Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στα ύψη οι θερμοκρασίες στο Ν. Πέλλας - Στους 43 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία το Σάββατο στα Γιαννιτσά!


«Κόκκινο» θα χτυπήσει ο υδράργυρος από την Πέμπτη έως και την Κυριακή σε όλη τη χώρα. Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται και στην Πέλλα. 

Ειδικότερα, από σήμερα Τετάρτη η θερμοκρασία παρουσιάζει σταδιακή άνοδο και για το προσεχές τετραήμερο θα φθάσει ακόμη και 43 βαθμούς Κελσίου (Γιαννιτσά)! Ειδικότερα, σε πολλές περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει 43 βαθμούς, ενώ στα πεδινά της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας αναμένονται 44 και 45 βαθμοί Κελσίου αντίστοιχα.

Αλλαγή καιρικού σκηνικού αναμένεται από τη Δευτέρα, οπότε και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση έως και 10 βαθμούς Κελσίου. Από το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Ελλάδα περιμένουμε βροχές, τοπικές καταιγίδες και ενίσχυση των ανέμων..

Όπως σημείωσε στο halkidikifocus.gr,  ο μετεωρολόγος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» Μιχάλης Σιούτας. οι μεγάλες διακυμάνσεις των καιρικών φαινομένων προκαλούν ερωτηματικά στους επιστήμονες. «Σε γενικές γραμμές, τα τελευταία χρόνια ο πρώτος καύσωνας εκδηλώνεται στα τέλη Ιουνίου. Είναι ένας κύκλος που επαναλαμβάνεται τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας», εξήγησε. «Το 2007 ήταν η χρονιά ρεκόρ ως προς τις υψηλές θερμοκρασίες. Ενδεικτικά, από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου στην Αθήνα το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 46 βαθμούς Κελσίου, στη Λάρισα στους 45 και στη Θεσσαλονίκη στους 41,5 βαθμούς. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν θερμοκρασίες της τάξης των 44 βαθμών και στις Σέρρες τους 45 βαθμούς Κελσίου», είπε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ.

«Οδηγούμαστε σε θερμότερο κλίμα, γεγονός που προκαλεί απότομες μεταβολές και έντονες καιρικές διακυμάνσεις, στοιχεία που παρατηρούνται ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, απόρροια της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο κ. Σιούτας, ο οποίος διευκρίνισε πως ο καύσωνας αυτήν την περίοδο θεωρείται φυσιολογικός.

«Καμίνι» τα μεγάλα αστικά κέντρα

Ο καύσωνας δυσχεραίνει τις συνθήκες διαβίωσης στις μεγαλουπόλεις, λόγω και της πυκνής δόμησης. «Ακόμη και στη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 26-27 βαθμούς Κελσίου με συνέπεια να μην ανακουφίζεται ο ανθρώπινος οργανισμός»,τόνισε ο κ. Σιούτας.
Παράλληλα, η αυξημένη υγρασία καθιστά αφόρητη την κατάσταση.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας κατά το οποίο συσσωρεύεται ηλιακή ακτινοβολία στο τσιμέντο, στην άσφαλτο ακόμη και στα οχήματα και στη συνέχεια αποβάλλεται στην ατμόσφαιρα.

Ευνοϊκότερες είναι οι συνθήκες σε χωριά και παραλιακές περιοχές, ωστόσο και εκεί χρειάζεται προσοχή τις ημέρες του καύσωνα. «Θεωρείται επικίνδυνο φαινόμενο και θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες που δίνουν οι αρμόδιες αρχές», επισήμανε ο κ. Σιούτας.
Όπως γνωστοποίησε επικαλούμενος επίσημα στοιχεία, στο άμεσο μέλλον στον καύσωνα θα οφείλονται οι περισσότεροι θάνατοι σε σχέση με τα υπόλοιπα καιρικά φαινόμενα. «Ήδη, η τεχνολογική εξέλιξη με τα συστήματα κλιματισμού έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των θανάτων κυρίως στις μεγάλες πόλεις, διαφορετικά η κατάσταση σε μεγάλες πόλεις και πυκνοκατοικημένες περιοχές θα βρισκόταν εκτός ελέγχου», κατέληξε ο μετεωρολόγος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». 

Δείτε τις θερμοκρασίες των προσεχών ημερών στις πόλεις της Πέλλας:

Γιαννιτσά

Σκύδρα

Έδεσσα

Αριδαία

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.