Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μαν. Σαββίδης: «Πρωτοφανής, άδικος και απαράδεκτος ο αποκλεισμός μας από τις εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι…»


Δυναμική και με μηνύματα η δράση του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών

«Πρωτοφανής, άδικος και απαράδεκτος είναι ο αποκλεισμός μας από τις εκδηλώσεις στην πομπή των Εορτών Εξόδων 2018, στο Μεσολόγγι», δηλώνει στη Η.Ε. karatzova.com ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, Μανόλης Σαββίδης, με αφορμή την πρόσφατη κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Μεσολογγίου και Γιαννιτσών, με υπαιτιότητα του ίδιου του Δημάρχου Μεσολογγίου, όπως προσθέτει ο κ. Σαββίδης και συνεχίζει: «ο τελετάρχης της εκδήλωσης στο Μεσολόγγι και ο ίδιος ο Δήμαρχος επέδειξαν μια ιδιαίτερα αφιλόξενη, απαξιωτική και αγενής συμπεριφορά απέναντι στα μέλη ενός συλλόγου, όπως ο δικός μας, που δεν ήθελαν να πράξουν τίποτα παραπάνω από αυτό που κάνουν συνεχώς από την ίδρυσή του: Να διαδώσουν και να διατηρήσουν τα γεγονότα της ιστορίας μας ζωντανά στη μνήμη όλων»!

«Τα Γιαννιτσά είναι μια πόλη που θα εκπροσωπούσαμε εμείς στο Μεσολόγγι και οι κύριοι αυτοί απέκλεισαν μια ολόκληρη πόλη, έναν ολόκληρο Δήμο. Κατάντησαν το ιστορικό Μεσολόγγι ένα αλωνάκι κολλητών και ψηφοφόρων», σημειώνει ο κ. Σαββίδης.

Αν και σχετικά νεοσύστατος ο σύλλογος, με δράση λίγων ετών, κατάφερε και έγινε γνωστός σε όλο το πανελλήνιο! Τα μέλη του δεν προλαβαίνουν να ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις που δέχονται καθώς τους καλούν παντού. Στο Καρπενήσι, στα Γιάννενα, στα Γρεβενά, στην Έδεσσα, στην Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, ακόμη και στο εξωτερικό, όπου με την παρουσία τους και την συμμετοχή τους σε παρελάσεις αλλά και άλλες εκδηλώσεις «βάζουν την σφραγίδα τους» και αφήνουν το στίγμα τους, πάντα με μοναδικό γνώμονα αυτό που φέρουν και στην ονομασία του Συλλόγου τους: Να διαδώσουν και να διατηρήσουν τα γεγονότα της ιστορίας μας ζωντανά στη μνήμη όλων, αλλά και να μάθουν στα παιδιά μας τους πραγματικούς ήρωες τους έθνους, που σε πολλές φάσης της ιστορίας έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

Ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, ο οποίος προσπαθεί να καλύψει μέσα από την δράση του το μεγάλο κενό της γνώσης της ιστορίας, κυρίως στα παιδιά, που όπως ισχυρίζονται τα μέλη του, δεν γίνονται -όσο θα έπρεπε- γνώστες της λαμπρής και πλούσιας ιστορίας της χώρας μας.

«Η ελληνική ιστορία δεν υπάρχει στα σχολεία μας»



«Η ελληνική ιστορία δεν υπάρχει στα σχολεία μας», επισημαίνει στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανόλης Σαββίδης και προσθέτει: «Την Βιομηχανική επανάσταση την μάθαμε, την Γαλλική επανάσταση την γνωρίσαμε, το ίδιο και την Αμερικάνικη επανάσταση και όταν στα σχολεία μας φθάναμε στο κεφάλαιο για την Ελλάδα να μιλήσουμε για την ελληνική επανάσταση του 1821, είχε στα βιβλία μας μόνο δύο σελίδες, ενώ για το 1940 δεν υπήρχε απολύτως τίποτε στην ύλη».

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, η ελληνική επανάσταση ήταν πολύ μεγάλο γεγονός, ήταν παγκόσμιο φαινόμενο και δυστυχώς, όπως υπογραμμίζει «οι νεώτεροι δεν το αναδεικνύουμε όσο θα έπρεπε αντίστοιχα με την αξία και ιστορική σημασία της. Εξάλλου για αυτό το λόγο αναπτύχθηκε και το μεγάλο ρεύμα του φιλελληνισμού. Δεν έχουν αναδειχθεί τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας μας. Δεν τα συμπεριλαμβάνουν στον βαθμό που θα έπρεπε τα σχολικά βιβλία, ούτε στο παρελθόν, ούτε τώρα.

Αυτός είναι και ο βασικός σκοπός ίδρυσης και λειτουργίας του Συλλόγου μας: Να αναδείξει την πλούσια ιστορία μας».

Η ταινία «Έξοδος 1826» την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών



Σημαντική και καθοριστική ήταν εξάλλου η εθελοντική συμμετοχή μελών του Συλλόγου στα γυρίσματα της ταινίας «Έξοδος 1826» που θα προβληθεί στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, την ερχόμενη Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, στις 8.00 το βράδυ. Τα γυρίσματα, ως γνωστόν, έγιναν στην πανέμορφη τοποθεσία της Κρώμνη, στους πρόποδες του Παϊκου των Γιαννιτσών και προβάλλεται από πέρσι σε όλη τη χώρα. Η ιστορία των παιδιών της Σαμαρίνας που έφυγαν από το χωριό τους για να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, το 1826, «ζωντάνεψε» στη μεγάλη οθόνη μέσα από την ανεξάρτητη παραγωγή του Βασίλη Τσικάρα με τίτλο : «Έξοδος 1826» και συμμετείχαν μέλη από το Σύλλογο Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής. Το έργο είναι βασισμένο στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία και είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα, μετά από 46 σχεδόν χρόνια και τον «Παπαφλέσσα» (1971) του Τζέιμς Πάρις.

Η ταινία ολοκληρώθηκε χάρη στο πείσμα και την εθελοντική εργασία: «Οι δυσκολίες της ταινίας είχαν ξεκινήσει πριν από τέσσερα χρόνια,» περιγράφει ο έλληνας σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας για μια υπερπαραγωγή που γυρίστηκε στην Κρώμνη Γιαννιτσών και τελικά ολοκληρώθηκε χάρη σε «μερικούς ρομαντικούς, ολίγον ‘τρελούς’ που στήριξαν το εγχείρημα».

Η εθελοντική συνεισφορά του δήμου Πέλλας όπως και του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Γιαννιτσών με την παρουσία μελών του αλλά και με την συνδρομή διαφόρων εξαρτημάτων απαραίτητων για την παραγωγή (όπως στολές κ.λ.π.), ήταν πολύτιμη.

Η νέα ταινία «Πολιορκία»



Η νέα ταινία του Βασίλη Τσικάρα «Πολιορκία», στην οποία συμμετέχουν και πάλι μέλη του Συλλόγου (και φυσικά ο Μανόλης Σαββίδης) και τα γυρίσματά της ολοκληρώνονται περίπου τον ερχόμενο Απρίλιο, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και δη στο ιστορικό γεγονός της μάχης της Μονής Δοβρά στη Βέροια, τον Μάρτιο του 1822. Αναμένεται να προβληθεί στις αίθουσες μέσα στο 2018.
islg


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.