Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείωση υποψήφιων δημάρχων

Κομματική πειθαρχία και στις αυτοδιοικητικές εκλογές επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση με διάταξη που περιέχεται στον νέο «Καλλικράτη» και αφορά τις συγκεκριμένες εκλογές, οι οποίες σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν με απλή ανόθευτη αναλογική. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και στον εκλογικό νόμο για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι έτοιμο. Ωστόσο, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά το Πάσχα, ενώ ακόμα η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τα κόμματα δεν έχουν ενημερωθεί για το τι ακριβώς θα περιέχει. Η καθυστέρηση (σ.σ. ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είχε δηλώσει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από το Πάσχα), εκτός των άλλων οφείλεται και σε εσωκομματικές διαφωνίες όσον αφορά τις ρυθμίσεις που αφορούν τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη τη Μ. Παρασκευή.

Η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τις διαρροές, από αντάρτες και υποψηφίους της ΛΑΕ, με διάταξη που περιέχεται στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», καθορίζει ότι σε όλα τα ψηφοδέλτια υποψηφίων για τη δημαρχία πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον αριθμός υποψήφιων δημοτικών συμβούλων ίσος με τον αριθμό των εκλεγομένων ανά δήμο. Κατά ανώτατο όριο ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων ανά παράταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το +10% του αριθμού των εκλεγομένων ανά δήμο. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων που εκλέγεται εξαρτάται από το μέγεθος του δήμου. Για παράδειγμα, στον Δήμο Αθηναίων εκλέγονται συνολικά 49 δημοτικοί σύμβουλοι, οπότε με βάση τη νέα νομοθεσία, εφόσον ισχύσει, σε κάθε ψηφοδέλτιο πρέπει να συμπεριλαμβάνονται από 49-54 υποψήφιοι.

Ωστόσο, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο ειδικά στους μεγάλους δήμους να υπάρχουν ψηφοδέλτια με μικρό αριθμό υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, με αποτέλεσμα βέβαια να αποδυναμώνονται υποψηφιότητες υποστηριζόμενες από κόμματα ή κομματικούς μηχανισμούς.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να θεσμοθετήσει την απλή και «ανόθευτη» αναλογική ως το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις. Πριν από μερικούς μήνες, ο υπουργός Εσωτερικών σε συνάντησή του με την ΚΕΔΕ είχε καθησυχάσει τους δημάρχους ότι θα θεσμοθετηθούν δικλίδες που θα εξασφαλίζουν κυβερνησιμότητα σε δήμους στους οποίους ο δήμαρχος δεν θα έχει την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων. Φαίνεται, όμως, πως επικράτησε η άποψη της εφαρμογής της απλής αναλογικής. Οπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, «σήμερα σε 90 δήμους σε σύνολο 325, οι αποφάσεις λαμβάνονται στο δημοτικό συμβούλιο συναινετικά. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί».

Κοινό συνέδριο

Πάντως, η ΚΕΔΕ και η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) αποφάσισαν την πραγματοποίηση κοινού συνεδρίου στις 18 και 19 Απριλίου στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.

Πηγή: Καθημερινή


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…