Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νέο βιβλίο με ανατροπές στην ιστορική γνώση και στην αρχαιολογική σκαπάνη: «Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι θαμμένος στη Βεργίνα»


Το νέο βιβλίο του Τριαντάφυλλου Δ. Παπαζώη που έφυγε από τη ζωή το 2011, δηλώνει με τρόπο κατηγορηματικό ακόμη και με τον ίδιο του τον τίτλο: «Ο Μέγας Αλέξανδρος με την οικογένειά του είναι θαμμένοι στους βασιλι κούς τάφους ΙΙ και ΙΙΙ της Βεργίνας».

Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας έγραφε στον πρόλογο του βιβλίου του που ουσιαστικά αποτελεί την ολοκλήρωση μιας πολύχρονης έρευνας «ποτέ δε θα τολμούσα σαν μη ειδικός να καταπιαστώ με ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας που ανακάλυψε ο αρχαιολόγος καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος. Το επιχειρώ όμως, γιατί πιστεύω πως, όταν η πραγματική αλήθεια είναι ολοφάνερη και κατά κάποιο τρόπο αδικείται από μια ιστορική πλάνη, αυτός που έχει σχηματίσει μια τέτοια γνώμη, βασισμέ νη σε τεκμηριωμένες αποδείξεις, όπως κατά τη γνώμη μου υπάρχουν στην προκειμένη περίπτωση, οφείλει να παίρνει θέση χωρίς δισταγμούς. Αυτό επιβάλλεται και για έναν ακόμη λόγο, όταν το θέμα όπως συμβαίνει εδώ, συνδέεται με την ιστορία του Έθνους».

Ο Τριαντάφυλλος Παπαζώης επιχειρεί μια μελέτη - έρευνα, τόσο για την ταυτότητα των βασιλικών νεκρών, όσο και για τα ευρήματα των τάφων τους. «Ιστορία ουδέν ψεύδος λέγει, ουδέν αληθές σιωπά» Στο βιβλίο του ο Τριαντάφυλλος Παπαζώης καταλήγει στα εξής συμπεράσματα, τα οποία τεκμηριώνει με πλούσια και εμπεριστατωμένη βιβλιογραφία:

-Οι νεκροί των βασιλικών τάφων της Μεγάλης Τούμπας στη Βεργίνα, δεν ανήκουν στον βασιλιά Φίλιππο Β και την τελευ ταία του σύζυγο Κλεοπάτρα ή ενδεχόμενα σε κάποια από τις βάρβαρες συζύγους του.

-Ο τάφος ΙΙΙ επίσης δεν ανήκει σε κάποιον άγνωστο «πρίγκηπα».

-Ολοι οι βασιλικοί τάφοι στις Αιγές είχαν συληθεί από τους Γα- λάτες μισθοφόρους του Πύρου κατά το 274 πΧ -Οι νεκροί των τάφων αυτών, όπως θα αποδειχθεί, ανήκουν σε πρόσωπα της μακεδονικής δυναστείας που έχουν επαναταφεί σε αυτούς μετά την καταστροφή της νεκροπόλεως των Αιγών.


Ως κύρια αφετηρία της έρευνας του βιβλίου, χρησιμοποιήθηκαν το βιβλίο του καθηγητή Ανδρόνικου «Βεργίνα. Οι βασιλικοί τάφοι» (1984), κείμενα αρχαίων συγγραφέων της ελληνικής ιστορίας, σχετικές πληροφορίες που μας δίνουν οι αρχαίοι ιστοριογράφοι του Φιλίππου του Β, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των διαδόχων και των επιγόνων του, σχετικά στοιχεία από τη νεότερη ελληνική και ξένη ιστοριογραφία, καθώς και από τα ταφικά κτίσματα και ευρήματα που ανακαλύφθηκαν από τον ίδιο τον καθηγητή στις ανασκαφές της Βεργίνας και τέλος, ανθρωπολογικά-ανατομικά και άλλα ιατρικής μορφής στοιχεία τα οποία μας δίνουν οι ειδικοί επιστήμονες για τους σκελετούς των νεκρών της Βεργίνας, καθώς και αρχαίοι ιστορικοί. Τα στοιχεία που φέρνει στο φως η έρευνα του Τριαντάφυλλου

Παπαζώη, ανατρέπουν τα δεδομένα της αρχαιολογικής σκαπάνης του Μανόλη Ανδρόνικου, αλλά και τις εδραιωμένες αντιλήψεις σχετικά με τους τάφους της Βεργίνας.

Σημείωση του συγγραφέα

Συναισθανόμενος το βάρος των στοιχείων που προσκομίζει, ο συγγραφέας δηλώνει στην εισαγωγή του βιβλίου του: «Οι λόγοι που μου επέβαλαν την απόφαση για την έκδοση αυτή είναι τα επιπλέον σημαντικά ιστορικά αποδεικτικά στοιχεία που έχουν προκύψει από τις συνεχιζόμενες ερευνητικές μου προσπάθειες από το 2001 και εδώθε. Όλα τα συμπληρωματικά αυτά αποδεικτικά στοιχεία, σε συνδυασμό με ουσιώδεις παρεμβάσεις μου στο κυρίως κείμενο, επιβεβαιώνουν τα αρχικά μου συμπεράσματα για την ταυτότητα των νεκρών και των βασιλικών τάφων ΙΙ και ΙΙΙ της Βεργίνας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να δηλώσω ότι το υπόψη βιβλίο γράφτηκε με αποκλειστικό και μόνο σκοπό να αποκαλυφθεί η ιστορική αλήθεια για την ταυτότητα των παραπάνω τάφων και των θαμμένων σε αυτούς τριών νεκρών, και για κανένα άλλο λόγο ή σκοπιμότητα , που θα ήθελε ενδεχομένως να υποθέσει κανείς» Τριαντάφυλλος Παπαζώης 30.4.2011.

Πηγή: Εβδομαδιαία εφημερίδα Karfitsa


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.