Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σωτήρα Έδεσσας: Το χωριό με το καλύτερο κλίμα, αλλά και με πλούσια παράδοση και ιστορία!


Η Σωτήρα είναι οικισμός του δήμου Έδεσσας. Βρίσκεται βόρεια της πόλης, στις παρυφές του Βόρα. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Σωτήρα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα «Σωτήρας», του πρώην Δήμου Έδεσσας.
Η Σωτήρα έχει υψόμετρο 454 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Περιγραφή

Οι μόνιμοι κάτοικοί της ανέρχονται σήμερα σε 250 περίπου και ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Το χωριό επελέγη, λόγω της καταλληλότητας του κλίματος, ως τόπος εγκατάστασης των κατασκηνώσεων «Σωτήρας». Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν «Λούκοβιτς». Η ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το χωριό ήταν κατοικημένη από πολύ παλαιά όπως προκύπτει από διάφορα ευρήματα (ερείπια, νομίσματα, περιόδων της ελληνικής ιστορίας από την ελληνιστική εποχή έως την βυζαντινή περίοδο και την οθωμανική κυριαρχία). 

Το δημοτικό σχολείο του χωριού συγχωνεύτηκε με το Δημοτικό Σχολείο Μαργαρίτας το 2011 και σήμερα φοιτούν σε αυτό ελάχιστοι μαθητές και μαθήτριες ενώ δυο γενεές παλαιότερα αριθμούσε περίπου 70 μαθητές. Βρισκόταν στην ίδια θέση που βρίσκεται και σήμερα.  Αργότερα χτίστηκε το νηπιαγωγείο απέναντι από το σχολικό κτίριο στην ίδια αυλή, αλλά λόγω έλλειψης μαθητών άρχισε να χρησιμοποιείται από το νηπιαγωγείο  η δεύτερη αίθουσα του σχολείου. Το Νηπιαγωγείο Σωτήρας σήμερα δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης νηπίων.

Παράδοση και ιστορία

Σύμφωνα με την παράδοση αλλά όπως προκύπτει και από τα παραπάνω ευρήματα, το χωριό βρισκόταν 800 μέτρα ανατολικά της σημερινής θέσης, στην τοποθεσία που ονομάζεται «Τοπόλιτε», την οποία όμως εγκατέλειψαν οι πρόγονοι των κατοίκων, γιατί κατά την παράδοση στρατιές μυρμηγκιών κατέστρεφαν τις σοδειές τους. Μετακινήθηκαν έτσι και έκτισαν οικισμό σε περιοχή κοντά στις σημερινές κατασκηνώσεις Σωτήρας, η οποία ακόμη και σήμερα ονομάζεται Παλαιά Σωτήρα. Επειδή όμως, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, κατά διαστήματα άκουγαν δυνατούς θορύβους προερχόμενους από την πηγή που και σήμερα υπάρχει και μάλιστα όποιος άκουγε πρώτος τους θορύβους αυτούς πέθαινε, γι’ αυτό εγκατέλειψαν και την εν λόγω περιοχή και εγκαταστάθηκαν πριν από 500 περίπου χρόνια στην θέση που είναι σήμερα το χωριό, πάνω σε ερείπια παλαιότερου οικισμού. Συνέχισαν όμως να πεθαίνουν και προκειμένου να εξορκίσουν το κακό έβαλαν δύο δίδυμα αγόρια να ζέψουν δυο δίδυμα βόδια και να οργώσουν περιμετρικά το χωριό και έκτοτε, σύμφωνα με το θρύλο, απαλλάχτηκαν από όλες τις κακοδαιμονίες. Έτσι επειδή βρήκαν επιτέλους την σωτηρία τους, ονομάστηκε το χωριό Σωτήρα, και από τότε κάθε χρόνο την ημέρα εκείνη (ήταν 2 Μαΐου – αποκομιδή λειψάνων του Αγίου Αθανασίου), το χωριό έχει τοπικό πανηγύρι.

Η εκκλησία του χωριού

Στο κέντρο του χωριού και δίπλα στον γεροπλάτανο οι παλαιότεροι κάτοικοι έκτισαν την εκκλησία τους, αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή – προστάτιδα του χωριού. Η εκκλησία αυτή που ήταν τρίκλιτη, τρίκογχη με γυναικωνίτη καφασωτό και καμπαναριό, δυστυχώς κατεδαφίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, συνέπεια ανεπανόρθωτων βλαβών στη δομή της.

Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας είναι ο Αθανάσιος Μπογόϊτσης και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου είναι ο Αναστάσιος Μπουζίνης και ο Χρήστος Δούμτσης.
 
sotira
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Το σχολείο έπαψε να λειτουργεί από πέρυσι. Τους ελάχιστους αυτούς μαθητές τους μεταφέρουν οι γονείς τους σε σχολείο της Έδεσσας, καίγοντας τα χρήματα των καυσίμων στον βωμό της δωρεάν παιδείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κρίμα που δεν λειτουργεί το σχολείο!Κρίμα και για τους γονείς που δαπανούν χρήματα!Κρίμα που το χωριό μαςμικραίνει αντί να μεγαλώνει!Αλλά πάνω από όλα είναι το χωριό μου και το αγαπώ! Τιμή μου που είμαι Σωτηρώτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.