Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνέντευξη με τον Γιώργο Καρασμάνη: «Μόνο με την λαϊκή ετυμηγορία γίνεται η ανανέωση στα πρόσωπα»


Οι υποψήφιοι βουλευτές να είναι διπλάσιοι και τριπλάσιοι από τις έδρες για να μπορεί να επιλέγει ο λαός. Έτσι μόνον γίνεται ανανέωση. Με τη λαϊκή ετυμηγορία. Υπάρχουν νέοι ηλικιακά άνθρωποι με γερασμένα μυαλά και μεγάλοι που έχουν νεανικά μυαλά και καρδιές. 

Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του προς την Ηλεκτρονική Εφημερίδα μας ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης, ο οποίος θα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής και «υπενθυμίζει» την ονομαστική αναφορά που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στο πρόσωπό του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πέλλα. «Ας το ακούσουν αυτοί που αρέσκονται σε σενάρια ονείρων θερινής νύχτας», τονίζει χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα προβλήματα της Πέλλας αυτά, όπως λέει, «είναι υπαρκτά και διαχρονικά», όμως συμπληρώνει πως «άλλο πράγμα είναι να συζητάς και να κριτικάρεις προσπάθειες και παρεμβάσεις και άλλο να απουσιάζεις παντελώς και να ζητάς και από πάνω και τα ρέστα». Στην ίδια συνέντευξη χαρακτηρίζει «καραμπινάτο σκάνδαλο», το γεγονός ότι «την παραμονή της διάλυσης της Βουλής τον Απρίλη 2012 μας έκλεψαν αυτά τα χρήματα (120 εκ. ευρώ για τις παρακάμψεις) για να τα ¨ρίξουν¨ με το έτσι θέλω στην περιφερειακή της Θεσσαλονίκης»!
Υπογραμμίζει δε ότι το βασικό σχέδιο της ΝΔ είναι ανάπτυξη παντού στην Ελλάδα! Όσο για την Πέλλα μέσα σε αυτή τη νέα αναπτυξιακή πορεία θα βρει το δικό της ρόλο σταθμίζοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που επεκτείνονται σε όλους τους τομείς της οικονομίας και κοινωνίας. 
Κατηγορεί την κυβέρνηση για «σκόπιμες κωλυσιεργίες που στοχεύουν να ροκανίσουν το χρόνο, να παραπέμψουν την κατασκευή του έργου του φράγματος Αλμωπαίου στις καλένδες και να διοχετεύσουν τα εκατομμύρια αλλού» και γι’ αυτό το τεράστιο θέμα ζητάει τη συστράτευση όλων των φορέων του τόπου μας. 
Τέλος σε ότι αφορά στον αγροτικό τομέα σημειώνει ότι «έχει περιέλθει σε τέλμα!». 

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Καρασμάνη στην Η.Ε. karatzova.com, έχει ως εξής: 

Ερώτηση: Κύριε Καρασμάνη, η κυβέρνηση επιμένει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Εσείς τι πιστεύετε; 
Απάντηση: Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι υγεία για τη δημοκρατία. Οι εκλογές, όποτε και εάν γίνουν – ακόμα και αύριο – είναι καλοδεχούμενες. Η Κυβέρνηση μπορεί να θέλει να εξαντλήσει την τετραετία, όμως ο λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία έχει εξαντληθεί από αυτήν. 

Ερ: Ο πρωθυπουργός και υπουργοί της κυβέρνησης, εμφανίζονται βέβαιοι ότι η Χώρα θα βγει από το μνημόνιο τον Αύγουστο, χωρίς νέα μέτρα. Πως κρίνετε αυτή την τοποθέτηση; Θα υπάρξει «καθαρή έξοδος»; 
Απ: Είναι να απορεί κανείς, για ποια «καθαρή έξοδο» μιλάνε οι άνθρωποι… Ποιους πιστεύουν ότι μπορούν να παραπλανήσουν πλέον; Εάν η Κυβέρνηση εννοεί «καθαρή έξοδο» ότι η λιτότητα θα διατηρηθεί μέχρι το 2060, λόγω των εξωφρενικών πλεονασμάτων που η ίδια έχει αποδεχθεί, ότι η εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας θα εξακολουθήσει μέχρι το 2114, μέσω του «υπερταμείου» διάρκειας 99 ετών που έχει συμφωνήσει και ότι η επιτροπεία και επιτήρηση, και μάλιστα ανά τρίμηνο, θα διατηρηθεί για πολλές δεκαετίες, μέχρι να εξοφληθεί το 75% των δανείων που έχουμε πάρει, τότε ναι, θα έχουμε αυτό που η Κυβέρνηση ονομάζει «καθαρή έξοδο». Όσο για τα πρόσθετα μέτρα μετά την «καθαρή έξοδο», τα έχει ήδη προσυπογράψει η Κυβέρνηση: Μείωση των συντάξεων κατά 18% από φέτος το Δεκέμβριο, αύξηση του φόρου εισοδήματος μέσω της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, νέα αύξηση του ΦΠΑ μέσω της μετάταξης προϊόντων στον υψηλό συντελεστή, παραπέρα «ψαλίδι» σε μισθούς και μεροκάματα, βάρβαρη υπερφορολόγηση. Τί νομίζουν ότι μπορούν να κρύψουν; Τη «θηλιά» των υψηλών πλεονασμάτων του 3,5% και όλα όσα προβλέπει το 3ο και 4ο Μνημόνιο που η ίδια έφερε και ψήφισε στη Βουλή; Ότι έχουν να εφαρμόσουν το 4ο Μνημόνιο των 5,4 δις; Εδώ ο ίδιος ο Τσακαλώτος δεν ξέρει πραγματικά τί γίνεται και παίζει με τις λέξεις… Τη μια μέρα μιλάει για «αυστηρό σύστημα μεταμνημονιακής εποπτείας» και την άλλη για «ενισχυμένη παρακολούθηση»! Βγάλτε συμπέρασμα… 

Ερ: Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; 
Απ: Ακούστε κε Μπουλουσάκη. Θέλω να μην το πιστεύω. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ανεξάρτητα από τις εκλογές τους, αυτό που συμβαίνει, είναι κυριολεκτικά πρωτοφανές. Σχετικά πρόσφατη είναι η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα και, όπως ήταν φυσικό, μια τέτοια επίσκεψη δημιουργεί εύλογες προσδοκίες για μια σύσφιξη, τουλάχιστον μια βελτίωση στις σχέσεις των δύο Χωρών. Εδώ συνέβη το αντίθετο. Από την επομένη της επίσκεψης έχουμε προκλητικότητα και ένταση και μάλιστα κλιμακούμενη καθημερινά. Αυτό που ζούμε δεν έχει ξαναγίνει. Υπήρχαν πάντα μεθοριακά επεισόδια, αλλά λύνονταν την ίδια μέρα μεταξύ των συνοριακών διοικητών εκατέρωθεν. Σήμερα, ανάλογα ζητήματα προσλαμβάνουν διαστάσεις εθνικού προβλήματος. Εκείνο πάντως που με απασχολεί έντονα είναι η περίοδος μετά την 24η Ιουνίου και τις τουρκικές εκλογές. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη ρευστότητα που επικρατεί στην ευρύτερη «γειτονιά» μας, αλλά και τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, που τους τελευταίους μήνες χαρακτηρίζονται από αυξανόμενη ένταση και περαιτέρω αστάθεια. Δεν είμαι απαισιόδοξος αλλά δεν μπορώ να είμαι και σκεπτικός για την περαιτέρω πορεία των εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η προκλητικότητα και η επιθετικότητα θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από την Κυβέρνηση με ψυχραιμία και σοβαρότητα αλλά, δυστυχώς, και σ’ αυτό το μείζον εθνικό θέμα, επιδεικνύεται από κυβερνητικής πλευράς, μια ανευθυνότητα, μια επιπολαιότητα… 

Ερ: Τελικά, ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την ονομασία της γειτονικής χώρας; 
Απ: Η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή έθεσε το πλαίσιο, στο οποίο έπρεπε να κινηθεί η Κυβέρνηση… Με συγκεκριμένες προτάσεις, για αλλαγή του Συντάγματος του γειτονικού κρατιδίου, και για ξεκάθαρη αποκήρυξη του αλυτρωτισμού… Δυστυχώς, από κυβερνητικής πλευράς υπάρχει διγλωσσία, άλλα το πρωί, άλλα το μεσημέρι, άλλα το βράδυ! Ο Μητσοτάκης έχει εξ αρχής ξεκαθαρίσει τη θέση του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να χωρίσει τους Έλληνες για να ενώσει τους σκοπιανούς! Αντιλαμβάνεστε ότι έχω μια μεγάλη ευαισθησία πάνω σ’ αυτό το θέμα, μιας και σε τούτο τον τόπο γεννήθηκα και μεγάλωσα όπως και εσείς άλλωστε. Και με συνοδεύουν μνήμες, όπως όταν στα παιχνίδια με τ’ άλλα παιδιά ψάχναμε και βρίσκαμε νομίσματα της εποχής του Μεγαλέξανδρου με απεικονίσεις στην ελληνική γλώσσα, που καταδείκνυαν την έτσι κι’ αλλιώς αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. Και θεωρώ μεγάλο προνόμιο που, ως Υπουργός στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν είχαμε την προεδρία, είχα την ευκαιρία να μιλήσω γι’ αυτήν την αξέχαστη παιδική εμπειρία μου και την σημασία της στον Αμερικανό ομόλογό μου αλλά και στους τότε 28 κοινοτικούς ομολόγους μου, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας και μάλιστα τους είχα προσκαλέσει να επισκεφτούν την γενέτειρά μου για να δουν από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα. Η φιλία και η καλή γειτονία οικοδομείται πάνω σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε ευφάνταστες ιδεοληψίες. 

Ερ: Πάμε στα θέματα της Πέλλας. Κατά κοινή ομολογία η Πέλλα βρίσκεται σε «συγκοινωνιακή και αναπτυξιακή απομόνωση». Για αυτό κατηγορείστε από στελέχη της σημερινής κυβέρνησης ότι έχετε ως ΝΔ μεγάλες ευθύνες καθώς βρισκόσασταν επί σειρά ετών (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) στην διακυβέρνηση της χώρας. Τι απαντάτε; 
Απ: Τί απαντώ; Ποιος μας κατηγορεί για συγκοινωνιακή και αναπτυξιακή απομόνωση; Αυτοί που επί τρία ολόκληρα χρόνια έχουν απομονώσει αναπτυξιακά ολόκληρη τη χώρα; Αυτοί που μας οδήγησαν στο 3ο και 4ο Μνημόνιο, όταν είχε διαφανεί κάποια ακτίνα στην άκρη του τούνελ; Αυτοί που έκαναν ακριβώς τα τελείως αντίθετα από εκείνα που υποσχέθηκαν όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές τους δηλώσεις στη Βουλή; Κοιτάξτε, τα προβλήματα της Πέλλας είναι υπαρκτά και διαχρονικά. Το πώς ο καθένας τα αντιμετωπίζει και με ποιό τρόπο φυσικά και αποτελεί θέμα συζήτησης και κριτικής. Άλλο πράγμα, όμως, είναι να συζητάς και να κριτικάρεις προσπάθειες και παρεμβάσεις και άλλο να απουσιάζεις παντελώς και να ζητάς και από πάνω και τα ρέστα. Για να συνεννοούμαστε. Αυτό το τεράστιο πρόβλημα το ανέδειξα ως μείζον για τον Νομό μας από την πρώτη μέρα ως Βουλευτής… Και το 2004 ως Κυβέρνηση, δεν βρήκαμε κυριολεκτικά τίποτα! Δεν υπήρχαν καν μελέτες για να προχωρήσουμε σε κάποιο έργο. Γι’ αυτό και έδωσα τις δικές μου ανυποχώρητες μάχες που όλοι γνωρίζουν. Διασφάλισα 5 εκατομμύρια ευρώ για μελέτες κατασκευής δρόμου με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, ακόμη άλλα 120 εκατομμύρια για τις παράκαμψεις Γιαννιτσών - Χαλκηδόνας, αλλά και ένα επιπλέον σημαντικό ποσό που είχε δεσμευθεί εγγράφως από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών για το τμήμα Μαυροβούνι - Έδεσσα. Ή μήπως αγνοεί κανείς, το καραμπινάτο σκάνδαλο, όταν την παραμονή της διάλυσης της Βουλής τον Απρίλη 2012 μας έκλεψαν αυτά τα χρήματα για να τα «ρίξουν» με το έτσι θέλω στην περιφερειακή της Θεσσαλονίκης! Και για όσους προσποιούνται ότι ξεχνούν, να θυμίσω ακόμη ότι προσωπικά εξασφάλισα 12,5 εκατομμύρια ευρώ για την βελτίωση του άξονα Άγρα – Βρυττά, την χρηματοδότηση μελέτης 1 εκατομμυρίου ευρώ για τον άξονα Έδεσσα – Άγρα, όπως επίσης και άλλα κονδύλια για βελτιωτικές παρεμβάσεις στον παλιό οδικό άξονα, διαπλατύνσεις, κατασκευές κόμβων στη σερβική γέφυρα, Αγελαδόστρατα, θέση μηδέν προς Γουμένισσα, Άγιο Γεώργιο – Τριφύλλι κλπ. 

Ερ: Με ποιον τρόπο κε Καρασμάνη πιστεύετε ότι μπορεί η Πέλλα να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά; Ποιο είναι το σχέδιό σας επιγραμματικά; 
Απ: Η Πέλλα δεν είναι ξεκομμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν μπορεί να προχωρήσει και να αναπτυχθεί μόνη της, όταν η Πατρίδα μας βρίσκεται συνεχώς στη δύνη της στασιμότητας και στο σπιράλ της ατέρμονης λιτότητας. Η Πέλλα, πέρα από τις όποιες ιδιαιτερότητές της, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτού που λέγεται Ελλάδα και μόνο εάν η Ελλάδα ευημερήσει, τότε αυτό θα γίνει και για την Πέλλα. Και μια τέτοια πορεία χρειάζεται μια άλλη πολιτική, έξω και πέρα από τη σημερινή. Άρα, το βασικό σχέδιο είναι ανάπτυξη παντού στην Ελλάδα! Όσο για την Πέλλα μέσα σε αυτή τη νέα αναπτυξιακή πορεία θα βρει το δικό της ρόλο σταθμίζοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που επεκτείνονται σε όλους τους τομείς της οικονομίας και κοινωνίας. Επιγραμματικά αναφέρω: με τον εκσυγχρονισμό του οδικού ή καλύτερα, του συγκοινωνιακού μας δικτύου το οποίο για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αποτελέσει προτεραιότητα. Άλλωστε, έχει δεσμευτεί γι’ αυτό ο ίδιος ο Πρόεδρος και μάλιστα από το Βήμα της Έκθεσης της Θεσσαλονίκης. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Και ο τουρισμός μας, μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί, στηριζόμενος τόσο στα τοπικά προϊόντα, όσο και στην οργάνωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών για συναλλαγματοφόρο τουρισμό. Πχ, με την αξιοποίηση και σωστή λειτουργία του χιονοδρομικού Κέντρου του Καϊκματσαλάν… Με το Μουσείο της Πέλλας που, αν εγώ δεν αντιδρούσα θα το είχαν απεντάξει από το προηγούμενο ΕΣΠΑ … Με τη δημιουργία ναυταθλητικού κέντρου στο Λουδία, ένα αίτημα πολλών ετών, δεδομένου ότι η περιοχή μπορεί να εξελιχθεί σε ένα κέντρο πρότυπο για ολόκληρη τη Μακεδονία, αλλά και πόλο έλξης για τη φιλοξενία αθλητικών και ευρύτερα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Είχα διασφαλίσει γι’ αυτό το σκοπό 4 εκατομμύρια αλλά δυστυχώς, λόγω προβλήματος στο ιδιοκτησιακό της περιοχής ο Δήμος Γιαννιτσών δεν μπόρεσε να απορροφήσει τα χρήματα… Έχουμε τους ονομαστούς καταρράκτες της Έδεσσας, που για να γίνουν πιο προσβάσιμοι και για να εξωραϊστεί ο χώρος, είχα εξασφαλίσει 6 εκ. για την μεταφορά του γηπέδου και την κατασκευή του νέου αθλητικού κέντρου στη θέση Τσαϊρ Πασά…, όπως επίσης τα Λουτρά Πόζαρ και τη Μονή Αρχαγγέλου. Με λίγα λόγια ένα θησαυρό που αν αξιοποιηθεί όπως πρέπει, μπορεί να σηματοδοτήσει μια δυναμική ανάπτυξη για τον τόπο μας και φυσικά όπως έχω αναφερθεί για να μην επαναλαμβάνομαι ειδική βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα. 


Ερ: Έχετε πάρει «προσωπικά» το μεγάλο ζήτημα με το Φράγμα του Αλμωπαίου (Καλής). Αγωνιστήκατε για την υλοποίησή του γιατί το πιστέψατε. Σήμερα κατηγορείτε -σε υψηλούς τόνους είναι η αλήθεια- την κυβέρνηση για «ήξεις- αφήξεις» και εν τέλει για καθυστέρηση στις διαδικασίες. Ποια είναι τελικά η αλήθεια; 
Απ: Η αλήθεια είναι μια «πονεμένη ιστορία». Συμπληρώνοντας την απάντηση και στο προηγούμενο ερώτημά σας, πρέπει να πω ότι είναι ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο πολλαπλής χρησιμότητας. Θα αρδεύει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στις πεδιάδες Σκύδρας, Γιαννιτσών και Αλμωπίας, μπορεί να γίνει ένας πόλος έλξης, με κατασκευή χώρων αναψυχής, να δώσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Μιλάμε για ένα έργο 120 εκατομμυρίων, με πολλαπλασιαστή 3 ή και 4 που μπορεί να φέρει και να «ρίξει» 400 εκατομμύρια ευρώ στην αγορά. Το μεγαλύτερο έργο στη Μακεδονία και ίσως και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Αλλά έχει ένα… σοβαρό «κουσούρι»: Είναι, βλέπετε, έργο που αποφασίστηκε και σχεδιάστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και στο οποίο πρωτοστάτησα! Και γι’ αυτό ακυρώθηκε το 2011 η δημοπράτηση της κύριας μελέτης. Χρειάστηκε να πάω στο Υπουργείο, να επιταχύνω τις διαδικασίες, να το εντάξω στο «πακέτο Γιουνγκέρ» ως τρίτο μεγάλο έργο από τα δέκα που προτάθηκαν, να διασφαλίσω 436 εκατομμύρια κοινοτικών κονδυλίων με το Μέτρο 4.3.1 ώστε να ενταχθούν κατασκευές φραγμάτων και αρδευτικά έργα ζωτικής σημασίας για τον τόπο. Αυτά τα χρήματα λιμνάζουν ανεκμετάλλευτα στις Βρυξέλλες γιατί; Διότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προκηρύξει το Μέτρο που προανέφερα. Όπως τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει κλείσει ούτε την περιβαλλοντική μελέτη, που έπρεπε να έχει κλείσει στο πρώτο τρίμηνο του ΄15! Σκόπιμες κωλυσιεργίες που στοχεύουν να ροκανίσουν το χρόνο, να παραπέμψουν την κατασκευή του έργου στις καλένδες και να διοχετεύσουν τα εκατομμύρια αλλού! Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε ότι τα τέσσερα αυτά χρόνια δεν βγαίνει μια απόφαση έγκρισης και στις αλλεπάλληλες Ερωτήσεις μου στη Βουλή να απαντάνε σκόπιμα αντιφατικά, τη μια φορά ότι το έργο πρέπει να έχει «διαχρονικότητα», την άλλη πρέπει να έχει «περιβαλλοντικό χαρακτήρα»; Γι’ αυτό και στο τεράστιο αυτό θέμα ζητάω τη συστράτευση όλων των φορέων του τόπου μας. 

Ερ: Πως θα καταπολεμήσετε την ανεργία που έχει φθάσει σε υψηλότατα ποσοστά στην Π.Ε. Πέλλας; 
Απ: Σας είπα και προηγούμενα ότι είναι εσφαλμένη η άποψη να θεωρούμε την Πέλλα ξεκομμένη από την υπόλοιπη χώρα. Το ίδιο συμβαίνει και με την ανεργία. Δεν έχει η Πέλλα μόνο υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και υποαπασχόλησης. Τα έχει όλη η χώρα. Και η προσπάθεια πρέπει να είναι κεντρική και όχι τοπική. Η ανεργία καταπολεμείται μόνο με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την τόνωση της εγχώριας αγοράς και της εξωστρέφειας. Ή θα γίνουν όλα αυτά για ολόκληρη την Ελλάδα και την Πέλλα φυσικά, ή όλοι θα βρισκόμαστε μπροστά στα ίδια αδιέξοδα, που καθημερινά υποβαθμίζουν τη ζωή μας. Και εάν θέλετε, πέρα από την Πέλλα και την Ελλάδα - γιατί δεν ζούμε σε καμιά απομονωμένη χώρα - χρειάζεται η προσπάθεια να είναι πανευρωπαϊκή. Η Νέα Δημοκρατία, έχει κάνει ξεκάθαρα γνωστό το σχέδιό της για τη δημιουργία πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας. Έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένη μείωση στη φορολογία στην οποία σήμερα είμαστε θλιβεροί πρωταθλητές ανάμεσα σε 35 χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ίδιου του Οργανισμού. Να διασφαλίσει ένα μακροχρόνια, σταθερό φορολογικό σύστημα –προϋπόθεση για την προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων. Να στηρίξει έμπρακτα την υγιή επιχειρηματικότητα που είναι ο ισχυρότερος μοχλός για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έχουμε ξεκάθαρη θέση για την ενίσχυση της ρευστότητας, σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση, που είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο με ¨capital controls¨, στην ουσία δηλαδή με κλειστές Τράπεζες! Όλα αυτά θα συντελέσουν στην υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη και θα συμβάλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Να απεγκλωβιστούμε επιτέλους από τη σημερινή ζοφερή κατάσταση, μέσα στην οποία η Χώρα μας εμφανίζει μια πολύ μεγάλη αναπτυξιακή υστέρηση, έχοντας κατρακυλήσει στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε! Αρκεί να σας δώσω ένα στοιχείο για την αγορά: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ταμεία και εφορία διαρκώς διογκώνονται και έχουν υπερβεί τα 130 δις! Έχουν δηλαδή αυξηθεί κατά 50% από το τέλος του 2014! 

Ερ: Πάμε στα αγροτικά, έναν πολύ οικείο για εσάς χώρο, καθώς διετελέσατε και Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Πως θα ενισχύσετε τον αγροτικό τομέα, πως θα επέλθει η αγροτική ανάπτυξη; Υπάρχει έντονη ανασφάλεια για το αύριο με τα υψηλά κόστη παραγωγής και την μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών. Πως θα επιτευχθεί η ανασυγκρότηση της υπαίθρου; 
Απ: Τον τόνο, την προοπτική, τις κατευθύνσεις και το στόχο, τον έδωσα προσωπικά από τον Ιούλιο του 2014, με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξη 2014-2020 που καταρτίσαμε στο υπουργείο και υπέβαλα προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι όλα εκεί γραμμένα και ευκρινώς διατυπωμένα. Μια απλή ανάγνωση πείθει και τον πλέον κακόπιστο. Ε! λοιπόν σήμερα που μιλάμε, 4 χρόνια μετά και αφότου το Πρόγραμμα αυτό, μετά τις παλινωδίες και εγκληματικές θα έλεγα καθυστερήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εγκρίθηκε ατόφιο με αυξομειώσεις, τους ίδιους στόχους και τίποτα ή σχεδόν τίποτα δεν έχει πραγματοποιηθεί στην πράξη. Αναζητήστε τις ευθύνες σε αυτούς που αφού πρώτα σκύλεψαν την αγροτική μας πολιτική, τώρα λένε ότι θα την εφαρμόσουν, αλλά στην πράξη δεν κάνουν τίποτα, αρκούμενοι σε επικοινωνιακά τεχνάσματα εξακολουθώντας να βλέπουν ή μάλλον να χαζεύουν τα τρένα να περνούν. Και πιο συγκεκριμένα: ο τομέας έχει περιέλθει σε τέλμα! Κατ’ αρχήν με την υπερφορολόγηση. Από το 13% πήγαμε στο 22% - 45% φορολογικούς συντελεστές. Υπερδιπλασίασαν τις ασφαλιστικές εισφορές. Αύξησαν κατά 21% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πετρελαίου. Αύξησαν την εισφορά αλληλεγγύης. Κατάργησαν την επιστροφή φόρου πετρελαίου. Αύξησαν τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Φορολόγησαν από το πρώτο ευρώ τις επιδοτήσεις, συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια και… και… και… Μπορεί να συνεχιστεί αυτό που, στην ουσία, δημεύει το αγροτικό εισόδημα και καθιστά ασύμφορη την παραγωγή; Ασφαλώς όχι. Γι’ αυτό και υπάρχει προσωπική δέσμευση του Μητσοτάκη ότι θα μειωθούν ¨γενναία¨ οι φορολογικοί συντελεστές και οι ασφαλιστικές εισφορές. Οι αγρότες μας σήμερα βιώνουν μια κατάσταση πλήρους ανασφάλειας, όπως σωστά επισημάνεται στην ερώτησή σας, την οποία βλέπουμε καθημερινά. Πχ, δεν τους αποζημιώνουν για τις καταστροφές από τις βροχοπτώσεις και τους κοροϊδεύουν απροκάλυπτα, ή για τις ζημιές από το εμπάργκο. Δεν γίνεται από τη μια μεριά να λες στον αγρότη ¨κάνε καλή παραγωγή¨ και από την άλλη να τον αφήνεις στο έλεος των καιρικών συνθηκών και να μην τον αποζημιώνεις! Και γι’ αυτό εμείς έχουμε ήδη φροντίσει. Προσωπικά ως Βουλευτής, φρόντισα να περάσω τροπολογία για αποζημίωση της ακαρπίας και καρπόπτωσης από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, την οποία υπερψήφισαν όλα τα κόμματα και την οποία δεν έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση. Και επιπλέων ως Υπουργός έφτιαξα πρόγραμμα (Μ17) 200 εκατομμυρίων ευρώ με ευρωπαϊκά κονδύλια για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ, τα οποία έχασαν γιατί δεν προώθησαν το Πρόγραμμα. Είχαμε προβλέψει και 45 εκατομμύρια για την αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία – που μέχρι σήμερα παρατείνεται η εφαρμογή του - κάναμε ειδικό μέτρο για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, δηλαδή Πρόγραμμα 254 εκατομμυρίων ευρώ για μικρές αγροτικές επιχειρήσεις που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στο αγροτικό προϊόν αλλά και θέσεις εργασίας, όπως και ένα πρόγραμμα 25 εκατομμυρίων ευρώ για τη συγκρότηση ισχυρών Ομάδων Παραγωγών. Όλα αυτά τα έχουμε περιλάβει και ¨περάσει¨ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης των 6 δις ευρώ που έχει καταληκτική ημερομηνία το 2020. Αλλά η σημερινή Κυβέρνηση ακόμη αφήνει αυτούς τους τεράστιους πόρους αναξιοποίητους στα κοινοτικά ταμεία! Αυτό το Πρόγραμμα είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να ¨το τρέξουμε¨ εμείς, όπως εμείς, που ξέρουμε να διεκδικούμε, θα παλέψουμε στην Κοινότητα για νέα Προγράμματα στήριξης του αγροτικού μας τομέα! Είναι και μια επιπλέον απάντηση στην Ερώτησή σας σχετικά με την καταπολέμηση της ανεργίας στην Πέλλα. 

Ερ: Θα είστε εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει συχνά αναφορά για την αναγκαιότητα ανανέωσης προσώπων. Πως πρέπει να γίνει αυτό; 
Απ: Μα, ρωτάτε έναν ενεργεία Βουλευτή, έναν πρώην Υπουργό, έναν άνθρωπο που οι συντοπίτες του τον τιμούν με την εμπιστοσύνη τους επί 22 συναπτά χρόνια, αν θα είναι υποψήφιος; Αυτήν τη δύναμη που μου έχει δώσει ο λαός της Πέλλας, είναι δυνατόν στην αυριανή Κυβέρνησή μας να την αποποιηθώ και να μην την αξιοποιήσω; Μη μου αναφέρετε ως κίνητρο τη βουλευτική αποζημίωση…΄Εχω πει κατ’ επανάληψη ότι μ’ αυτήν δεν κάνεις ούτε περιουσίες ούτε καταθέσεις. Εγώ αγαπητέ κε Μπουλουσάκη στη Βουλή μπήκα φτωχός και θα φύγω φτωχότερος. Σε ό,τι αφορά την ανανέωση προσώπων, είμαι εξ αυτών που πολλές φορές έχω τονίσει την ανάγκη οι υποψήφιοι να είναι διπλάσιοι και τριπλάσιοι από τις έδρες. Για να μπορεί να επιλέγει ο λαός. Έτσι μόνον γίνεται ανανέωση. Με τη λαϊκή ετυμηγορία. Υπάρχουν νέοι ηλικιακά άνθρωποι με γερασμένα μυαλά και μεγάλοι που έχουν νεανικά μυαλά και καρδιές. Πιστεύω μου είναι, να «παντρεύονται» πάντα η γνώση, η σωφροσύνη, η εμπειρία, με την νεανική ορμή, το νεανικό πάθος, τις νέες ιδέες, και έτσι θα έρθει το καλύτερο αποτέλεσμα. Σε ό,τι με αφορά, να θυμίσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επίσκεψή του εδώ τον Γενάρη, κάνοντας κάτι που δεν συνηθίζει, αναφέρθηκε προσωπικά στο Γιώργο Καρασμάνη μπροστά σε όλο τον κόσμο, λέγοντας ότι «χειρίστηκε τα θέματα του Υπουργείου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, διασφαλίζοντας πολλά χρήματα, πολλά και καλά Προγράμματα και καλά διαρθρωμένα»! Ας το ακούσουν αυτοί που αρέσκονται σε σενάρια ονείρων θερινής νύχτας!


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment