Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιάννης Ανδρίτσος: "Οι βάσεις για να απαλλαγεί ο αθλητισμός από την βία" -Ομιλία σε εκδήλωση του "Α.Σ. Εθνικός Γιαννιτσών"


Στην εκδήλωση του "Α.Σ. Εθνικός Γιαννιτσών", με θέμα «Η βία στον αθλητισμό: ψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις ερμηνείας του φαινομένου», μίλησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Πέλλας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Υπ. Διδάκτωρ ΑΠΘ, Ιωάννης Ανδρίτσος, ο οποίος ανέπτυξε τις ψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις ερμηνείας του φαινομένου. Στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και ώρα 7.30 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Αθλητικής Ψυχολογίας του ΑΠΘ, Γεώργιος Δογάνης.

Σημεία της ομιλίας του Γιάννη Ανδρίτσου
«Πέραν από το γνωστό σε όλους μας πρόβλημα των χούλιγκανς, δεν είναι αυτοί οι μοναδικοί που φέρουν τον παράγοντα  ΄΄βία΄΄ στον ευγενή χώρο του αθλητισμού», επισήμανε ο κ. Ανδρίτσος προσθέτοντας: «Φορέας βίας αποτελεί ασφαλώς και ένας παίχτης, ένας γονέας αθλητή που ασκεί επιθετική συμπεριφορά, ένας προπονητής/ έτερα μέλη της αποστολής απέναντι τόσο στους παίχτες όσο και σε τρίτους». 
Αναφορικά με την εξήγηση του φαινομένου αυτού στο χώρο του αθλητισμού, σύμφωνα με τον κ. Ανδρίτσο έχουν διατυπωθεί 3 θεωρίες: 
- Η πρώτη είναι η Βιολογική θεωρία, η οποία υπαγορεύει ότι η βία αποτελεί ένα αρχέγονο κληρονόμημα-στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. 
- Η δεύτερη θεωρία κινείται γύρω από τη ψυχολογική διάσταση της προβληματικής. Η επιστήμη της ψυχολογίας λοιπόν, θεωρεί πως οι πράξεις βίας προκαλούνται από τη δυσαρέσκεια και ως εκ τούτου η βία είναι αποτέλεσμα μιας κατάστασης-δράσης. 
- Η τρίτη θεωρία είναι η Κοινωνική. Σύμφωνα με αυτή, κάθε πράξη βίας πηγάζει από την εκμάθηση και την επακόλουθη μίμηση που προσφέρεται από την οικογένεια, το σχολείο, τους φίλους, τον προπονητή/ομάδα, τα πρότυπα κ.α. 
«Πρέπει να ξεχωρίσουμε και στη συνείδηση μας, αλλά και στους αθλητικούς χώρους την έννοια φίλαθλος, από αυτή του φανατικού οπαδού, του ανώνυμου με την κουκούλα, του χούλιγκαν», σημείωσε ακόμη ο Περιφερειακός Σύμβουλος, προτείνοντας: «Κρίνω, πως ένας θεσμός ο οποίος τώρα σιγά σιγά εισάγεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, αυτός της κάρτας φιλάθλου, μπορεί να φέρει ευεργετικά αποτελέσματα και στους δικούς μας κόλπους».
Παράλληλα τόνισε ότι η εισαγωγή ορθών αντιλήψεων μέσω των φορέων διαπαιδαγώγησης (οικογένεια, σχολείο, προπονητές) τόσο σε αυτούς που έχουν άμεση, όσο και σε αυτούς που έχουν έμμεση ενασχόληση με τον αθλητισμό, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την απαλλαγή του αθλητισμού από τη βία.
«Όταν οι αθλητές αντιληφθούν ότι ο σκόπιμος τραυματισμός αντιπάλου με σκοπό τη νίκη, τους καθιστά υβριστές της ουσίας του αθλητισμού κι όταν οι οπαδοί καταλάβουν ότι η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός παρακολούθησης ενός αθλήματος, αλλά η αγάπη σου προς αυτό, τότε θα έχουν τεθεί οι βάσεις για να απαλλαγεί ο χώρος αυτός από τον παράγοντα ΄΄βία΄΄» υπογράμμισε ο κ. Ανδρίτσος καταλήγοντας την ομιλία του ως εξής: 
«Ασφαλώς και δεν τρέφω αυταπάτες, ότι ένας χώρος επαγγελματικής δραστηριότητας και ιδίως όταν σε αυτόν σημαντικό ρόλο παίζει και ο παράγοντας κέρδος, μπορεί να επιστρέψει πίσω στις ευγενείς ρίζες των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, ωστόσο αποτελεί χρέος όλων μας να συνεχίσουμε τον αγώνα βελτίωσής του με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές».


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Συγχαρτηρια για την υπεροχη ιδεα και αξιεπαινοι ολοι οι συντελεστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.