Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών: Χρήσιμη, ενημερωτική και συγκινητική εκδήλωση στα Γιαννιτσά (φωτο)


Σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο Δημαρχείο Πέλλας, στα Γιαννιτσά (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου), η ενημερωτική εκδήλωση για την εθελοντική δωρεά αίματος και μυελού των οστών, που διοργάνωσε στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, η Ν. Υ. Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Γιαννιτσών σε συνεργασία με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) «Χάρισε Ζωή» και το Δήμο Πέλλας.

Πριν και μετά τις ομιλίες που είχαν προγραμματιστεί, έγινε λήψη στοματικού επιχρίσματος από άτομα που ενδιαφέρονται να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών έτσι ώστε να ενταχθούν στην Ελληνική (ΕΟΜ) και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDA) και τέλος αιμοληψίες από εθελοντές αιμοδότες.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, την εκδήλωση συντόνισε η Επιστημονικά Υπεύθυνη της Ν. Υ. Αιμοδοσίας του Ν. Γιαννιτσών, ιατρός Βιοπαθολόγος, Αλίκη Ιωακειμίδου, που τόνισε: «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα, να δείξουμε πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο Ένας άνθρωπος για τη ζωή του άλλου, να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ενημερωθεί και να γίνει καθένας από εμάς μέρος αυτής της αλυσίδας ζωής που καθημερινά σώζει ζωές ασθενών σε ολόκληρο τον κόσμο, να προσθέσουμε σε αυτή την αλυσίδα πολύτιμους κρίκους».

Ακολούθησαν χαιρετισμοί: Η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία τόνισε ότι «η ενημέρωση της κοινωνίας και η ευαισθητοποίησή της για την δυνατότητα προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων είναι υποχρέωση και ένδειξη αλληλεγγύης στον συνάνθρωπό μας που χρειάζεται βοήθεια. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι μια απλή διαδικασία αλλά καθοριστική για μια ανθρώπινη ζωή», κατέληξε.

Ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος αναφέρθηκε στην χρησιμότητα και αναγκαιότητα διοργάνωσης παρόμοιων εκδηλώσεων σαν τη σημερινή, γιατί όπως είπε, «λείπει η σωστή ενημέρωση πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα». Στο ίδιο θέμα, αυτό της ενημέρωσης στάθηκε ο αν. Διοικητής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών Αλέξανδρος Βουδρισλής που σημείωσε ότι «ενημέρωση στην ουσία σημαίνει πρόληψη».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης: η Δντρια Διοικητικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Γιαννιτσών Κατερίνα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια της Ν.Υ. του Νοσοκομείου Γιαννιτσών Παγώνα Ντιούδη, ο Δντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Γιαννιτσών Δημήτρης Λαγωνίδης, ο εκπρόσωπος του Ι.Σ. Πέλλας Γρ. Βουδρισλής, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Γιαννιτσών Μαρία Λαγομάτη, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Γιαννιτσών Σοφία Τσιτρούδη, ο ιερέας π. Βασίλειος, ενώ αναγνώσθηκε γραπτό μήνυμα της αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αηδονά.
gianitsa_phdoreamoston
Σημεία της ομιλίας του Χρ. Σμία

Στη συνέχεια ο Διευθυντής στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης "Γ. Παπανικολάου" και Διοικητής του Γ.Ν. Πέλλας, ιατρός Αιματολόγος Χρήστος Σμίας, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Δότες μυελού των οστών-ομφαλοπλακουντιακών κυττάρων. Ο ρόλος των μοσχευμάτων: Τι υπάρχει; Τι πρέπει να γίνει;»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σμίας επισήμανε τα εξής:

«Σήμερα το 70% των παιδιών με λευχαιμία και ποσοστό άνω του 50% των νεώτερων ασθενών χαίρει άκρας υγείας και απολαμβάνει ποιοτική ζωή αφού μπορεί να κερδίσει τη μάχη με την λευχαιμία.

Μας στεναχωρεί ιδιαίτερα ο πολύ χαμηλός αριθμός εθελοντών δοτών μυελού των οστών στη χώρα μας. Μόλις 50.000 δότες την ώρα που στον κόσμο ο αριθμός αυτός σε 28 εκ. Πιστεύουμε ότι τα επόμενα 5 χρόνια η χώρα μας θα καταφέρει να ξεπεράσει τους 100.000 εθελοντές δότες μυελού και θα πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των μοσχευμάτων που παίρνουν οι μεταμοσχευμένοι από δότες της χώρας μας και είναι προς το παρόν στο 5% περίπου.

Το σύνθημα «δώσε ελπίδα- χάρισε ζωή» είναι αυτό που πρέπει να κατευθύνει την σκέψη του καθένα και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες να γίνουν δότες και να χαρίσουν ζωή σε συνανθρώπους μας.

Τα νοσήματα για τα οποία απαιτείται μεταμόσχευση είναι, μεταξύ άλλων, η λευχαιμία, τα λεμφώματα, η μεσογειακή αναιμία, η απλαστική αναιμία κ.α.

Θέλω να σκεφθεί ο καθένας ο καθένας μας ότι υπάρχει κάπου στον κόσμο ή και στην Ελλάδα κάποιος μικρός ή μεγάλος που κινδυνεύει η ζωή του και μπορεί ο καθένας, με μια απλή πράξη, να τον βοηθήσει. Το μόνο που χρειάζεται είναι κανείς να το γνωρίζει και να αποφασίσει να γίνει ο σωτήρας κάποιου συνανθρώπου».

Αμέσως μετά, μέσα από προβολή βίντεο, δύο δότες, έδωσαν τα δικά τους μηνύματα και συναισθήματα για το πώς ένοιωσαν που έσωσαν έναν συνάνθρωπό τους

Συγκινητικά μηνύματα συνανθρώπων μας

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που τρεις μεταμοσχευμένοι συνάνθρωποί μας μίλησαν για την προσωπική τους εμπειρία και έστειλαν τα δικά τους αισιόδοξα μηνύματα, καθώς μετά από τη μεγάλη μάχη που έδωσαν κατάφεραν και νίκησαν την λευχαιμία και αποκατέστησαν την υγεία τους. Ο διακεκριμένος αθλητής σε παγκόσμιο επίπεδο, Απόστολος Χαριτωνίδης και η Μαρία Μανώλα μαζί με την Λαμπρινή Μπατικούδη από τα Γιαννιτσά μετέφεραν την δική τους εμπειρία, τις σκέψεις εκείνων των δύσκολων ημερών που σημάδεψαν τη ζωή τους και πως τελικά σήμερα τα κατάφεραν χάρη στους δότες που τους χάρισαν ζωή. Στην περίπτωση των δύο κοριτσιών οι δότες ήταν τα αδέλφια τους.

Ξεχωριστή ήταν η εμπειρία του δασκάλου Φυσικής Αγωγής Χρήστου Μπαλάσκα από την Πέλλα, ο οποίος, αν και τελικά το παιδί του έχασε τη μεγάλη μάχη με την λευχαιμία, ο ίδιος συνεχίζει τον αγώνα του με μεγαλείο ψυχής για να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν οι συνάνθρωποί μας. Άλλωστε, όπως είπε και ο κ. Σμίας για την περίπτωσή του «ήταν μια δύσκολη διαδρομή για μια μεγάλη μάχη που χάθηκε, αλλά ο μόνος χαμένος αγώνας τελικά είναι εκείνος που δεν δίνεται».

Στην σημαντική εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας Θωμάς Μπαχαράκης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ιατροί και νοσηλευτές των νοσοκομείων, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος πολιτών που καταχειροκρότησε με συγκίνηση τους διοργανωτές αλλά και τους ομιλητές για την χρήσιμη, ενημερωτική και άκρως συγκινητική εκδήλωση.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.