Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σε δύο μήνες το αργότερο οι πληρωμές αγροτών από τους εμπόρους


Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συναλλαγές μεταξύ αγροτών και εμπόρων πρόκειται να επιφέρει νέο νομοσχέδιο που, όπως μεταφέρουν στελέχη των ΑΝΕΛ στην Πέλλα, θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη βουλή. 
Ο νόμος θα υποχρεώνει πλέον τους εμπόρους που προμηθεύονται νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα από παραγωγούς, να πληρώνουν τα τιμολόγιά των τελευταίων μέσα σε εξήντα μέρες από την έκδοσή τους. Διαφορετικά θα καθίσταται άκυρη κάθε συμφωνία μεταξύ τους. 

Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο της νομιμότητας των συναλλαγών θα είναι η Διεύθυνση Γεωργικών, Ζωικών, Κτηνιατρικών και Αλιευτικών Ελέγχων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Ο παραγωγός θα στέλνει στην αρχή αυτή τα παραστατικά της συναλλαγής που έχει συμφωνήσει με τον έμπορο (αντίγραφα τιμολογίου, επιταγής πληρωμής και παραστατικών όπου φαίνεται η τιμή του προϊόντος) και ακολούθως, σε συνεργασία με τις τράπεζες, θα διασταυρώνεται αν ο έμπορος έχει εξοφλήσει πράγματι μέσα στην αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών τον αγρότη. 

Αν διαπιστωθεί ότι δεν πλήρωσε έγκαιρα, τότε θα του επιβάλλονται ποινές που φτάνουν από πρόστιμο μέχρι απαγόρευση άσκησης εμπορίου και διαγραφή από το μητρώο εμπόρων. 

Με αυτή τη νομοθεσία, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα περιοριστούν τα ουκ ολίγα κρούσματα αισχροκέρδειας εμπόρων οι οποίοι εκμεταλλεύονταν την ανάγκη των αγροτών να πουλήσουν, έπαιρναν τα προϊόντα τους χωρίς να τα εξοφλήσουν και τους «φέσωναν» με ζημίες αρκετών χιλιάδων ευρώ.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.