Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ξεκινά η αναζήτηση για οικογενειακό γιατρό


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που φέρνει το υπουργείο Υγείας με την εισαγωγή των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με επίκεντρο τόσο την προχειρότητα των δομών, όσο και τη σχεδόν μηδαμινή στελέχωσή τους.

Στο σύστημα μέσω ΕΟΠΥΥ έχουν ενταχθεί μόλις 700 ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί και από τις 236 ΤΟΜΥ που σχεδιαζόταν να δημιουργηθούν, έχουν ανοίξει μόνο 101 (ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για 120 ιατρεία της γειτονιάς έως το τέλος Δεκεμβρίου και ο στόχος αυτός μετατέθηκε τελικά για τον Ιανουάριο). Ο θεσμός του "υποχρεωτικού" οικογενειακού γιατρού θα έκανε κανονικά πρεμιέρα το 2019, όμως το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως και όσοι δεν εγγραφούν θα έχουν κανονικά πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, κάθε οικογενειακός γιατρός έχει πληθυσμό ευθύνης  2.250 ενήλικες και 1.500 παιδιά οι παιδίατροι (ιδιώτες γιατροί μέσω ΕΟΠΥΥ και οικογενειακοί γιατροί στις ΤΟΜΥ). Η τελευταία προκήρυξη ήταν τον Ιούνιο για τις ΤΟΜΥ αφορούσε στην πρόσληψη με σύμβαση εργασίας διετούς διάρκειας, συνολικά 953 ιατρών, εκ των οποίων 809 παθολόγοι και 144 παιδίατροι.


Ο υπουργός Υγείας σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου για την πορεία της μεταρρύθμισης παραδέχτηκε τις μεγάλες ελλείψεις. Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για μειωμένη διαθέσιμη δεξαμενή γιατρών αυτή την περίοδο, οικογενειακών γιατρών, δηλαδή γιατρών ειδικοτήτων γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής στη χώρα, λόγω κυρίως του brain drain.

Δεν έλειψαν όμως προβλήματα και στον αρχικό σχεδιασμό. "Μάλλον το βασικό μας λάθος  ήτανε ότι υποτιμήσαμε τις δυσκολίες ανάπτυξης και τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων που είχαμε θέσει για αυτές τις νέες δομές  και μάλιστα με τη γεωγραφική διασπορά που υπήρξε σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα, είχαμε προγραμματίσει 4 τοπικές μονάδες  υγείας στη Μυτιλήνη. Παρά τις επανειλημμένες προκηρύξεις που κάναμε, δεν υπήρξε κανένας διαθέσιμος γιατρός.  Στα νησιά σε άγονα και δυσπρόσιτα μέρη, ούτως  ή άλλως έχουμε μειωμένη ανταπόκριση ακόμα και για προσλήψεις  που αφορούν μόνιμους γιατρούς του συστήματος υγείας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Ενδεικτικό επίσης της χαμηλής ανταπόκρισης και από τους πολίτες είναι πως το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για τη λειτουργία των μονάδων με στόχο την εγγραφή των πολιτών στον οικογενειακό γιατρό και την πληροφόρηση των επαγγελματιών υγείας για θέματα που άπτονται της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ανακοινώθηκε ακόμη πως  θα δοθούν κίνητρα στους πολίτες για να κάνουν την εγγραφή τους στον οικογενειακό γιατρό. Ενδεικτικά, θα έχουν προτεραιότητα στα κέντρα υγείας σε πρώτη φάση και στα νοσοκομεία σε δεύτερη φάση στο κλείσιμο ραντεβού για επίσκεψη ή για εξέταση.

Σε πρόσφατη του ανακοίνωση Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη επικείμενη εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τον ερχόμενο μήνα, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Όπως αναφέρει, με την εφαρμογή του νέου συστήματος, οι ασθενείς θα κληθούν να επιβαρυνθούν οι ίδιοι την επίσκεψη στο γιατρό που έχουν ανάγκη κάτι που είναι δυσβάσταχτο ειδικά για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επίσης ζητά άμεσα την επαναφορά των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ των Παθολόγων, Παιδιάτρων και Γενικών Ιατρών όπως ίσχυαν μέχρι 31-7-18 παράλληλα με την εφαρμογή του νέου συστήματος προκειμένου να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός. 

capital.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.