Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ραχώνα - Λειβαδίτσα: Τα δύο ανατολικά χωριά της Πέλλας με έντονη δράση – Από τα κλασικά χρόνια η παρουσία του ανθρώπου


Η Ραχώνα είναι χωριό της Π.Ε. Πέλλας με υψόμετρο 100μ. και με πληθυσμό 626 κατοίκους. Βρίσκεται βόρεια της Πέλλας και ως κοινότητα είχε ενωθεί με τον ομώνυμο δήμο κατά το σχέδιο «Καποδίστριας». Στη συνέχεια εντάχθηκε στο δήμο Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά, με το σχέδιο «Καλλικράτης».
 Έχει δύο οικισμούς (Ραχώνα και Λειβαδίτσα) με σύνολο 685 κατοίκων, ενώ συνδέεται μέσω υπεραστικών λεωφορείων με το νομό Θεσσαλονίκης. 
Στην περιοχή ανακαλύφθηκαν πολλοί Μακεδονικοί τάφοι και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα. Μέχρι το 1926, ήταν γνωστό με το όνομα Ράμελ. 
Το χωριό κατοικήθηκε από πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τις ανταλλαγές πληθυσμών. 
Το σύνολο των κατοίκων της περιοχής αποτελείται από γηγενής και πρόσφυγες από τη Μ. Ασία και τον Πόντο. Η πρώτη ονομασία της Ραχώνας ήταν Ράμελ. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν την παρουσία του ανθρώπου από τα κλασικά χρόνια.
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της Ραχώνας, χρονολογείται από το 1803 και κάθε χρόνο πανηγυρίζει στη μνήμη του Αγίου.
Στην Τοπική Κοινότητα αναπτύσσει έντονη πολιτιστική δράση ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ραχώνας «Ευκλείδης».
Ξεχωριστή είναι η Γιορτή Ρεβυθιού.
Επίσης στο χωριό έχει την ποδοσφαιρική ομάδα «Απόλλων Ραχώνας» που αγωνίζεται στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.
Χαρακτηριστικό της περιοχής του μικρού οικισμού της Λειβαδίτσας οι εναλλαγές του τοπίου, όπου εναρμονισμένα ξεπροβάλλουν μικρές εκκλησίες πίστης που αποτελούν σημεία αναφοράς. Το εκκλησάκι της Αγ. Τριάδας έχει καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία, που συρρέουν από διάφορα μέρη της Μακεδονίας την ημέρα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος να προσκυνήσουν την εικόνα και να τιμήσουν τους προγόνους τους.
Το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, χτισμένο το1805, άλλοτε τόπος συνδεδεμένος με τις χαρές των ανθρώπων, σήμερα μένει σταθερά στον τόπο του και σιωπηλό.
Η καινούρια εκκλησία του Αγ. Αλεξίου είναι πιο προσιτή στην καθημερινή προσευχή των κατοίκων.
Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της Ραχώνας είναι ο Παναγιώτης Πολατίδης.
raxonad
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.