VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κινητοποιήσεις ροδακινοπαραγωγών Πέλλας & Ημαθίας- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις εξευτελιστικές τιμές του επιτραπέζιου ροδάκινου και την αβεβαιότητα του συμπύρηνου, θα πραγματοποιήσει ο Αγροτικός Σύλλογος Σκύδρας, μεθαύριο Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017, στις 8.30 το πρωί, στα φανάρια Μαυροβουνίου με κατεύθυνση την Έδεσσα. Για αυτό το λόγο, με ανακοίνωσή του ο Α.Σ. Σκύδρας καλεί όλους τους παραγωγούς να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση αυτή ώστε να διεκδικηθούν καλύτερες τιμές για το επιτραπέζιο ροδάκινο.

Συνάντηση της Θ. Τζάκρη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Στο μεταξύ, υπενθυμίζουμε ότι συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, Κώστα Αποστόλου, είχε η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, από τον οποίο ζήτησε, ενόψει της έναρξης της φετινής παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου, η βιομηχανία να προσφέρει στους παραγωγούς ένα ικανοποιητικό επίπεδο τιμής ανά κιλό, ώστε να τους επιτρέψει να διασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Κατά τον εκπρόσωπο των μεταποιητικών η φετινή παραγωγή εκτιμάται πως θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, τονίζοντας ότι θα είναι εφικτή μια ικανοποιητική διαχείριση παραγωγής μέχρι τους 450.000 τόνους, ενώ εξήγησε πως η επιβολή πρόσθετων ποιοτικών απαιτήσεων φέτος σχετίζεται με την προσπάθεια να επανακτηθεί η φήμη της ελληνικής κομπόστας, που είχε τρωθεί τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της κακής ποιότητας α’ ύλης.


Στην επισήμανση, εξάλλου, της κ. Τζάκρη ότι η ΕΚΕ πρέπει να ανακοινώσει άμεσα την τιμή ανά κιλό του συμπύρηνου ροδάκινου, ώστε να υπάρχει σαφήνεια στην αγορά και να πάψει η ανασφάλεια των παραγωγών που δοκιμάστηκαν φέτος από τις πολύ χαμηλές τιμές επιτραπέζιου ροδάκινου, ο κ. Αποστόλου απάντησε πως οι τιμές θα καθοριστούν αμέσως μόλις κλειστούν τα πρώτα συμβόλαια και ότι πρόθεση της Βιομηχανίας είναι να διασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς συμπύρηνων ροδάκινων

Κινητοποιήσεις σχεδιάζουν και οι ροδακινοπαραγωγοί της Βέροιας

Παράλληλα, συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κι αν χρειαστεί και κινητοποιήσεις, σχεδιάζουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Βέροιας προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις ως αντιστάθμισμα στην κατάρρευση της τιμής για το επιτραπέζιο ροδάκινο αλλά και να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και στο συμπύρηνο, που μπαίνει στη διαδικασία της συγκομιδής αυτές τις ημέρες.
Η βιομηχανία καλλιεργεί και φέτος κλίμα με επιχείρημα την υπερπαραγωγή για να μαζέψει τα συμπύρηνα με χαμηλές τιμές, λένε οι καλλιεργητές της Βέροιας.

Οι σχετικές αποφάσεις λήφθηκαν σε πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Αγροτών Βεροίας, στο παλαιό δημαρχείο Μακροχωρίου, με τη συμμετοχή και αγροτών του Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας», στη διάρκεια της οποίας κυριάρχησαν συναισθήματα πικρίας, οργής κι απογοήτευσης, καθώς η φετινή χρονιά, όπως ειπώθηκε, είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών και έχει φέρει τους παραγωγούς στα όρια της απόγνωσης.


«Αποφασίσαμε σε πρώτη φάση να μιλήσουμε με τους τοπικούς βουλευτές της Ημαθίας και ανέλαβε ο Γιώργος Ουρσουζίδης να κανονίσει ένα ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αν είναι δυνατό ακόμη και μέσα στην εβδομάδα για να του ζητήσουμε να προστατεύσει τους παραγωγούς και το προϊόν, το οποίο πωλείται σήμερα με ανοικτή τιμή, κάτω από το κόστος» τόνισε στο Agronews ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βεροίας, Τάσος Χαλκίδης.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν σκέψεις και για δυναμικές κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και το να γεμίσουν οι παραγωγοί την πλατεία Δημαρχείου με τόνους ροδάκινα, ωστόσο αυτές δεν θα εκδηλωθούν πριν οριστικοποιηθεί η συνάντηση με τον κ. Βαγγέλη Αποστόλου, «για να μην έχει το άλλοθι να πει ότι ενώ επίκειται ραντεβού, δυναμιτίζουμε το κλίμα και έτσι να αρνηθεί να μας δει».

Ο κ. Χαλκίδης διευκρίνισε πως στόχος των παραγωγών είναι να ζητηθεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να υπάρξει αποζημίωση από την πλευρά της Ε.Ε. για τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο και να πληρωθούν οι αποζημιώσεις για ζημίες από το χαλάζι στην παραγωγή του 2016. Επίσης, σε σχέση με τα σενάρια «για την απόσυρση χιλιάδων τόνων ροδάκινου που σαπίζουν στα ψυγεία της Βέροιας» - ο ίδιος αμφισβήτησε ότι οι όγκοι είναι όσοι αναφέρονται - είπε ότι τα όποια χρήματα δοθούν να πάνε κατευθείαν, μέσω του ΟΣΔΕ, στο λογαριασμό του παραγωγού, χωρίς τη μεσολάβηση συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.


Αίτημα για κομποστοποίηση συσσωρευμένων αποθεμάτων

Για το θέμα των συσσωρευμένων αποθεμάτων μάλιστα, υπήρξε ευρεία σύσκεψη στη Βέροια παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Φάνη Παπά, του δημάρχου Βέροιας, Κώστα Βοργιαζίδη, του αντιδήμαρχου Νάουσας Δώρη Καρανάτσιου, του αντιδημάρχου Αλεξάνδρειας, Σωτήρη Τόκα, του προέδρου της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστου Γιαννακάκη, και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, τη οποία συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας.
Στο πλαίσιό της συμφωνήθηκε η αποστολή εγγράφου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, με το οποίο ζητείται η ενίσχυση της διαδικασίας κομποστοποίησης των αποσυρόμενων προϊόντων, τα οποία, όπως ειπώθηκε, «δεν θέλουν ούτε καν δωρεάν οι βιομηχανίες χυμοποίησης».


Το υπολογιζόμενο συνολικό τονάζ απόσυρσης των ροδάκινων ανέρχεται στους 20.000 τόνους με το κόστος κομποστοποίησης να ανέρχεται στα 20 ευρώ τον τόνο και την εναπόθεση τους σε ΧΥΤΑ, να αγγίζει τα 40 ευρώ τον τόνο.

Ως προς τα συμπύρηνα ροδάκινα εξάλλου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας τόνισε πως η βιομηχανία καλλιεργεί και φέτος κλίμα για να μαζέψει την παραγωγή με χαμηλές τιμές, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο το ξαναζεσταμένο επιχείρημα της υπερπαραγωγής. «Η παραγωγή είναι φυσιολογική, οι αποθήκες τους άδειες από αποθέματα, κατά συνέπεια δεν υπάρχει δικαιολογία να μην υπάρξει μια λογική τιμή, στα περσινά επίπεδα των περίπου 30 λεπτών το κιλό, ώστε να μπορέσει και ο παραγωγός να βγάλει κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…