VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η εκδήλωση ανακήρυξης πλατάνου Σεβαστειανών Σκύδρας σε διατηρητέο μνημείο της φύσης (φωτο)

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Σκύδρας την Κυριακή 21 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή κι επιτυχία η εκδήλωση ονοματοδοσίας κι ανακήρυξης του υπεραιωνόβιου πλατάνου  της πλατείας της Τοπικής Κοινότητας Σεβαστειανών Σκύδρας σε διατηρητέου μνημείου της φύσης.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, υπό την αιγίδα του Δήμου Σκύδρας, ήταν το Τοπικό Συμβούλιο Σεβαστειανών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πυρρίχειος», το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Σεβαστειανών με τον αντίστοιχο Σύλλογο Γονέων – Κηδεμόνων και η Περιβαλλοντική Ομάδα Σεβαστειανών.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής τον συντονισμό είχε ο Δρ. Νικόλαος Γρηγοριάδης Δασολόγος – Ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας που άνοιξε  τις εργασίες με την εισαγωγική  ομιλία κα τον χαιρετισμό του.

Ακολούθως, η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου  στο καλωσόρισμα και στο χαιρετισμό της, μεταξύ των άλλων, είπε:

Σήμερα, έχουμε τη χαρά και την ικανοποίηση  να πραγματοποιούμε και να συμμετέχουμε σε μια εκδήλωση  πρωτοποριακή και ξεχωριστή.

Μια εκδήλωση που σχετίζεται με το φυσικό περιβάλλον, με τη διάσωση, την προστασία, τη διατήρηση και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς.
Διότι, αυτό ακριβώς επιδιώκει, στοχεύει και πετυχαίνει η παρούσα εκδήλωση ανακήρυξης του υπεραιωνόβιου πλατάνου Σεβαστειανών, των 1.600 ετών, ως διατηρητέου μνημείου της φύσης.

Η σημερινή εκδήλωση παρουσιάζει μια σημαντική διάσταση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, δηλαδή το πώς προσεγγίζουμε και διαχειριζόμαστε τη φύση.
Κι επίσης είναι μια αναγνώριση κι απόδειξη της ευαισθησίας και του σεβασμού μας απέναντι στο περιβάλλον μέσα στ΄οποίο ζούμε, αναπτυσσόμαστε και δημιουργούμε.
Ο πλάτανος των Σεβαστειανών, λοιπόν, αποκτά όνομα και ταυτότητα. Ονομάζεται πλέον, σύμφωνα με την πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην ανοιχτή, ελεύθερη διαδικασία ονοματοδοσίας, σε «Δημήτριος Υψηλάντης» ,δημιουργώντας τους άμεσους συνειρμούς με τον αγέρωχο, τον επαναστάτη κι αγωνιστή ομώνυμο πρόγονό μας.
Ως Δήμαρχος Σκύδρας, ας μου επιτραπεί στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την οργανωτική επιτροπή γι΄αυτήν την εκδήλωση που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την αρωγή του Δήμου Σκύδρας, δηλαδή το Τοπικό Συμβούλιο Σεβαστειανών με τον Πρόεδρό του, τον αγαπητό Σταύρο Μακρίδη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο ο «Πυρρίχειος», το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο με το Σύλλογο Γονέων – Κηδεμόνων , την Περιβαλλοντική Ομάδα Σεβαστειανών , όλες κι όλους ανεξαιρέτως τους συντελεστές της εκδήλωσης.


Επιθυμώ, επίσης, να ονοματίσω και να επαινέσω για την επιστημονική, κι όχι μόνον πρωτοβουλία και συμβολή του τον συμπολίτη μας Διδάκτορα Νικόλαο Γρηγοριάδη δασολόγο – ερευνητή που δεν ξεχνάει και βοηθάει από το δικό του μετερίζι τον τόπο του, τον τόπο μας. 
Και, ίσως θα έπρεπε  με αφορμή και παράδειγμα  την εκδήλωση αυτή να διερευνήσουμε, να εξετάσουμε και ν΄αναδείξουμε αντίστοιχες κι ανάλογες περιπτώσεις σ΄όλη την επικράτεια του Δήμου μας.   

Ο πλάτανός μας, λοιπόν, ο «Δημήτριος Υψηλάντης» που προσφέρει ένα μοναδικό κι εντυπωσιακό σκηνικό στην πλατεία μας, ας θεριεύει και μαζί του ας  θεριεύει  η υγεία και η προκοπή των ανθρώπων του τόπου, αλλά κι όλων των συνανθρώπων μας.
Είναι το σημείο συνάντησης κι αναφοράς, είναι το σύμβολο, το σήμα κατατεθέν των Σεβαστειανών κι ένα από τα τοπόσημα του Δήμου μας, του Δήμου Σκύδρας.
Ο πλάτανός μας, ο «Δημήτριος Υψηλάντης» είναι σίγουρο ότι θ΄αποτελεί, μέσω της ανάλογης προβολής, ένα είδος τουριστικού αξιοθέατου για όσους έχουν ανάλογο ενδιαφέρον.

Συγχαρητήρια, λοιπόν, σ΄ολες κι όλους για αυτήν την καινοτόμα και εναλλακτική πρωτοβουλία και δράση που μας εμπνέει και  διεγείρει το ενδιαφέρον μας για το φυσικό μας πλούτο, τη φυσική μας κληρονομιά και το περιβάλλον.

Στη συνέχεια μίλησε ο Βουλευτής Πέλλας και Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Γιάννης Σηφάκης ο οποίος αφού μετέφερε  τον χαιρετισμό του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου υπογράμμισε ως σημαντική πρωτοβουλία προστασίας του περιβάλλοντος την ανακήρυξη ως προστατευόμενου μνημείου της φύσης του πλατάνου των 1.600 ετών στα Σεβαστειανά μετά τα 23 χρόνια αγώνα του Δασολόγου – Ερευνητή Νίκου Γρηγοριάδη και φορέων της περιοχής που τώρα δικαιώθηκε. Παράλληλα, τόνισε ότι το περιβάλλον και η βιοποικιλότητα της Πέλλας είναι σημαντικός πλούτος της και πρέπει να προστατευτεί.

Έπειτα χαιρέτησαν ο πρώην Δήμαρχος Σκύδρας Ιορδάνης Τζαμτζής και η υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας Σοφία Θεοδωρίδου.
Η κεντρική ομιλήτρια Δρ. Καλλιόπη Στάρα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  μίλησε για τη σχέση γενικά του πλατάνου  με τον άνθρωπο και την εμπειρία της από «ιερούς αιωνόβιους» πλατάνους της Ηπείρου.

Σειρά είχε η απονομή τιμητικών διακρίσεων στους διοργανωτές – συντελεστές της εκδήλωσης που εμπλουτίστηκε από χαριτωμένα δρώμενα που παρουσίασαν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Σεβαστειανών.
Ακολούθησε η τελετή της αποκάλυψης της αναμνηστικής πλάκας που θα υπενθυμίζει το γεγονός στις επόμενες γενιές, και μετά η τελετή των εγκαινίων του νεοσύστατου λαογραφικού μουσείου του χωριού.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης με το πλήθος των συμπολιτών και των επισκεπτών ο ιερέας της εκκλησίας των Σεβαστειανών, σεβαστός πατέρας Διονύσιος, ο πρώην Λυκειάρχης Σκύδρας Γρηγόρης Φωτιάδης, η Δασάρχης Έδεσσας Σοφία Βαβούρη με αρμόδια στελέχη κι ο Ειδικός Σύμβουλος του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη, Ρήγας Τσιακίρης.

Με τη  ξεχωριστή αυτή εκδήλωση ως προπομπό ο Δήμος Σκύδρας προϋπαντεί και υποδέχεται, συν τοις άλλοις,  τον γιορτασμό, στις 5 Ιουνίου, της Παγκόσμιας Ημέρας Προστασίας του Περιβάλλοντος.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ


Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

4 σχόλια:

 1. Μην παραλείψετε να δώσετε μετάλλιο και κύπελλο... στον πλάτανο.
  Και μην ξεχνιόμαστε. Είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και η μ@λ@κια που δέρνει μερικούς,απο την αρχαιότητα πηγάζει

   Διαγραφή
 2. Αν ειναι δυνατον τοοοοσοι " αβαρασιδες" δηλ: ( αργοσχολοι) μαζευτηκαν για να δωσουν ονομα στον πλατανο!!!! Τις μπομπονιερες ποιος της μοιρασε; Σαν δεν ντρεπεστε λεω εγω που μαζευτηκε κατω απο τον πλατανο και μαλα@@@@@τε κοροιδευεται τον κόσμο. Αντι να δωσετε ονομα σε κάποιο ορφανό και να το φροντιζετε εσεις ασχολησται με το δέντρο. Τί να πω;;;; Δεν εχει και ζέστη ακομη!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΘΑ ΦΑΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΕΤΣΙ ΠΩΣ ΠΑΜΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…