Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ερωτήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή για τα προβλήματα των εργαζομένων της Πέλλας

Σε συνέχεια της επίσκεψης του κλιμακίου του ΚΙΝ.ΑΛ. στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, στις 10 Σεπτεμβρίου 2018 και του υπομνήματος που κατατέθηκε από την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ΠΕ Πέλλας (πρώην Γιαννιτσών), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ και Βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, κατέθεσε δύο ερωτήσεις στη Βουλή.

Oι Ερωτήσεις που κατέθεσε ο πρώην υπουργός είναι:

1. Προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση για την «Άνιση και άδικη μεταχείριση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στον τομέα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων» 

Η δυνατότητα σύναψης σύμβασης μίσθωσης έργου προβλέφθηκε από το νομοθέτη για την περίπτωση της αριθμητικής ανεπάρκειας του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στις αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Σύμφωνα με υπολογισμούς των εκπροσώπων του κλάδου της καθαριότητας σε σχολικές μονάδες, περίπου 9.000 εργαζόμενοι δουλεύουν με το καθεστώς της σύμβασης ορισμένου χρόνου για το χρονικό διάστημα της εκάστοτε σχολικής χρονιάς, δηλαδή για διάστημα 10 μηνών ανά έτος. Κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί σοβαρές καταγγελίες καταπάτησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων όπως : αποδοχή του όρου της 4ωρης υποχρεωτικής εργασίας ( ανεξαρτήτως των ωρών της πραγματικής υπερωριακής απασχόλησης), διακοπή σύμβασης σε έγκυο εργαζόμενη, χαμηλό ύψος αποδοχών ( 200 – 400 ευρώ ) κ.α. Πάγιο αίτημα των εργαζομένων αποτελεί η εξομοίωση τους με τις αντίστοιχες συμβάσεις αορίστου χρόνου και κατ’ επέκταση η επαναφορά όλου του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.


ΕΡΩΤΑΣΘΕ

Ποιες ενέργειες θα κάνετε προκειμένου να αρθεί η καταφανώς άνιση και άδικη μεταχείριση των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον τομέα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων ;

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2018
Ο ερωτών
Ανδρέας Λοβέρδος

2. Προς την Υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου και αφορά στο «υπόμνημα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πέλλας» με τα προβλήματα των εργαζομένων και της περιοχής.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πέλλας με υπόμνημα του ( ΑΠ : 88/9-9-2018 ) κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας ( 55% ) που καταγράφονται στο Νομό Πέλλας και στις ελαστικές μορφές εργασίας που εφαρμόζονται στο συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό των τοπικών επιχειρήσεων. Ακολούθως καταθέτει σειρά προτάσεων για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Μεταξύ αυτών ζητά και την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας μέσω της πρόσληψης ελεγκτών για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών για ελέγχους στην αγορά εργασίας. Οι εποχιακά εργαζόμενοι σε αγροτικές καλλιέργειες και κονσερβοποιεία ζουν κάθε χρόνο με το άγχος αν θα συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων, ώστε να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ενώ, πολλές επιχειρήσεις αποχαρακτηρίζονται από τον ΟΑΕΔ από εποχιακές, λόγω της συνεχούς μεν λειτουργίας τους, αλλά με σημαντικά λιγότερο προσωπικό δε.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ

Ποιες ενέργειες θα κάνετε για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σ.ΕΠ.Ε στο Νομό Πέλλας ;

Εξετάζετε τη δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης για τον κατώτατο αριθμό ενσήμων ( τουλάχιστον 50 ) που απαιτούνται κάθε χρονιά για την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και των εποχιακά εργαζομένων ;

Εξετάζετε τη δυνατότητα αποσύνδεσης της ιδιότητας του εποχιακού εργάτη από αυτή που έχει η επιχείρηση που απασχολήθηκε, ώστε να μπορεί να λαμβάνει και o εποχιακός εργάτης το επίδομα του ταμείου Ανεργίας ;

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2018
Ο ερωτών
Ανδρέας Λοβέρδος

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…