Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΣτΕ: Φόρο εισοδήματος για τα ακίνητα και της Εκκλησίας

Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την οποία διεκδικούσε να μην πληρώνει φόρο εισοδήματος για τα αστικά ακίνητα που εκμισθώνει.
«Τέλος» στις προσπάθειες της Εκκλησίας της Ελλάδος να μην πληρώνει φόρο εισοδήματος όταν εκμισθώνει αστικά ακίνητα βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με την απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο κρίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλει το πόσο των 2,9 εκατ. ευρώ ανά τριετία για συνολικά 164 ακίνητα.

Σύμφωνα με τις τρεις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, το Β’ Τμήμα το ΣτΕ υποστηρίζει πως η απαλλαγή από το φόρο που προβλεπόταν από το έτος 1952 με το Νομοθετικό Διάταγμα 2185/1952 για τα νομικά πρόσωπα, αλλά καταργήθηκε το 1971 με το Νομοθετικό Διάταγμα 1077/1971. «Έκτοτε η Εκκλησία της Ελλάδος ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μη κερδοσκοπικού σκοπού, κατά τα άρθρα 99, 101 και 109 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) υπόκειται σε φόρο εισοδήματος για τα εισοδήματα από τα παραχωρηθείσα σ΄ αυτήν δυνάμει της σύμβασης του 1952 αστικά ακίνητα» αναφέρεται.

Στο Συμβούλιο της Επικράτειας είχε προσφύγει η Εκκλησία της Ελλάδος, ζητώντας να ανακληθούν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2011-2013 (διαχειριστικά έτη 2010-2012), που την υποχρέωναν να καταβάλλει συνολικό φόρο ύψους 18 εκατ. ευρώ περίπου, ισχυριζόμενη όπως υπήρξε πλάνη.

Παράλληλα, υποστήριζε πως θα έπρεπε να αναγνωριστεί πως το ακαθάριστο εισόδημα που δηλώθηκε από την εκμίσθωση των 164 αστικών ακινήτων της απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και ότι πρέπει για το λόγο αυτό να τις επιστραφεί το ποσό των 2,9 εκ. ευρώ περίπου ως αχρεωστήτως καταβληθείς φόρος εισοδήματος.

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

2 σχόλια:

 1. Στην πούδρα είναι τα οικονομικά της εκκλησίας. Όλα τζάμπα αλλά εάν τους πεις να βάλουν το χέρι στην τσέπη ( που είναι ως το γόνατο) φωνάζουν και χτυπιουνται. Το ποιο πιθανό είναι η καρατζοβα να μου σβήσει το μήνυμα. Ότι δεν λύνεται, κόβεται. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, ο Ιωήλ ο δικός μας άνθρωπος, όποτε θέλει δεν ανακατεύετε με την πολιτική, λέγοντας ότι δεν είναι ο σκοπός της Εκκλησίας αυτός, και μόλις είδε ότι τους βάζουν "χέρι" βγήκε με σημαίες χέρι χέρι με τον 30 αργύρια (αργία).

   Διαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…