Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Κιλκίς


Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 ξεκινούν στο Κιλκίς οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Εκδηλώσεις που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, η οποία αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων.

Οι επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς και, εκτός από τις αναφορές στα καθαρά πολεμικά γεγονότα, θα περιλαμβάνουν και άλλες παραμέτρους του Πρώτου Μεγάλου Πολέμου, όπως είναι το σημαντικό αρχαιολογικό έργο που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές πολεμικών επιχειρήσεων.

Τις εκδηλώσεις συντονίζει η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς με συμμετοχή των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας, το Βρετανικό Συμβούλιο, την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων, τη Βρετανική Πρεσβεία, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, το στρατιωτικό-πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την 71η Ταξιαρχία «Πόντος», την 33η Μ/Κ Ταξιαρχία, την Α΄βάθμια και Β΄βάθμια εκπαίδευση, πανεπιστημιακούς, ερευνητές και συλλέκτες.


Οι εκδηλώσεις

Η πρώτη εκδήλωση είναι η ημερίδα με θέμα «Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς: 1918-2018, 100 χρόνια από τη λήξη του Παγκοσμίου πολέμου –Η διαχείριση της μνήμης», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018, στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς, με το ακόλουθο πρόγραμμα:

19.00-19.15 Έναρξη - Χαιρετισμοί

19.20 Ομιλία του Στράτου Δορδανά, επίκουρου καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα «η Ελλάδα στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο»

19.40 Ομιλία της Δέσποινας Χαρίτου, αρχαιολόγου, υποψήφιας διδάκτορα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,

με θέμα «Οχυρώσεις του Α’ Παγκόσμιου πόλεμου στην κοιλάδα του Αξιού»

20.00 Κεντρική ομιλία του Βλάση Βλασίδη, επίκουρου καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα «Μνημεία και πολιτικές μνήμης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή του Κιλκίς»

Συζήτηση-ερωτήσεις

Συντονίζει ο Βασίλειος Νικόλτσιος, συνταγματάρχης εν αποστρατεία, ιστορικός-ερευνητής

Το συνολικό πρόγραμμα:

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

αίθουσα συσκέψεων Αντιπεριφέρειας Κιλκίς, 11 π.μ.

Συνέντευξη τύπου-παρουσίαση προγράμματος 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου –Εκδηλώσεις μνήμης»

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Συνεδριακό κέντρο Δήμου Κιλκίς, 19.00

Ημερίδα με θέμα «Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς : 1918-2018, 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου –Η διαχείριση της μνήμης»

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου, Δήμου Παιονίας, 18.00

Εγκαίνια έκθεσης παιδικής ζωγραφικής με θέμα «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται» (Salonika Remembers) - συνεργασία του British Council, της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (CWGC), του οργανισμού Never Such Innocence και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Καπναποθήκη Αυστροελληνικής, Δήμου Κιλκίς, 18.00

Εγκαίνια έκθεσης «Ενθυμήματα από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο»

Πολεμικό-Στρατιωτικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Ιδ. Συλλογή Βασίλειου Νικόλτσιου, συνταγματάρχη εν αποστρατεία, ιστορικού-ερευνητή.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018,

Διασυμμαχικό Μνημείο Πολυκάστρου (11.00π.μ)

Ηρώο πεσόντων Βρετανικού Στρατού και Ελληνικό Στρατιωτικό κοιμητήριο Δοϊράνης (15.00μ.μ), επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

12.00 μ.μ.

Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς "Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου: από τα χαρακώματα των μαχών ... στα σκάμματα των ανασκαφών"

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Φουαγιέ Αντιπεριφέρειας Κιλκίς, 11.00 π.μ.

Εγκαίνια έκθεσης παιδικής ζωγραφικής με θέμα «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται» (Salonika Remembers) - συνεργασία του British Council, της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (CWGC), του οργανισμού Never Such Innocence και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα

Για οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…