Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θεόδωρος Αθανασόπουλος: «Πρώτο μέλημά μας η καθημερινότητα και πώς θα την κάνουμε πιο φιλική στον πολίτη και στον δικηγόρο»


Άρθρο του υποψηφίου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, ενόψει των εκλογών της Κυριακής

Δύο ημέρες μας χωρίζουν από την κορυφαία διαδικασία του Δικηγορικού Συλλόγου και αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου για το άμεσο μέλλον του Συλλόγου μας, αλλά και για την πορεία του κλάδου εν γένει. Είναι γνωστά τα θέματα που μας απασχολούν. Ο προβληματισμός εντοπίζεται κυρίως σε επίπεδο φορολογίας, στο ασφαλιστικό μας και στην συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, θέματα τα οποία - μαζί με τα ήθη που εισήγαγε η νέα Δικονομία από την 1-1-2016 –δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ προβλημάτων, ενώ – φυσικά – δεν είναι αμελητέα τα πρακτικά ζητήματα της δικηγορικής καθημερινότητας.

Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και η καινούρια Δικονομία είναι προφανώς ζητήματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν στο μέλλον κάθε ένα μέλος των 63 Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι σύμφωνη με την επανεξέταση -επί το ευνοϊκότερο- των κριτηρίων για την φορολογία από το πρώτο ευρώ, με αλλαγή προσδιορισμού του τρόπου καταβολής και του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών και κατανομής των δικηγορικών ηλικιών, με την κατάργηση ΦΠΑ, την κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και τελικά την παροχή φθηνότερης, ταχύτερης και αποτελεσματικότερης Δικαιοσύνης. Πιστεύω ότι η συνολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση του δικηγόρου δεν πρέπει να ξεπερνά το 40% του εισοδήματός του, κατά μέγιστο ποσοστό. Μπορούμε να επιτύχουμε αυτό τον στόχο με τη δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και με συντονισμένες ενέργειες.

Αυτά είναι ζητήματα που αφορούν βέβαια την ολομέλεια και ο δικός μας σύλλογος συνέβαλε και θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για την βελτίωση των συνθηκών που αφορούν τους συναδέλφους.

Πρώτο μέλημα όμως πρέπει να είναι η καθημερινότητα και πώς θα την κάνουμε πιο φιλική στον πολίτη και στον δικηγόρο.

-Κατ’ αρχήν εμείς οι ίδιοι να είμαστε όχι μόνο νομικοί παραστάτες αλλά εν γένει παραστάτες των συμπολιτών, με ατομική πρωτοβουλία αλλά κυρίως να συνεχιστεί σε θεσμικό επίπεδο η παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου, με την παρουσία του σε όλα τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, με σκοπό την επίτευξη της θετικής στάσης του κόσμου απέναντι στο δικηγορικό σώμα και την περαιτέρω άμβλυνση της αρνητικής εντύπωσης που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολύ καιρό για τον κλάδο.

-Οι δικαστικές υπηρεσίες της πόλης είναι η μία στον βορά και η άλλη στον νότο απέχοντας περίπου 1 χλμ. Το χρόνιο θέμα σε τοπικό επίπεδο είναι η

έλλειψη Δικαστικού Μεγάρου. Μετά την τελευταία επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης στην Έδεσσα, τον περασμένο Μάρτιο, ανακοινώθηκε από τον ίδιο η δημιουργία Δικαστικού Μεγάρου που θα εξυπηρετεί τις Δικαστικές Υπηρεσίες της Έδεσσας. Για τα Γιαννιτσά δεν άφησε καμία ελπίδα για κάτι παρόμοιο. Παρόλα αυτά, άφησε να εννοηθεί ότι αν θα βρούμε έτοιμο κτίριο μπορούμε να συζητήσουμε την μεταστέγαση των δικαστικών υπηρεσιών και όχι μόνο. Αυτό, πιστεύω, ότι είναι συνυφασμένο με την διατήρηση του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών. Αν δεν εξασφαλίσουμε λύση στου στεγαστικού μας προβλήματος, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χαθεί το Πρωτοδικείο. Σκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν, αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούν και άλλοι τοπικοί παράγοντες για να υλοποιηθούν, όπως ενδεχομένως και ο Δήμος Πέλλας για κτίρια της που του ανήκουν.

-Πολύ σοβαρό θέμα επίσης είναι η διοικητική διεύρυνση σχετικά με την τοπική αρμοδιότητα των Δικαστηρίων των Γιαννιτσών. Είναι θέμα που απασχολεί και τους κατοίκους όμορων νομών καθώς είναι σαφώς περισσότερο βολικό γι αυτούς να εξυπηρετούνται από τις Δικαστικές Υπηρεσίες των Γιαννιτσών. Αναφέρομαι κυρίως στους πολίτες της Γουμένισσας, των Κουφαλίων και της Χαλκηδόνας μαζί με του κοντινούς οικισμούς.

-Όμως με την ευκαιρία θέλω να θίξω το θλιβερό φαινόμενο οι δικάσιμοι του Πρωτοδικείου, να είναι με ωράριο και να χωρίζονται όπως τα σχολεία στα παλιά χρόνια σε «πρωινά» και «απογευματινά». Γνωρίζουμε την ταλαιπωρία όλως μας. Βρισκόμαστε στην ώρα μας, όπως ορίζει η πράξη κατάθεσης, συνήθως 09:00 και πληροφορούμαστε την τελευταία στιγμή αν θα περιμένουμε έως τις 12:00 για να συζητήσουμε την υπόθεση που μας αφορά. Αυτό λύνεται προσωρινά με την έγκαιρη ανακοίνωση των Δικαστών του Πρωτοδικείου που έχουν χρεωμένες τις υποθέσεις και την παροχή υλικοτεχνικής υποδομής των γραφείων των δικαστηρίων, λύση άλλωστε που έχει δοθεί και σε άλλα Πρωτοδικεία, πχ της Χαλκίδας και οριστικά με την λύση του κτιριακού προβλήματος.

Η βαθειά κρίση θεσμών και αξιών των ημερών μας, δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλα λόγια και βαρύγδουπες υποσχέσεις.

Οι δικηγόροι σήμερα, μικρή σχέση έχουν με τη δικηγορία του χθες και ο μαχόμενος δικηγόρος αγωνίζεται στην κυριολεξία για την επιβίωσή του.

Είμαστε όλοι δικηγόροι. Είμαστε όλοι δικηγόροι του δικογράφου, του καθημερινού αγώνα στα ακροατήρια , στις γραμματείες, στις υπηρεσίες.

Αυτό μας χαρακτηρίζει και αυτό μας ενώνει.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα, τα βιώνουμε καθημερινά και περιμένουμε λύσεις. Λύσεις, πέρα από ηγεμονισμούς. Άλλωστε, γνωριζόμαστε! Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών έχει περιορισμένο αριθμό μελών και είναι γνωστή η πορεία – κοινωνική και επαγγελματική – του καθενός από εμάς.

Σε αυτές τις εκλογές υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα καθώς για πρώτη φορά είμαστε υποψήφιοι τρεις συνάδελφοι για την Προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών και επτά για στην στελέχωση των υπολοίπων τεσσάρων θέσεων του ΔΣ. Υπάρχει, λοιπόν, πλουραλισμός ατόμων, ιδιοσυγκρασιών, ιδεών.

Καλώ και τους 91 εγγεγραμμένους στον εκλογικό κατάλογο, ένα προς έναν, να προσέλθουν και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με μοναδικό κριτήριο την καλύτερη εκπροσώπηση του Συλλόγου σε όλα τα επίπεδα, με ηγεσία η οποία να συνθέτει και όχι να διαιρεί.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.