.
• Ουδεμία ευθύνη θα φέρει ο Δήμος για τυχόν επιβάρυνση ξένων ιδιοκτησιών από την εκσκαφή και τα λοιπά έργα, την οποία φέρει εξολοκλήρου ο ενδιαφερόμενος.

Τέλος ορίζονται εκπρόσωποι του Δήμου αλλά και της οικίας αρχαιολογικής υπηρεσίας που παρακολουθούν και εποπτεύουν τις εργασίες έρευνας και εκσκαφής για την ανεύρεση του 
θησαυρού.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όποιος ανακαλύπτει θησαυρό δικαιούται το μισό, ενώ το άλλο μισό πηγαίνει στο κράτος.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια:

  1. "ΑΓΑΠΗΣΑ(Ν) ΜΙΑ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ!!!" ....ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ ΨΑΞΑΤΕ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…