Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μπλοκάρισμα στο ΕΣΠΑ της Πέλλας (ανάδειξη του Ανακτόρου) και της Αμφίπολης

Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν τα αρχαιολογικά ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Πέλλας για το έργο της ανάδειξης του Ανακτόρου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς το Υπουργείο Πολτισμού (ΥΠΠΟ) δεν προχωράει τις διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί.

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Ροδάκογλου στο αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα thousandnews.gr, η Γ.Γ του Υπουργείου, Μαρία Βλαζάκη, επιμένει στην ένταξη του έργου «Οθωμανικά λουτρά Βέροιας», παρόλο που έχει γίνει σαφές από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Η νέα εμπλοκή προκύπτει από την ιεράρχηση των έργων που έκανε το ΥΠ.ΠΟ, με πρώτο τα Οθωμανικά Λουτρά. Ακολουθούν η Πέλλα, η ιστορική εκκλησία της Περιστεράς, η Αμφίπολη, και Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

Ενώ οι φάκελοι της Πέλλας και της Περιστεράς είναι ήδη έτοιμοι και μπορεί άμεσα να εκταμιευτεί προς τις αρμόδιες εφορίες αρχαιοτήτων το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα, τελικά αυτό δεν είναι εφικτό επειδή το ΥΠ.ΠΟ δεν έχει αλλάξει την ιεράρχηση.

Αποτέλεσμα αυτής της τραγελαφικής κατάστασης είναι να μην προχωράει η ένταξη ώριμων έργων και να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Παρόλο που ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε τη διαβεβαίωση της Υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, ότι το έργο των Οθωμανικών Λουτρών θα είναι εκτός ΕΣΠΑ, ωστόσο η αλλαγή αυτή δεν έγινε ποτέ και το πρώτο έργο που κατατέθηκε στην Περιφέρεια είναι αυτό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα εμφανίζεται κατά το προγραμματισμένο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική και ενόψει ανασχηματισμού μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η Γενική Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, φαίνεται πως αδιαφορεί τόσο για τις οδηγίες που έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «να σταματήσουν οι εμπλοκές των ΕΣΠΑ της Μακεδονίας» όσο και για τις διαβεβαιώσεις και την υπόσχεση που έδωσε η ίδια στον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα «ότι από δω και στο εξής δεν θα υπάρξει άλλο ζήτημα».

Από την πλευρά του όμως ο Αλέξης Τσίπρας και ενώ είναι ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, δείχνει να μην τολμάει μια αποπομπή της κυρίας Βλαζάκη προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Το σκεπτικό της Περιφέρειας για την απένταξη των Οθωμανικών Λουτρών από το ΕΣΠΑ βασίζεται σε μία σειρά κριτηρίων αξιολόγησης που έθεσε, σε συνδυασμό με την περιορισμένη δυνατότητα διάθεσης κονδυλίων ανά νομό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βέροιας πήρε ήδη από το νέο ΕΣΠΑ 5 εκ. για το παλάτι των Αιγών, άλλο 1,5 εκ. για τη Βεργίνα και στο σχεδιασμό είναι προς έγκριση, περίπου 800.000 ευρώ για «το Βήμα του Αποστόλου Παύλου».

Την ίδια στιγμή στην Πέλλα αναμένεται να δοθούν περίπου 980.000 ευρώ (σ.σ. για την ανάδειξη του Ανακτόρου του Μεγάλου Αλεξάνδρου), στην Περιστερά 600.000 και 1,5 εκατομμύριο στην Αμφίπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε δημόσια καταγγελία εάν το ζήτημα που προέκυψε δεν διευθετηθεί άμεσα.

Και το ρεπορτάζ του καλού συναδέλφου καταλήγει ως εξής:

«Αυτό πιθανότατα είναι που φοβούνται ορισμένοι και φρόντισαν να δώσουν οδηγίες σε τηλεοπτικούς σταθμούς να σταματήσουν την προβολή θεμάτων της Αμφίπολης.

Αφού λοιπόν η Γ.Γ Μαρία Βλαζάκη κόπτεται τόσο πολύ για τα Οθωμανικά λουτρά της Βέροιας προκειμένου να ενισχύσει τη φίλη της Αγγελική Κοτταρίδη, γιατί δεν χρηματοδοτεί το έργο, με 600.000 ευρώ από τα 17.000.000 ευρώ που έδωσε το Μάρτιο του 2017 το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων;


Τελικά πού έχουν επενδυθεί όλα αυτά τα χρήματα και για ποιο λόγο μπλοκάρει το ΕΣΠΑ της Κεντρικής Μακεδονίας;».
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια:

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…