Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η μεγάλη ευκαιρία για την χρηματοδότηση των παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας


Στο -σημαντικότατο για την Πέλλα- ζήτημα της εκκίνησης της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του ενιαίου έργου των παρακάμψεων Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης –Έδεσσας, θα αναφερθεί σήμερα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Γιαννιτσά.

Μακάρι η σημερινή εκδήλωση να είναι η απαρχή της ολοκλήρωσης ενός από τα πιο σημαντικά (αναπτυξιακά και συγκοινωνιακά) έργα στην Πέλλα. Η υλοποίηση του ενιαίου έργου των παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας ταλανίζει εδώ και χρόνια το νομό μας και για το οποίο έχουν ειπωθεί και έχουν γραφεί τόσα πολλά.

Η χρηματοδότηση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Έδεσσας – Φλώρινας (παρακάμψεις Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών), ασφαλώς επιβάλλεται εδώ και τώρα, καθώς αφορά σε ένα έργο ώριμο και η άμεση ένταξή του στο τομεακό επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Το άθλιο και «φονικό» οδικό δίκτυο στην Πέλλα

Ο Νομός Πέλλας έχει θρηνήσει εκατοντάδες θύματα και έχει πληρώσει μεγάλο φόρο αίματος σε ένα άθλιο οδικό δίκτυο που κάθε άλλο παρά ΄΄Εθνική Οδό΄΄ θυμίζει. Αυτό που συμβαίνει σε πολλά σημεία του τμήματος της Εθνικής Οδού -ειδικά από τα Γιαννιτσά μέχρι την Πέλλα- εν έτη 2017, είναι πρωτοφανές, είναι απαράδεκτο, είναι μεσαιωνικό και, σε τελική ανάλυση, είναι άκρως επικίνδυνο για τους οδηγούς που διέρχονται στον δρόμο αυτό. Ειδικά τις ημέρες που σημειώνονται βροχοπτώσεις προκαλούνται σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Ειδικότερα στο κομμάτι Γιαννιτσών- Πέλλας, σε κάθε βροχόπτωση, σε κάθε καταιγίδα και γενικά σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, πολλά σημεία συνιστούν «κίνδυνο- θάνατο» για οδηγούς και οχήματα και απορούμε γιατί μέχρι σήμερα δεν επενέβη κάποιος εισαγγελέας για το «έγκλημα» που συνεχίζει να συντελείται.

Επίσης το οδικό μας δίκτυο εξυπηρετεί ένα τεράστιο όγκο μετακινήσεων αφού αποτελεί το κύριο οδικό δίκτυο για τις μεταφορές εξαγώγιμων προϊόντων του Νομού Πέλλας αλλά και τουριστικό προορισμό χιλιάδων επισκεπτών.


Συσκέψεις, υποσχέσεις και… η «αφαίρεση» 120 εκ. ευρώ!

Η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Χαλκηδόνα - Γιαννιτσά - Έδεσσα- όρια Νομού Πέλλας εδώ και χρόνια είναι επίσης το βασικό αίτημα όλων παραγωγικών τάξεων και φορέων Νομού Πέλλας, όπως είχε επισημάνει

παλαιότερα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ι. Τσώτσος. Υπήρξαν συνεχείς δεσμεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς όλα αυτά τα χρόνια για την προτεραιότητα που έχει ως έργο, στο μοναδικό Νομό της Βόρειας Ελλάδος που στερείται σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου, που ενώ από το 2009 υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες όλοι οι υπουργοί λόγω αδράνειας ή αδιαφορίας δεν προχώρησαν στη δημοπράτηση του έργου.


Το ενιαίο έργο κατασκευής και ολοκλήρωσης των παρακάμψεων θεωρείται σημαντικό για την περιοχή, καθώς πέρα από τη βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας, θα συντομεύσει τους χρόνους μετάβασης από τη Θεσσαλονίκη στην Πέλλα και την Φλώρινα, ενώ εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ταχύτερη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων και την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Πέλλας, του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν, των λουτρών στην Αλμωπία κ.λ.π.

Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνούμε τις πολιτικές αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων που «αφαίρεσαν» -για να μην χρησιμοποιήσουμε κάποια πιο σκληρή έκφραση- 120 εκ. ευρώ από το έργο προκειμένου να τα αξιοποιήσουν για την ολοκλήρωση της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης!


Επιβάλλεται λοιπόν η εκκίνηση της χρηματοδότησης με επαρκή ποσά και όχι με ψίχουλα που θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο το έργο.

Ας μην ξεχνούμε ότι η (σημερινή παράκαμψη) από την Χαλκηδόνα μέχρι την Παραλίμνη, μήκους 13 χιλιομέτρων, έκανε... 10 ολόκληρα χρόνια (2003 -2013) για να ολοκληρωθεί...

Μπουλουσάκης Δημήτρης


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.