Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Διαχρονικό «έγκλημα» κατά του περιβάλλοντος νοτιοδυτικά των Γιαννιτσών - Καταγγελία κατοίκων για τα απόβλητα στα αποστραγγιστικά κανάλια


Απογοητευμένοι αλλά κυρίως- αγανακτισμένοι δηλώνουν κάτοικοι των Γιαννιτσών από το διαρκές και διαχρονικό «έγκλημα» που τελείται σε βάρος του περιβάλλοντος νότια της πόλης, με συνέπειες τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. 
Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν στην εφημερίδα μας «εδώ και πολλά χρόνια καταστρέφεται ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής ΄΄Τρίγκας΄΄ που βρίσκεται νότια των Γιαννιτσών από χημικά -και όχι μόνο- απόβλητα, με αποτέλεσμα τα αποστραγγιστικά κανάλια που έσφυζαν από υδρόβια και φυτική ζωή, σήμερα να έχουν νεκρωθεί και να αποτελούν μόνιμη πηγή μολύνσεων των καλλιεργειών, αλλά και απειλή για την δημόσια υγεία, αφού η δυσοσμία, κυρίως πρωινές και απογευματινές ώρες είναι αφόρητη».
Να σημειωθεί ότι επί σειρά ετών, κάθε καλοκαίρι, η συγκεκριμένη περιοχή με τα κανάλια της είναι αποδέκτης ανεπεξέργαστων λυμάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον, τις καλλιέργειες, τη ρύπανση του εδάφους, αλλά και την υγεία των ανθρώπων, είτε πρόκειται για αγρότες, είτε για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυτή.
Μάλιστα για το διαχρονικό αυτό θέμα, πολίτες που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω περιοχή, πριν από λίγα χρόνια είχαν στείλει επιστολή στον τότε νομάρχη Πέλλας, τον αείμνηστο Μιχάλη Καραμάνη, από τον οποίο ζητούσαν:
Α) Να σταματήσει η ρύπανση της περιοχής
Β) Να προχωρήσει -η τότε Νομαρχία με τα μηχανήματά της- στον καθαρισμό συγκεκριμένων καναλιών.
«Ουσιαστικά εκπέμπουμε s.o.s. για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής», μας λέει αγρότης από τα Γιαννιτσά που έχει αγρόκτημα στην περιοχή αυτή, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η ρύπανση αυτή. Για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών εκδίδονται περιβαλλοντικοί όροι τους οποίους οφείλουν να τηρούν όλοι. Αλλά κάποιοι δεν τους λειτουργούν για λόγους οικονομίας», καταλήγει.

Εξάλλου, πολλές φορές στο παρελθόν, με επιστολές - καταγγελίες σε κάθε αρμόδιο φορέα , το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον έχει επισημάνει την οριακή κατάσταση του ποταμού Λουδία που «αργοπεθαίνει κάτω από το βάρος των λυμάτων των βιομηχανιών μεταποίησης που λειτουργούν εντατικά του καλοκαιρινούς μήνες» και ζητούσαν τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων για να διασωθεί το ποτάμι και ο χαρακτήρας του υδροβιότοπου που είναι πολύ σημαντικός για το οικοσύστημα της περιοχής. Παράλληλα, το Δίκτυο κατηγορούσε τους υπευθύνους για αδυναμία και αδράνεια παρέμβασης στην επίλυση αυτού του σημαντικού προβλήματος.

Πάντως, καλό θα ήταν να δημοσιοποιήσει η αρμόδια Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ή η Π.Ε. Πέλλας, πόσοι έλεγχοι έγιναν το έτος 2017 και 2018 και αν και πόσες παραβάσεις διαπιστώθηκαν με αποτέλεσμα τη ρύπανση των υδάτων, τι πρόστιμα επιβλήθηκαν και ποια από αυτά τελικά καταβλήθηκαν.
Επίσης πρέπει άμεσα να ξεκινήσει πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης των συσκευασιών αγροτικών φαρμάκων, ενώ διαρκής πρέπει να είναι ο έλεγχος τήρησης των όρων λειτουργίας των βιομηχανιών και την ανάκληση των αδειών λειτουργίας όσων συστηματικά και επανειλημμένα ρυπαίνουν.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Ποιός ασχολείται με το περιβάλλον? Ο Δήμαρχος? (ο ποιο αρμόδιος για το θέμα), ή ο Περιφερειάρχης? Είναι με σοβαρότερα θέματα απασχολημένοι οι καημένοι.... Ποιός ενδιαφέρεται για την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας-τους και των παιδιών μας-τους? Στα εγκαίνια, στα συλλαλητήρια, στις παρελάσεις όμως???? έεεεεε???? Πρώτη μούρη!!! Έρχονται και εκλογές και πάλι γρήγορα θα ξεχάσουμε.... δυστυχώς όμως γεν θα τους ξεχάσουμε...και φυσικά δεν φταίει άλλος παρά μόνον ....εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.